Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Маска: По-добре сега, отколкото никога?

Само защото обикновената маска за уста не защитава много, не означава, че не прави нищо

Маска: По-добре сега, отколкото никога?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Какво се случва сега? Дали защитата на устата и носа ни дава предимство срещу новия коронавирус? Поне откакто Австрия наложи изискване за влизане в супермаркетите с маски, този въпрос започна да се обсъжда по-интензивно и в други страни в Европа. Първите общини в Германия последваха примера. Йена се превърна в първия германски град, искащ защита на устата и носа в автобуси, влакове и супермаркети. Мнозина обаче са изненадани. Доскоро навсякъде се твърдеше, включително и от страниците на Investor.bg, че в нормалното ежедневие никой не се нуждае от такава маска за предпазване от коронавируса.

Отговорът на тези въпроси е: с бързо нарастващия брой инфекции в България, но най-късно със заповедите за ограничаване на контактите, тоест откакто училищата, университетите, моловете и ресторантите са затворени, нещо важно се промени по отношение на въпроса с маските. Познанието за това колко добре или зле маските предпазват от заразяване други хора или самия носител все още е същото. Но в настоящата ситуация трябва да обмислим как всеки може по-добре да защити себе си и всички останали. Всеки, който днес държи нещо през устата и носа си, например при пазаруване, е внимателен и съвестен. Той прави нещо за другите и сигнализира: „Наясно съм с риска от зараза, приемам сериозно ситуацията и правя всичко, за да не дам на вируса никакъв шанс да се разпространи допълнително“.

Точно това не беше необходимо преди няколко седмици, когато в нашето ежедневие почти нямаше ограничения, освен отмяната на някои събития. Вирусът изглеждаше много по-далеч, отколкото е днес - и всъщност беше: вероятността да се заразите беше много по-малка. И дори тогава се твърдеше следното - обикновената маска за уста в никакъв случай не предпазва хората от зараза със Sars-CoV-2. Носена от заразен човек, намалява разпространението на капки и намалява риска за другите.

Още по темата

Това, което рядко се признава: само защото обикновената маска за уста не защитава много, не означава, че не прави нищо. Научните доказателства за това колко ефективни са хирургическите маски са неубедителни. Но също така е ясно, че тези, които ги носят, имат определена степен на защита, дори и ако някой е кихал срещу тях (Journal of Hospital Infection: Booth et al., 2013). В едно от малкото проучвания по въпроса изследователски екип тества това с манекени, които симулират дишането при хора - единият от тях с настинка, а другият здрав и с маска за лице. Не е изненадващо, че всеки, срещу когото е кихано от близо (30 сантиметра), има най-малко защита. По-голямата част от инфекциозните частици се озовават в очите и лицето или попадат отстрани под тъканта. Ако се сблъскате с някой, който е заразен и издишва нормално, вдишвате половината частици, дори и с маска (Journal of the Royal Society Interface: Lai, Poon, Cheung, 2011).

Виролозите правят по-ясни изявления в другата посока: всичко, което държим пред носа и устата си, улавя част от това, което издишваме, кашляме и кихаме. Само при кихане всяка капчица се изхвърля със скорост между 160 и 180 километра в час. И понякога те могат да се озоват далеч в затворени помещения, а също и да се смесват с въздуха от климатика (Journal of Fluid Mechanics: Bourouiba et al., 2014).

Само защото не е ясно доколко работи нещо, не значи, че е безсмислено

Световната здравна организация (СЗО) продължава да препоръчва, че простата защита на устата и носа е особено подходяща за медицински персонал, за хора, които имат или са имали пряк контакт с хора с Covid 19, както и за всички, които са заразени. Маските не били цялостна мярка за контрол на инфекцията за широката публика. Екип от изследователи обаче разкритикува това послание в списание Lancet. „Липсата на доказателства за ефикасност не трябва да се приравнява с доказателството за неефективност, особено когато има нова ситуация“, пишат учените (Lancet Respiratory Medicine: Feng et al., 2020).

