IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Наетите се концентрират в големите икономически центрове

Разпределението на наетите и относителния им дял ясно очертават водещите регионални икономики и най-добре развитите местни пазари на труда

09:30 | 13.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите икономически центрове са магнит за работна сила. Това е следствие от по-добрите работни места, които предлагат по-високо заплащане и по-добрата възможност за реализация. Разпределението на наетите и относителния им дял ясно очертават водещите регионални икономики и най-добре развитите местни пазари на труда, пише Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

По последни данни за 2019 г. броят на наетите по трудово и служебно правоотношение общо в страната надхвърля 2,32 милиона души, като броят им остава относително стабилен спрямо предишната година. Най-голям е броят им в столицата – 768 хиляди души, следвана от Пловдив със 145 хиляди души и Варна със 129 хиляди. Общините с над 20 хиляди наети са общо 17. Общините с под 1000 наети са 76, с под 2000 – 132, или половината от всички. Очаквано предвид голямото им население, всички общини в челните двадесет са областни центрове.

Между 2018 и 2019 г. най-голям ръст на наетите – със 17,4 хиляди души – се наблюдава в столицата, резултат както на много динамичния пазар на труда и голям брой свободни работни места, така и на положителната миграция в пред кризисния период. В рамките на година наетите в Пловдив нарастват с почти 3 хиляди души, а значителен ръст се наблюдава и във Враца (796 души), Димитровград (573 души) и Ботевград (541 души). Повече от половината общини обаче губят наети между 2018 и 2019 г., като най-сериозен е спадът в Раковски (-1769 души), Казанлък (-1569 души) и Бургас (-1505 души).

Относителният дял на наетите е белег за активността и динамичността на местните пазари на труда[1]. Отнесен към населението на 15 и повече години (което включва и хората в пенсионна възраст), най-голям е делът на наетите в малки индустриални общини – Челопеч (86%), Сопот (84%), Девня (83%), Раднево (73%), като тези много високи дялове отразяват обстоятелството, че тези общини привличат много работна сила от съседни общини. Челната петица се допълва от туристическия център Несебър (70%), а делът на наетите спрямо населението на столицата е 68%. В 253 общини обаче делът на наетите е под 50% от населението на 15 и повече години.

Последиците от пандемията през 2020 г. обаче най-вероятно водят със себе си и значителни изменения в регионалната карта на наетите. Ръстът на безработицата, на който бяхме свидетели беше концентриран в големите икономически центрове и по-малките общини, където туризмът е водещ икономически отрасъл, и по тази причина можем да очакваме, че общинските данни за наетите през кризисната година ще отразят тази динамика и съответно ще затвърдят лидерството на малките индустриални общини.

 

[1] Трябва да се има предвид, че делът на наетите по трудово и служебно правоотношение не отговаря на коефициента на заетост, тъй като в броя на наетите се включва и ежедневната трудова миграция, тъй като източникът им са отчетите на фирмите и организациите към статистическия институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Само София е голям икономически център, Пловдив и Варна са средни и всички останали ги броя за малки или никакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
vladi_guetzov
преди 2 години
Интересно е дали в плана за възстановяване има цели за развитие на ЯДРЕНА енергетика , която е най-чиста ,евтина и зелена?Страни като Полша ,Турция и Чехия строят ядрени централи , а ние горим въглища и гледаме бъдещето.Интересно е дали има и проект за ВЯТЪРНА ферма с поне 30 вятърни турбини,използващи безплатния вятър или ревем в Европа за въглища?Интересно е дали ще има програма и законодателство и финансови облекчения за малките еднолични производители на електричество от слънчеви панели.Тогава много фирми и лица ще покрият покривите си с панели ,но това е спънато сега защото няма адекватна политика.Така ще се създадат работни места в различни области на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още