Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ИПИ: Местната демокрация в страната се нуждае от фискална децентрализация

Провеждането на самостоятелна фискална политика е силно затруднено от липсата на достатъчни собствени приходи, констатират от ИПИ

ИПИ: Местната демокрация в страната се нуждае от фискална децентрализация

Снимка: Pixabay

Реална промяна по отношение на финансовата самостоятелност на българските общини е възможна единствено чрез преструктуриране на съществуващата данъчната система. Пътят към фискална децентралзация преминава през споделяне на данък общ доход с общините, посочват Петър Ганев и Явор Алексиев в ново изследване на Институтът за пазарна икономика (ИПИ) в посока повишаване финансовата децентрализация на българските общини: „Пътят към фискална децентрализация“.

Според проучването на ИПИ изминалото десетилетие се характеризира с отказа на българските правителства да осъществят стратегическия си ангажимент към гражданите за фискална децентрализация. Последните значителни стъпки в посока повишаване на финансовата самостоятелност на българските общини бяха направени в далечната вече 2007 г., когато общинските съвети получиха право да определят размера на местните данъци и такси в предварително зададени граници. Последвалият период показа, че тази стъпка е била недостатъчна и не е довела до съществена промяна в структурата на общинските бюджети, констатират икономистите.

Общински бюджети 2007-2017 г.

Според анализа общинските бюджети остават в силна зависимост от държавните трансфери. Близо 2/3 от бюджетите на общините се финансират от държавните трансфери, а отделно капиталовите разходи на местно ниво са почти изцяло зависими от усвояването на европейските средства.

Провеждането на самостоятелна фискална политика е силно затруднено от липсата на достатъчни собствени приходи, сочи друг извод на икономистите. Тежкото финансово състояние на общинските бюджети и начинът на действие на въведената през 2016 г. процедура за финансово оздравяване на общини с финансови затруднения доведоха до стимули за увеличаване на съществуващите местни данъци и създадоха предпоставки за нарастваща политическа зависимост заради възможността за отпускане на безлихвени заеми и последващото им евентуално „опрощаване”.

Анализът сочи още, че липсата на собствени средства ограничава ролята на местната демокрация и лишава общините от необходимите инструменти за формиране на местни политики – под въпрос е дали при сегашната система те изобщо могат успешно да провеждат дългосрочна политика в интерес на своите граждани.

Приходи и трансфери в общинските бюджети (млн. лв.)

Решението според ИПИ е фискална децентрализация. Тя почива на два основни принципа - „местно самоуправление” и „субсидиарност”. Първото понятие се свързва с правото и реалната способност на местните власти да управляват съществена част от обществените дела на своя отговорност, а второто – със схващането, че проблемите се решават най-бързо, лесно и ефективно на възможно най-ниското ниво, на което могат да бъдат решени, обясняват икономистите.

По думите им в експертните среди е налице известен консенсус, че добра първа стъпка в посока фискална децентрализация би било споделянето на една пета от приходите от данъка върху доходите на физическите лица (ДДФЛ) с общините. При заложени в бюджет 2018 г. приходи от данъка върху доходите на физическите лица в рамките на 3,372 млн. лв., преотстъпването на такава част от постъпленията би увеличило собствените приходи на общините с близо 675 млн. лв., или с 30,4%.

Преотстъпването на част от постъпленията от ДДФЛ към общините не може и не трябва да бъде изолирана, самоцелна и безусловна промяна в структурата на данъчната система, отбелязват обаче авторите на доклада. За да може да бъде гарантиран успехът ѝ, е необходимо да бъдат предприети допълнителни стъпки, между които:

•          Преминаване към ефективно програмно бюджетиране на местно ниво, което да доведе по-голяма ефективност и прозрачност на местните финанси;

•          Подобряване на ефективността и прозрачността на финансите и управлението на общинските предприятия и общинската собственост;

•          Териториално-административна реформа, която да гарантира дългосрочна устойчивост на териториалното устройство.

Собствени приходи на глава от населението (лв.)

Данните  за  развитието  на  общинските  бюджети  в  периода  2011-2016  показват, че се наблюдава връзка между негативните демографски процеси в по-малките общини и техните фискални  резултати.

Споделянето на данък общ доход с общините предполага и промяна на демократичния модел чрез засилване на политическата отговорност на местно ниво и активното включване на гражданското общество в процеса на правене на местни политики.

Споделянето на постъпленията от ДДФЛ с общините, а впоследствие и евентуалното отдаване на правомощия за определяне на този данък в дадени граници ще доведе до няколко резултата.

На първо място ще се повиши фискалната самостоятелност на общините и ще се постигне по-добро обвързване на бюджетните постъпления със социалните и икономическите процеси, които протичат на тяхна територия. Освен това ще намалеят съществуващите политически зависимости на местната от централната власт.

Друг важен резултат е създаването на стимули за поддържане на добра бизнес среда и привличане на инвестиции с цел повишаването на заетостта и съответно – увеличаване на приходите от ДДФЛ в местния бюджет. Ще се възстанови и изгубената връзка между данъчното облагане и политическото представителство на местно ниво и увеличаването на капацитета на гражданското общество да участва във формулирането на местни политики.

В същото време ще се създадат и условия за възникване на реална данъчна конкуренция на местно ниво в бъдеще, когато общините получат право да определят размера на ставката на ДДФЛ в по-широки граници.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Работят ли европейските инструменти за оценка на банковата стабилност?