IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската централна банка увеличи лихвите за първи път от 6 години

Решението прави Бразилия първата страна от Г-20, която повишава разходите по заеми тази година, въпреки че се очаква Турция да последва примера ѝ

08:43 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на бразилската централна банка. <em>Снимка:&nbsp;Gustavo Gomes/Bloomberg</em></p>

Сградата на бразилската централна банка. Снимка: Gustavo Gomes/Bloomberg

В знаково заседание бразилската централна банка вдигна ключовия лихвен процент.  Тъй като очакванията за инфлацията бързо се влошиха, гуверньорът Роберто Кампос Нето не само обяви най-голямото увеличение на лихвения процент от повече от десетилетие и първото такова от шест години насам, но също така сигнализира за увеличение и по време на следващата среща с подобен мащаб: 75 базисни пункта, което повиши основния лихвен процент Selic до 2,75% в сряда от рекордно ниското ниво от 2,00%.

Това е първото увеличение от почти шест години.

Повечето анализатори очакваха увеличение само до 2,50%. Решението на Комитета по паричната политика беше единодушно. За следващото заседание бордът сигнализира за също толкова голямо увеличение на лихвените проценти, като перспективите са непроменени. Така през май лихвата вероятно ще достигне 3,5%.

Този ход изненада всички, с изключение на един от 42-те икономисти, анкетирани от Bloomberg - повечето от тях очакваха увеличение с половин процентен пункт, и вероятно ще подкрепи бразилската валута, която страда заради опасенията на инвеститорите за прекомерните държавни разходи. Ходът също така показа независимостта на централната банка от неотдавнашната интервенционална промяна на президента Жаир Болсонаро.

Само преди няколко месеца банкерите все още се ангажираха да поддържат разходите по заеми на най-ниското лихвено ниво от 2% за „обозримо бъдеще“, тъй като пандемията предизвика исторически спад в икономическата активност. Те се отказаха от обещанието си през януари и сега твърдят, че „извънредното“ ниво на парични стимули вече не може да се поддържа, дори когато възстановяването се колебае на фона на нова и опустошителна вълна на коронавируса, предава Bloomberg.

 

Гуверньорът на централната банка Кампос Нето. 

„В оценката на Комитета по-бързото връщане към нормалните лихви има предимството да намали вероятността да не се постигне целта за инфлацията през 2021 г., както и да се запазят очакванията за по-дълъг хоризонт“, пишат банкерите в изявлението, придружаващо единодушното им решение.

Това е най-големият тест досега в борбата с инфлацията за Кампос Нето, бивш финансов директор в Banco Santander SA, който пое централната банка през 2019 г. Цената на редица суровини, като петрола, нараства, а фискалните опасения отслабват бразилския реал и увеличават ценовия натиск. Анализаторите, анкетирани от централната банка, повишаваха в рамките на десет поредни седмици своите повиквания за инфлацията през 2021 г. въпреки икономическия удар от вируса.

„Централните банкери се опитват да изпреварят бързото нарастване на инфлационните рискове и заплахата от увеличаване на премията за реала заради фискалния риск“, казва Сача Тихани, ръководител на Стратегията за възникващи пазари в TD Securities. „По този начин според тях е оправдана тази по-агресивна траектория“.

Решението прави Бразилия първата страна от Г-20, която повишава разходите по заеми тази година, въпреки че се очаква Турция да последва примера ѝ в четвъртък. Този ход контрастира с решенията на Федералния резерв на САЩ, който по-рано в сряда прогнозира почти нулевите лихвени проценти да се задържат поне до 2023 г.

В Бразилия растат фискалните опасения, тъй като конгресът подкрепи втори, но по-малък кръг за подпомагане, за да подкрепи бедните в страната да излязат от коронавирусната криза. След като броят на жертвите на вируса достигна нови рекорди, властите в многолюдни щати като Минас Жерайс и Сао Пауло налагат най-строгите ограничения досега, които ще засегнат предимно търговията. Това може да доведе до нов срив за бразилската икономика през първото тримесечие, след като тя отчете силен растеж в края на 2020 г.

В този контекст членовете на управителния съвет на банката писаха, че са решили да започнат процес на „частично нормализиране“ на паричната политика. С други думи, стратегията им вероятно ще доведе до силни и бързи повишения на лихвените проценти, без да се премахне напълно паричният стимул, твърди Роберто Сечемски, икономист за Бразилия в Barclays Plc.


Инфлацията продължава да расте.

Централните банкери признават възможността влошаването на пандемията да забави инфлацията. И все пак прогнозите за потребителските цени непрекъснато се покачват и в момента са близо до горната граница на целевия диапазон за тази година.

Годишната инфлация се покачи до четиригодишния връх от 5,2% през февруари, над тазгодишната цел от 3,75%, което включва допустимо отклонение от плюс-минус 1,5 процентни пункта. Бразилският реал се е обезценил с около 7% досега през 2021 г., предизвиквайки повишаването на потребителските цени, като оскъпява вноса.

„Това беше смел ход“, каза Алберто Рамос, главен икономист за Латинска Америка в Goldman Sachs Group Inc., „Централната банка на Бразилия не видя стойност в постепенната стратегия за нормализиране на лихвения процент“, пояснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още