Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Българските фирми ще пестят 1 млрд. лв. годишно в еврозоната от обмяна на валута

Не бива да се изпуска възможността да се кандидатства веднага, препоръчват икономистите от ИПИ

Българските фирми ще пестят 1 млрд. лв. годишно в еврозоната от обмяна на валута

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

При присъединяването на България към еврозоната всяка година българските фирми ще пестят 1 млрд. лева годишно от  обмяна на валута и такси по банкови преводи. Това се казва в доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ), изготвен в края на април 2018 г.

Позитивите за икономиката на България от присъединяване към еврозоната са както краткосрочни, така и дългосрочни. Те ще започнат да се усещат още в момента, в който официално започне процеса на присъединяване и страната влезе в чакалнята на еврозоната (ERM II).

Покачването на кредитния рейтинг в повечето страни се наблюдава първо още влизането в чакалнята на еврозоната, ERM II, а допълнително повишение обичайно има и при приемането на еврото. Вдигането на рейтинга води до по-ниски лихви за държавата, бизнеса и гражданите и осигурява по-лесен достъп до финансиране и повече инвестиции в икономиката. 

Още по темата

По-важното следствие е, че подготовката на България за влизане в ERM II и еврозоната ще даде тласък за реформи.
Влизането в ERM II ще е свързано с поемане на ангажименти за структурни промени, които да гарантират „висока степен на устойчива конвергенция“, както изисква чл. 140 от Договора за функционирането на ЕС. Очакваният положителен ефект може да се сравни с подготовката за членство в ЕС – десетилетието от 1997 г. до 2007 г. беше най-доброто за растежа на България.

За местните банки приемането на еврото ще означава и автоматично включване в Европейския банков съюз, който се изгражда от 2014 г. насам в рамките на еврозоната. Присъединяването към единния надзор над банките в еврозоната ще засили доверието в банковия сектор и ще намали риска от лоши практики.

Влизането в еврозоната и достъпът до общите ѝ фондове пък е застраховка срещи бъдещи кризи (например, 700-милиардният Европейски механизъм за стабилност, единният механизъм за преструктуриране на проблемни банки и достъпа до ликвидност и рефинансиране от ЕЦБ). Това ограничава силно рисковете за банковата система, а за фиска осигурява по-лесно преминаване през периоди на кризи.

Друг ефект идва от намалените транзакционните разходи по обмен на валута и таксите по банкови преводи. По изчисления на ИПИ само спестените разходи по обмяна на валута за целите на външната търговия надхвърлят 450 млн. евро на година. Това е близо 1% от БВП и е равносилно на намаление на данъка върху печалбата на фирмите наполовина. Спестените по този начин близо 1 млрд. лева ще останат в българските фирми.

Отделно, присъединяването към еврозоната ще доведе до намаление на таксите по банкови преводи към еврозоната. Това ще спести разходи за българския бизнес и граждани от порядъка на 5-6 млн. евро всяка година.
Митовете около членството

„Инфлацията ще скочи” - опасенията от висока инфлация са силно преувеличени. Според анализите на Европейската централна банка (ЕЦБ), Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и други институции проинфлационният ефект, ако въобще го има, не надхвърля 0,3 пр. пункта в отделните страни, което е много под 1%;

„Растежът на българската икономика ще се забави” - сравнение между страните от ЦИЕ в еврозоната и тези извън нея не показва какъвто и да е негативен ефект върху ръста на икономиката от влизането в еврозоната;
„България ще се превърне във втора Гърция” – двете страни имат фундаментална разлика и в добрите, и в лошите времена; всяка година България има по-висок икономически растеж от Гърция, а българският държавен дълг е седем пъти по-нисък от гръцкия.

Защо процесът по приемане на еврото трябва да започне сега?

Страната ще пропусне много, ако отложи кандидатстването или се забави. В настоящите добри времена за европейската и българската икономика вероятността за положително решение при кандидатстване в ERM II е по-голяма. ERM II или т.нар. „чакалня на еврозоната” не е приемала страни повече от десетилетие именно заради кризата и затова сегашният благоприятен момент трябва да се използва. България също е в по-добра позиция – страната вече излезе от групата на страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, наскоро беше повишен кредитният ѝ рейтинг, а през януари 2018 г. пое и председателството на ЕС.

Междувременно еврозоната непрекъснато се променя. Еврозоната се интегрира по-бързо от останалата част на ЕС и се създава реален риск от Европа на две скорости. Този разлом се подклажда и от излизането на Великобритания, което променя съотношението на силите между страните във и извън еврозоната. Все по-вероятно е важните решения да се вземат от страните в еврозоната, а страните извън нея да са с ограничено влияние.

Изпусне ли се възможността сега, България може да чака дълго за следващ благоприятен момент. През 2019 г. предстоят избори за Европейски парламент, ще се сменят съставът на Европейската комисия и ръководството на Европейската централна банка. Никой не знае какво ще се случи след 2019 г., затова не бива да се изпуска възможността да се кандидатства веднага.

Докладът е изготвен от Института за пазарна икономика с автори д-р Десислава Николова и Калоян Стайков от ИПИ и Георги Ангелов от  Институт ”Отворено общество” – София. Анализът е изготвен с финансовата подкрепа на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

Научете повече по темата за еврозоната на специализираното издание на Клуб Инвестор „Банки и финанси“, което ще се проведе на 9 май 2018 г. в Capital Fort. Събитието е посветено на актуалните теми в банковия сектор и дигитализацията на финансовата индустрия. Повече за програмата и лекторите тук.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
0
 
5
 
20
преди 8 месеца
"При присъединяването на България към еврозоната всяка година българските фирми ще пестят 1 млрд. лева годишно от обмяна на валута и такси по банкови преводи." Ама пълни глупости и простии! Остава някой да повярва, че лъскавите офиси и помпозни сгради на банките ще се откажат от този милиард! Ако е тъка АЕЦ Беляне е построен!
1
 
8
 
19
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Само най-големите фирми имат преференции от банките. За малките няма да има особено значение влизането на новата валута освен, че много от тях ще започнат да изпитват затруднения от това, че ще почнат да губят конкурентност на пазара.
3
 
9
 
18
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Какви са тези глупости? Не ми стана ясно защо не се обърне внимание на таксите на банките за трансфер. Там се губят парите. Всичко друго е АЛА - БАЛА. Единственото до което ще доведе еврото е рязко влошаване на биснес климата и жизнения стандарт на населението.
10
 
13
 
17
преди 8 месеца
Глупости. Явно проектират нова далавера за ошмулване на населението.
6
 
15
 
16
преди 8 месеца
Ако е вярно, че "Българските фирми ще пестят 1 млрд. лв. годишно в еврозоната от обмяна на валута", то е вярно, че "Търговците на валута ще загубят 1 млрд. лв. годишно в еврозоната от обмяна на валута".
Защо не се ползва вторият вариант за заглавие на статията?

Още от Анализи
Работят ли европейските инструменти за оценка на банковата стабилност?