Многократно подчертавайки, че медицинският персонал се нуждае от маска за лице, докато други може да се нуждаят от по-малко, СЗО и други агенции биха могли да предизвикат точно обратното на това, което искат. В момента маските за устата се проявяват като обещаващи средства срещу вируса за всички. Социологът Зейнеп Тюфекчи наскоро описа това в New York Times. Кризисната комуникация също куца. И не само в България. За да се ограничи недостигът на защитно оборудване, може би би било по-добре веднага да се каже, че няма достатъчно маски, тъй като пандемията ни хвана неподготвени. И в края на краищата можеше да има смисъл и един призив към панически купуващите десетки маски за лице. Призивът към тях да дарят маски на клиники и болници би бил по-полезен, „отколкото да кажете на хората, че не се нуждаят от тях“.

Става дума и за това в каква среда маската за уста е особено полезна. Из града, на улицата, в парка, където рискът от инфекция е по-нисък, стига да нямате постоянен и дълъг контакт с хората, все още не е задължително необходимо да бъде носена. Там, където близостта е неизбежна, нещата изглеждат различно, като се имат предвид днешните нива на зараза, например в метрото или супермаркета. А в клиниките хората си слагат маски много преди коронавируса. И не само заради себе си, но и като външна защита. Носенето на хирургическа маска не само намалява риска например собствената ви слюнка да попадне в открити рани, които трябва да бъдат лекувани (въпреки че това не представлява опасност в случая коронавируса), но и предотвратяват опасността възрастен, отслабен човек да вдишва вируса на грипа. И разбира се, тя е от съществено значение за операциите. Там тя предлага и известна бариера срещу кръвта, която понякога може да бликне срещу вас, ако сте лекар.

Все още няма сравнителни проучвания за това до каква степен маските могат да помогнат при кризата с Covid-19, казват експерти от Центъра за базираната на доказателствата медицина към университета в Оксфорд. В момента те анализират хирургически маски и респиратори за медицински персонал. Изводът: типът на маската прави разликата. Респираторите, така наречените FFP маски (които според повечето епидемолози трябва да бъдат запазени за болниците поради недостига) всъщност могат да спрат вирусите, без значение колко неудобни могат да бъдат, когато се носят продължително. Нито един от двата вида маски обаче не предотвратява инфекция. А предпазителите за уста и маските трябва винаги да са част от други лични предпазни средства (Greenhalgh et al., 2020). Неслучайно в клиниките се прилага стриктна хигиена: постоянно измиване на ръцете и дезинфекция, но също така и носенето на халати, ръкавици, специални калцуни за обувки и визьори пред очите, както и строги указания за почистване на помещения и уреди за лечение.

И въпреки това - по време на пандемия животът ни се променя, а с него и мисленето за маските за лице. Те са по-добре от нищо, една от многото мерки, които биха могли да намалят риска за нас и за другите. В тази изключителна ситуация маската може да бъде част от стратегията срещу Sars-CoV-2. Останалите мерки остават също толкова важни, ако не и по-важни: спазвайте дистанция, мийте ръцете си често и старателно и избягвайте социалните контакти.

Маската за лице не може да навреди, особено там, където е най-трудно да държите дистанцията си от другите: в супермаркети, аптеки или на лекар. Носенето ѝ е особено добра идея, защото никой не може да изключи, че той или тя не носи вируса. Понякога симптоми като кашлица и температура са толкова леки, че едва се забелязват, или вече може да сте заразни, но симптомите да се появяват малко по-късно (Q&A при коронавирусите, СЗО). Ако сега носите маска за уста, трябва да сте сигурни, че я слагате и сваляте с измити ръце. Вирусът може да се залепи и за ръцете и пръстите ви. Ако докоснете лицето си с тях, лигавиците в устата, носа или очите, можете да се заразите.

