IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елана: 2018 г. крие потенциал за ръст при акциите

Анализаторите прогнозират 15% поскъпване и на европейските акции, както и постепенно оттласкване на златото нагоре до 1 450 долара за тройунция

08:57 | 23.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Добра година за българската икономика и потенциал за ръст при българските акции отбелязват анализаторите от ЕЛАНА Трейдинг в годишните си икономически и финансови прогнози за 2018 г.

„Очакваният ръст от 15% на индекса SOFIX ще бъде подкрепен от подобрението на финансовите резултати на компаниите в икономическа среда на растеж с бързи темпове“, коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг. 

Анализаторите прогнозират 15% поскъпване и на европейските акции, както и постепенно оттласкване на златото нагоре до 1 450 долара за тройунция. Американският фондов пазар е на върхове, които поставят рискове от силни корекции пред инвеститорите, като те трябва да имат предвид поевтиняването на щатската валута, за да ограничават валутния риск.

Според експертите еврото влиза в цикличен период на поскъпване, а през годината добре ще се представят ресурсните валути като австралийския и канадския долар. Цената на петрола ще се движи над 70 долара през 2018 г., но анализаторите отбелязват, че „черното злато“ все още е подходящо за спекулативни инвестиции, а не за дългосрочни.

Българската икономика има потенциал да надскочи 4,5% ръст

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че българската икономика ще продължи да расте с бързи темпове и има потенциал да надскочи нивото от 4,5% растеж.  Доходите също ще растат със силни стъпки, като това ще представлява сериозно предизвикателство за неефективните компании в страната. Причината е, че недостигът на работна ръка е основният проблем за индустрията, като той ще остане на дневен ред през следващите няколко години. Анализаторите очакват постепенното нарастване на инфлацията да доведе до търсенето на по-висока доходност за спестяванията в България и насочване на повече капитали към бързорастящите активи.

Българските акции разкриват още потенциал за растеж

Основният индекс SOFIX направи 15,5% покачване през 2017 г. Печалбите за борсата бяха натрупани основно през първата половина на годината, следвайки силния импулс за пазара от борсово търгувания фонд върху SOFIX и подобрението на финансовите резултати на компаниите. Макар да има покачване на оценките на компаниите в основния индекс, той все още е на по-ниски цени в сравнение с регионалните и международните измерители, което говори за потенциал за предстоящ растеж. Очакваният ръст от 15% на индекса SOFIX през 2018 г. ще бъде подкрепен от подобрението на финансовите резултати, липсата на големи продавачи и инфлационните процеси в икономиката на България, които ще накарат все повече капитали да търсят рисковите инвестиции.

Дългосрочните инвеститори ще се радват на доходност от дивиденти в размер на 3% годишно, като тези компании са не само редовни платци, но и сред най-стабилните и добре растящи на пазара. Българските акции могат да отчетат и по-високо покачване спрямо постигнатото през миналата година, за което са необходими позитивни новини като подобряване на нормата на печалба, инвестиции и разрастване на нови пазари. Растежът на икономиката и новите проекти за развитие на капиталовия пазар са залог за тласък в тази посока.

Европейските акции обещават 15%, рискове пред американския пазар

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг отбелязват ускоряването на растежа на американските индекси в началото на годината като сигнал за прекупените нива на пазара. Такова бързо покачване над дългогодишния възходящ тренд често е знак за навлизане във фаза на бурен растеж и високи коефициенти на оценка на пазара. Инвеститорите трябва да следят отблизо поведението на пазара, като корекциите при такива ръстове обичайно са силни.

В Европа пък високите темпове на нарастване на финансовите резултати на европейските компании ще доведе и до постепенно покачване на борсите. Акциите на големите компании ще се представят добре през 2018 г., благодарение на растежа на европейската икономика, подобрението на нормата на печалба и повишаването на продажбите им. Потенциалът за растеж на водещите индекси в Европа е 15% за 2018 г.

Еврото навлиза в цикличен период на поскъпване

Годината започна с достигнатото абсолютно дъно на еврото за този етап на пазарния цикъл и завърши на максимум от 1,20 долара за евро. Това е без съмнение знак за обръщане на курса и за навлизане на еврото в цикличен период на поскъпване. Фокусът е върху темповете на растеж на БВП и разликата в цените на стоките и услугите, които ще доведат до курс от 1,35 EUR/USD. Това равнище е напълно достижимо в рамките на една година при продължаване на ръста на валутата.

Валутните трейдъри трябва да следят внимателно и равнището от 1,10 EUR/USD. Такъв спад на единната валута не трябва да се изключва и би бил атрактивна възможност за покупки на евро в дългосрочен период. Инвеститорите в доларови активи с хоризонт от поне 3 години е добре да проучат възможностите за ограничаване на валутния риск и да имат своя стратегия по отношение на поевтиняването на щатската валута. Поскъпването на суровините през 2018 г. обещава добър период и за ресурсните валути като австралийския и канадския долар.

Златото върви бавно нагоре

В края на 2017 г. златото се търгуваше на равнището от 1300 долара за тройунция при висок интерес от централните банки и покупки на реалния пазар, които обаче не бяха достатъчни, за да доведат до осезаем дефицит на пазара. Нарастването на търсенето ще доведе до недостиг на суровината през тази година, тъй като текущите цени няма да стимулират съществено увеличение на добива.

Златото остава застраховка от спад на фондовите пазари, която по-предпазливите инвеститори може да задържат в портфейлите си дори и при очакванията за добра година за глобалната икономика и борсите. Ценните метали вече потвърдиха, че са направили дъно на цените си през последните три години. Ценовата цел за златото в края на годината е 1450 долара за тройунция.

Цената на петрола се движи над 70 долара за барел

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг виждат петрола като спекулативен инструмент и през тази година. „Черното злато“ достигна най-високите си цени за последните три години, благодарение на търсенето през зимния сезон, ограниченият добив на страните от ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) и Русия, както и на изоставането в растежа на производството в САЩ въпреки поскъпването на суровината.

Събитието за годината ще бъде продажбата на дял от саудитската компания Aramco, което ще раздвижи интереса към сектора. Засега е по-вероятно това да накара Саудитска Арабия и ОПЕК да поддържат цената на петрола по-висока, отколкото да засили интереса към акциите на големите щатски компании и сектора като цяло. Към края на 2018 г. американският петрол ще бъде на нива от 70 долара за барел а сортът Брент ще се търгува на цена от 75 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още