Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ИПИ: Ще успеят ли да спасят сезона на Черноморието българските туристи?

Временният срив на туризма в нашата страна има риск да се окаже постоянен, въпреки усилията да има по-добри условия за сънародниците ни, пише Адриан Николов

ИПИ: Ще успеят ли да спасят сезона на Черноморието българските туристи?

Снимка: Ройтерс

Няма две мнения, че туристическият бранш и неразривно свързаните с него дейности са най-сериозно засегнатите от кризата с коронавируса и ограничителните мерки. Летният туристически сезон по Черноморието изглежда почти изгубен, а хотелите, ресторантите и баровете, които все пак решат да отворят, ще трябва да се съобразяват с новите пост-епидемични условия и реалности - от засилените изисквания за хигиена и осигуряване на пространство на гостите си до завишените страхове и нови привички на самите гости. В настоящия текст ще опитаме да направим груба оценка на загубите за българската икономика от значително по-слабия туристически сезон въз основа на данните за нощувките край морето, коментира Адриан Николов от екипа на Института за пазарна икономика.

Още по темата

Съсредоточаваме се само върху летния сезон по морето, тъй като на този етап от развитието на кризата имаме относително голяма яснота за начина, по който той ще изглежда; в настоящия момент на краткосрочно икономическо планиране ски сезонът е много далеч и условията на международния трафик и настроенията на туристите в бъдещето са неизвестни.

Фокусираме се върху областите Варна и Бургас, тъй като на практика там се съсредоточава голямата част от туристическата активност през лятото. Също така, допускаме, че голяма част от българите, които обикновено посещават Черноморието, ще го направят и тази година, заедно с част от онези, които предпочитат летните почивки в чужди страни, но този път ще се въздържат заради усложнената международна обстановка. За сметка на това, имаме всички основания да очакваме, че посещенията на чуждестранни туристи ще намалеят значително спрямо равнищата им от предишни години.

Данните на НСИ за туристическите пътувания и приходите от нощувки ни позволяват доста подробна разбивка както по месеци, така и по области и по видове посетители; графика 1 представя данните за приходите от нощувки през летния туристически сезон на 2019г. Голяма част от приходите по Черноморието са концентрирани в месеците юни и август, като по чисто географски причини сезонът в курортите в бургаска област изглежда по-дълъг от тези на север.

По-важно обаче е разпределението на приходите от нощувките между чужденците и българите, тъй като от него зависи и възможността туристическият сезон да бъде „спасен“.

Графика 1: Приходи от нощувки на българи и чужденци в областите Варна и Бургас в периода юни-септември 2019 г., милиони лева

Взети заедно, общите приходи от нощувки през летния сезон на миналата година са били общо 805 милиона лева, от тях 698 милиона лева от чужденци, 107 милиона лева – от българи. Това повече от ясно илюстрира невъзможността по какъвто и да било начин свиването на туристическия поток от чужбина да се замести със стимулиране на вътрешното търсене. За сравнение, допускаме невероятен сценарий, в който всички българи, пътували миналото лято на почивка в чужбина, тази година да предпочетат Черноморието, заради мерките, несигурността (и може би спада в доходите).

През летния сезон на 2019 г. броят на всички български туристи, пътували в чужбина, е бил 1,14 милиона – все още много далеч от 1,93 милиона чужденци, дошли в България в рамките на периода юни-септември. На фона на постепенното отпускане на ограниченията в съседни страни поток от „нови“ български туристи дори с този размер изглежда непостижимо.

При оценката на пълните размери на загубата за този летен сезон се сблъскваме с проблеми с  достъпността на данните – знаем колко се харчи за нощувки, но не и пряко за останалите туристически услуги, от ресторанти и барове до коли под наем.

„Сателитните снимки на туризма“, публикувани от Евростат сочат, че отношението на разходите за нощувки и останалите са горе-долу равностойни и за целите на настоящата груба оценка ще приемем, че това е вярно. За да достигнем до относително реалистична оценка, ще допуснем че приходите от българските туристи ще са сходни с тези от миналата година, а броят на летовниците от чужбина ще намалее със 70%, въпреки че изглежда вероятно истинският спад да е по-висок.

При така зададените параметри, загубите от отлива на чуждестранни туристи във Варна и Бургас в рамките на летния сезон достига почти достига 1 милиард лева в сравнение със същия период на миналата година (980 милиона лева, за да сме прецизни, но вероятността загубата да е точно толкова е малка).

Това обаче е само прекият ефект; трябва да вземем предвид и неизбежния удар върху заетостта, в резултат на по-малкия брой резервации в хотелите и посещения в ресторантите и баровете, a в някои от туристическите общини заетостта в този отрасъл надхвърля 50%. От своя страна, ударът върху заетостта и доходите води и до свито желание за потребление в домакинствата в тези общини и оттам – допълнително забавяне на икономическото им развитие в кризисния период.

Песимистичните допускания дори сочат към трайно свиване на трансграничния туризъм, което от своя страна означава, че подчертано туристическите икономики на черноморските общини ще трябва да се диверсифицират или рязко да обеднеят.

Тук не се спираме подробно на мерките, които правителството прилага в подкрепа на летния туризъм. Струва си единствено да споменем, че те са насочени към създаването на по-добри условия за българите, но както видяхме това в никакъв случай няма да е достатъчно за постигане на резултати, сходни с тези от миналите години.

В заключение, непосредственото бъдеще на туризма по Черноморието не изглежда особено розово; има и риск временният срив да се окаже постоянен.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Имам един въпрос: Защо българите трябва да спасяват сезона? Какво означава спасяват, че чужденците няма да дойдат и сега от немай къде, айде българите...нещо като Като няма риба и цацата е риба?
Да се върна на главния въпрос - защо да се спасява този туристически продукт от българите, при положение, че той не е насочен към мнозинството българи?
Да, вашия продукт си има клиентела - любители на нощния живот и евтините питиета, наркотички и тн., където почти нищо не е забранено.
Ами търсете да ви спасява продукта вашата си клиентела, не всички българи. Все едно да мо каже някой Бе знам, че не обичаш риба, ама айде да почнеш да ядеш риба, че нещо съм го закъсал.

Палим си кемпера и от 1ви юли съм в Гърция, пък вие си си настоявайте за 40 лева на ден за чадър с 2 стола, бутайки се с тълпа пияни розови хора на плажа, където кънти хаус или чалга денонощно.

Е как да стане??
1
 
3
 
2
преди 5 месеца
Атрактивни с ниските си цени? Я пак, че не разбрах? Почивка в БГ и почивка в Гърция струва едни и същи пари, но качеството на услугите е в пъти различно, познай в полза на коя държава... оттам и голееемия наплив на българи по гръцко, а не във Варна и Бургас.
Хотелиерите с визия ще се справят. А тези, които с миналогодишната печалба си купиха нови коли - да се оправят.
1
 
6
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
За съжаление, вместо дългоочаквано увеличение ще има спад в бранша! Дали трябва да продължаваме да сме атрактивна с ниските си цени дестинация или трябва да наблегнем на качеството и предлагания асортимент, в бъдеще?!

Още от Анализи
ИПИ: Какво трябва да е различно в националния план за възстановяване и устойчивост?