Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Финансовото министерство очаква 3-процентен спад на икономиката ни за 2020 г.

Очаква се през 2021 г. растежът на БВП да бъде от 2,5%, като икономиката няма да достигне своето предкризисно равнище от миналата година

Финансовото министерство очаква 3-процентен спад на икономиката ни за 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовото министерство прогнозира спад на икономиката на България от 3 на сто през 2020 г. Това се посочва в т.нар. "есенни" макроикономически прогнози на Министерството на финансите, представени във вторник.

Разпространението на коронавируса от началото на 2020 г. предизвика сериозен икономически шок в световен план и в Европа през второто тримесечие на годината. Икономиката на България също бе засегната, но реалният спад на БВП както през второто тримесечие, така и през първото полугодие на 2020 г., не бе толкова значителен, колкото средния за ЕС, отбеляза Министерството на финансите.

Според него през второто полугодие се очаква частично подобрение на икономическата активност в страната. То се изразява в забавяне на спада при потреблението на домакинствата, а публичните разходи за потребление и инвестиции ще имат положителен импулс за БВП.

Общият принос на външния сектор към БВП за 2020 г. ще бъде почти неутрален, прогнозира МФ и добавя, че през 2021 г. се очаква растежът на БВП да бъде от 2,5%, като икономиката няма да достигне своето предкризисно равнище от 2019 година.

Средногодишният спад на заетостта през 2020 г. се очаква да бъде около 2,6%, а коефициентът на безработица - 5,6 на сто.

Правителството предприе редица мерки за ограничаване на негативните ефекти от Covid-19, като в областта на пазара на труда мярката 60/40 дава положителни резултати и ограничава нарастването на безработните, посочва МФ и добавя, че заплащането на труда се очаква да нарасне с 5% през 2020 г., а през следващата година то ще се ускори както от частния сектор, така и от планираното увеличение на доходите в публичния сектор.

Средногодишната инфлация за 2020 г. се прогнозира да бъде 1,4%. През следващата година нейната динамика ще е зависима от възстановяването на международните цени на суровините и на цените на петрола.

В "есенния" доклад на финансовото министерство също така се посочва, че увеличената несигурност през 2020 г. се отразява в по-висока склонност към спестяване, отлагане на разходи за дълготрайни стоки и в по-ниско търсене на кредити. Нарастването на вземанията от предприятия се очаква да бъде 0,6%, а от домакинствата - 5 на сто през тази година. През следващата година търсенето на кредити ще се ускори, но при фирмите то ще бъде по-слабо изразено, поради очакваната за все още слаба инвестиционна активност в частния сектор.

В краткосрочен период рисковете пред прогнозата са отрицателни, посочва МФ и допълва, че икономическото развитие зависи от динамиката на епидемичната обстановка както в страната, така и в глобален план, като все още не се очертава устойчиво решение за справяне с пандемията.

Като част от тази "есенна" прогноза е разработен алтернативен макроикономически сценарий с по-неблагоприятна динамика на външната среда през 2020 и 2021 г.

Резултатите от тази симулация показват влошаване на общата динамика на БВП, като реалните изменения през 2020 и 2021 г. ще бъдат по-ниски, съответно с 2,2 и 4,3 процентни пункта спрямо базовия сценарий. През целия прогнозен период равнището на БВП по текущи цени ще бъде по-ниско спрямо базовия сценарий, прогнозира МВФ.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
5
 
3
serafima до: zelka007
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
А кои са "нашите" според тебе? А Бащицата ТИ така ЮВЕЛИРНО дроби нелепости и зловредие, че ти е бедна фантазията какво ще последва. Той самият има МНОГО мазнинки по тялото си. Но като има мазнинки в държавата, защо взима заеми след заеми? Анадъмо? Или си от простия негов контингент, на който той разчита? Но после такива като тебе първи се отричат от идолите си.
2
 
5
 
2
zelka007 до: serafima
преди 10 месеца
ако беха ваш'те на власт , сигурно 30% ще ги докарате ... но Бащицата ювелирно прецизира "мазнинките" и резултата е този ... :)))
1
 
7
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Само 3%???!! Днес не е ден на шегата.

Още от Анализи
Поскъпване на олиото и хляба отчита проучване на КНСБ