IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експертите се съмняват в новата цел на ЕЦБ

Все още съществува голяма несигурност как промяната към симетрична цел за инфлация от от два процента ще повлияе на поскъпването

17:16 | 14.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на ЕЦБ във Франкфурт. <em>Снимка:&nbsp;Bloomberg LP</em></p>

Централата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Bloomberg LP

Експертите не са сигурни дали Европейската централна банка (ЕЦБ) ще може да подтисне инфлацията по-силно с новата си стратегия, отколкото бяха убедени доскоро. Това показват резултатите от проучване на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) сред 147 експерти на финансовите пазари, цитирано от Ройтерс. Според анкетата 49% от запитаните  заявяват, че са преработили прогнозите си за инфлация за 2021 г. до 2023 г. нагоре поради промяната на стратегията на ЕЦБ. За 46 процента обаче промяната в стратегията няма да има влияние върху прогнозите им за инфлацията. Около пет процента дори очакват отрицателно въздействие. 

„Пазарните играчи се затрудняват да тълкуват категорично посланието на ЕЦБ“, казва ученият от ZEW Франк Брюкбауер, съавтор на изследването. Все още съществува голяма несигурност как промяната към симетрична цел на инфлацията от два процента ще повлияе на инфлацията и ключовите лихвени проценти в средносрочен план, пояснява той.
След проверката на стратегията ЕЦБ сега се стреми потребителските цени в еврозоната да се увеличат с два процента в средносрочен план. Доскоро целта за инфлация беше под, но близо до два процента. Новата цел също така трябва да се разбира симетрично - отклоненията нагоре и надолу са еднакво нежелателни. Новата стратегия също така означава, че жилищните имоти, заети от собственици, трябва да бъдат включени в измерването на инфлацията и че аспектите за опазване на климата трябва да се вземат предвид от паричните власти.

Според проучването само около 80 от 147 участници отговарят на въпроса как промяната на симетричната цел на инфлацията е повлияла на техните прогнози за инфлация. Те предполагат, че влиянието на новата стратегия върху инфлацията за периода 2021 до 2023 г. ще бъде средно малко под плюс 0,4 процентни пункта. Ефектите върху ключовия лихвен процент, който в момента е на рекордно ниско ниво от 0,0 процента, бяха оценени още по-ниско от 70 участници за период от шест и 24 месеца – с плюс 0,1 процентни пункта.

Според проучването около 70 % от експертите очакват, че вземането под внимание на жилищни имоти, заети от собственици, при измерване на инфлацията ще увеличи леко параметъра от 2021 г. до 2023 г. Те са доста скептични относно взимането предвид и на аспектите на политиката в областта на климата. 51% от анкетираните приемат, че това ще затрудни провеждането на паричната политика с оглед постигане на целта за инфлация.

През юли инфлацията в еврозоната беше 2,2 процента, надхвърляйки целта на ЕЦБ от два процента. ЕЦБ очаква цените да се повишат още през тази година. Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос очаква връх през ноември от около три процента. ЕЦБ обаче предполага, че през следващата година инфлацията отново ще отслабне. Досегашните прогнози предвиждат инфлация от 1,5% за 2022 г. и 1,4 % за 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още