Но каква маска е за препоръчване? Докато специализираното защитно облекло е все още дефицит, дори пришити или ръчно изработени маски са добра идея. Например, тези, изработени от покривки за легло или памучна тениска. През 2013 г. екип от учени успя да покажа в едно проучване – наистина с неясна репутация, че подобни маски също спират някои микроорганизми. Не толкова, колкото професионална маска за лице, но поне някакви (Disaster Medicine and Public Health Preparedness: Davies et al),

В крайна сметка не е толкова важно дали регионалните и националните власти ще ни задължат да носим маски. Те вече ще действат по-внимателно по темата, защото препоръките или дори задължителните мерки трябва да бъдат добре обосновани. Това, което не изглежда ефективно, едва ли ще се превърне в официална препоръка. Което не означава, че България и ЕС трябва да спрат да купуват нови и още повече маски.

По материал на Die Zeit

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
Още по темата: Анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
3
 
6
 
23
abdul до: zelka007
преди 1 година
Няма профилна снимка
Така де, 8 000 от грип. Специално за Италия е важна и общата бройка на смъртност, защото има подозрения, че тия 13 000, са за сметка на други от общия кюп. Статистиката ясно ще го покаже след време.
И все пак това са числа, за които е по-адекватно да се говори в проценти. Не може 20 грипни баби в България да се сравняват с 2 000 в Италия. Само Ломбардия е колкото две българии като население.

И все пак може би е по-добре да се фокусираме върху раждаемостта и младите бели родители, вместо върху от какво точно са починали 20 грипясали бабички. Съвършено нормално и естествено е в някакъв момент възрастните хора да си отидат от този свят от нещо, било то и корона.
2
 
6
 
22
abdul до: michaelis23
преди 1 година
Няма профилна снимка
Е как да не! Короната решава всъщност доста проблеми - бизнеса му фалирал що некадърен - Корона!
Обещал, ама не било - Корона!
Борсата паднала - Корона!
Твърде удобно, за твърде много хора и бизнес.
3
 
2
 
21
michaelis23 до: zelka007
преди 1 година
а викаш са им е жътвата на умирачка в Жабария и за тва така станало .... хм добре а защо ей вече питах след като Чайниците пращат стоки за 1/2 трилион на Саща т.е. имат най много зимане даване с тях, а ги "заразяват" последни ??
1
 
5
 
20
michaelis23 до: abdul
преди 1 година
именно, затова аз напирам че има политически и икономически интереси и то огромни зад цялата тупурдия. А най-големия Х в задачата е, че гледам стокообмена на Китай с кои държави е най-голям. Така сега без изненада гледам, че е Сащово и оттам се питам добре бе след като тия пращат най много стоки от цял свят към Сащови защо те се заразяват последни ?! Че аз Жабария не я виждам в ТОП 15 и от там гледам другите страни с Китай и там няма такива поражения като при Макаронаджиите е добре защо само там е такъв проблема ?!? Това ми прилича на 11/9 дет намериха паспортите на пилотите у руините дет били съборили двата небостъргача ......

http://www.worldstopexports.com/chinas-top-import-partners/

United States: US$418.6 billion (16.8% of China’s total exports)
3
 
4
 
19
zelka007 до: abdul
преди 1 година
в италия за целият грипен сезон , приблизително 4 месеца , умират по 8000 във възрастовата група 65+ . говорим за нея , защото те закъсняха с карантината около 2 седмици след другите държави . до момента , за месец само , са около 13000 и продължават да помпат бройката ... къде ще спрат ще видим ... май-юни ще е пълно със статистика ... :))) ... ще си смятате на воля всички ... българите имаме много хубава поговорка : с чужда пита помен прави . и една по цинична , да ме прощава форума и администарторите , не си позволям по принцип проcтащини : чужда булка кокали няма ...

Още от Анализи
ИПИ: Произведената продукция разкрива големите центрове и осите на развитие