Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Средната заплата в IT сектора в София – 4 пъти над средната за страната

Средната брутна месечна заплата в отрасъла в София е 2688 лева през 2015 г., става ясно от доклад на ИПИ

Средната заплата в IT сектора в София – 4 пъти над средната за страната

Снимка: Ройтерс

Средната заплата в сектора на информационните технологии в София през 2015 г. е била четири пъти по-висока от средната за страната и над два пъти (или с 132%) - от тази в ИКТ сектора в страната. Спрямо заплатите в София средната заплата в IT бранша в столицата е над три пъти или с 221% и над два пъти или със 120% по-висока от тази в столичния ИКТ сектор.

Причина за това е, че в широкия ИКТ сектор влизат редица дейности в сферата на телекомуникациите, където заплащането е относително по-ниско. Ако вземем пък само заплатите на програмистите в столицата, те са близо 4 пъти по-високи от средната за страната заплата. 

Това става ясно от доклада „София – състояние и развитие на IT сектора“, изготвен от Института по пазарна икономика (ИПИ) по поръчка на столичната общинска агенция по приватизация и инвестиции (СОАПИ). Документът разглежда точно колко е важна София за широкия ИКТ сектор на база на произведената продукция, добавената стойност, оборота и заетостта в сектора. 

Още по темата

Няколко ключови фактора обуславят високите спрямо средните за страната заплати в ИТ сектора. Сред тях са високата конкуренция в сектора, експортната му ориентация, наличието на много световни лидери на местния пазар и относително малкият брой висококвалифицирани кадри.

Според изчисления на БАСКОМ, включени в последното издание на ИТ Барометъра на организацията, стандартът на живот конкретно на програмистите в София се е изравнил с този на програмистите в Лондон благодарение на чувствителните разлики в цените между двата града.

Средната брутна месечна заплата варира значително между различните сегменти на ИТ отрасла в София, като средното за сектора ниво е 2688 лева месечно (по последни данни на НСИ за 2015 г.).

Най-високо е средното заплащане на програмистите – 3372 лева месечно през 2015 г. Най-ниска пък е заплатата при уеб-порталите - 1306 лева, но трябва да се има предвид, че в този подсектор са най-малка част от заетите в ИТ бранша. В консултантската дейност средната заплата е 2695 лева, а при обработката на данни и хостинга – 1816 лева.

Почти всички сегменти са с чувствително по-високи заплати както на фона на средните в страната и в София, така и конкретно в широкия ИКТ сектор.  

Динамиката на заплащането в ИТ в София е доста близка до средните за страната тенденции  – ръстът на заплатите е с 24% средно за сектора през 2015 г. спрямо 2011 г. спрямо 28% за страната. Ножицата между двете стойности остава относително стабилна през целия период. С малко по-бърз от средния за сектора темп растат заплатите на програмистите – 39%, както и тези в управлението на компютърни системи – 27%.

Другата страна на монетата е, разбира се, производителността. IT секторът в София е с една от най-високите производителности на труда в страната – през 2015 г. средната за сектора добавена стойност на зает е 47 хиляди лева, като спрямо 2011 г. тя е нараснала с 22%.

В отделните сегменти обаче има големи разлики в производителността – докато при програмирането един зает средно произвежда 57 хиляди лева добавена стойност, то при уеб порталите тя е едва 19 хиляди лева. Тази трикратна разлика в производителността в двете дейности обяснява и сходната разлика при заплащането в тях. Това е и единственият сегмент на IT сектора, при който се наблюдава спад на средната добавена стойност - с 21% в разглеждания период. С най-голям ръст през периода е управлението и обслужването на компютърни средства и системи – с 66% до 34 хиляди лева добавена стойност на един зает. При програмирането ръстът е по-бавен, с34%, което до голяма степен е очаквано предвид много високата база.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов
Още по темата: Анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
12
 
1
преди 10 месеца
Сега е 2017 на прага сме на 2018, а вие публикувате някакви проучвания от 2015. Не е ли минало тяхното време??

Още от Анализи
Блясъкът на новия комуникационен сектор може скоро да изчезне