Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китайската икономика расте с 18,3% през първото тримесечие

Поради ниската база от предходната година стойността е с ограничено значение, предупреждават икономисти

Китайската икономика расте с 18,3% през първото тримесечие

Снимка: Bloomberg LP

Китай отчете рекорден ръст през първото тримесечие. Според китайската статистическа служба брутният вътрешен продукт се е покачил с 18,3% през първите три месеца на годината в сравнение със същия период на предходната година. Икономическият растеж се покачи с най-висок темп, откакто статистиката започна да сравнява тримесечните ставки преди почти 30 години. Анализаторите, анкетирани от финансовата агенция Bloomberg, очакваха среден ръст от 18,5%.

След историческия минимум в началото на 2020 г. поради избухването на коронавируса в Народната република икономиката на Китай се възстановяваше стабилно с напредването на годината. Страната успя да контролира пандемията чрез драконовски мерки като строг комендантски час, който понякога продължаваше със седмици и месеци.

Още по темата

От месеци има само единични нови случаи на вируса. След това жителите на засегнатите райони веднага се инструктират да не напускат домовете си.

Китайската икономика нарасна с едва 2,3% през 2020 г., най-ниското ниво за последните четири десетилетия.

Бумът на втората по големина икономика в света се дължи главно на силното индустриално производство и стабилния износ, включително на медицински продукти като защитни маски. Китайската държава също помогна с големи инвестиции в инфраструктурни проекти.

0,6% ръст в сравнение с предходното тримесечие

Анализаторите обаче предупредиха да няма твърде голяма еуфория в светлината на последните данни. „Не се подвеждайте от данните за много висок растеж“, предупреди Айрис Пан, главен икономист за Китай в ING.

Очевидната сила на тези числа се основава на силни базови ефекти от първото тримесечие на миналата година, казва Пан. През първите три месеца на 2020 г. втората по големина икономика в света се срина с 6,8%.

Отвъд базовите ефекти има известно възстановяване на активността в китайската икономика, твърди анализаторът на ING. „Но и тук трябва да четем тези цифри за растеж с повишено внимание“.

В петък имаше лъч надежда, когато бяха представени данните и за потреблението, което дълго време изоставаше от икономическото възстановяване. Първото тримесечие на Китай започна добре, особено по отношение на продажбите на дребно, казва Марко Сун, главен анализатор за финансовите пазари в MUFG Bank в Шанхай.

Потреблението расте, индустриалното производство разочарова

Продажбите на дребно са нараснали с 34,2% през март в сравнение със същия период на предходната година. От януари до февруари те са нараснали с 33,8%. 

За разлика от тях ръстът на индустриалното производство миналия месец разочарова анализаторите. През март стойността нарасна на годишна база само с 14,1 процента. Анализаторите очакваха средно увеличение от 17,2%. През януари и февруари ръстът на промишленото производство все още бе 35,1%.

„Изглежда, че нормализирането на политиката показва известно забавяне на индустриалното производство и инвестициите в недвижими имоти", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в базираната в Ню Йорк Oanda.

Китайското правителство предприе наскоро мерки за ограничаване на високите нива на дълга в страната и обяви, че ще намали фискалните и паричните стимули. В областта на кредитирането и търговията с недвижими имоти Пекин вече издаде по-строги разпоредби.

По-ниските цели за ръст трябва да ограничат дълговото бреме

Целта за умерен растеж за тази година, която Пекин прие на Националния народен конгрес през март, също се разглежда като сигнал, че китайското правителство възнамерява да предотврати прекомерната задлъжнялост, особено на местните правителства, чрез стимули.

Според китайския премиер Ли Къцян икономиката се очаква да нарасне с повече от 6% през 2021 г. Експертите очакват значително по-висок растеж. Международният валутен фонд (МВФ) например изчислява, че тази година икономиката може да нарасне с 8,1 процента.

„В перспектива тенденцията за нормализиране може да продължи през останалата част от годината и се очаква вътрешното потребление да бъде основният двигател на растежа“, каза Чаопин Джъ от JP Morgan Asset Management в Шанхай. Той също така очаква допълнителна подкрепа от глобалното възстановяване.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
3
 
6
zelka007 до: дядя Вова
преди 2 месеца
дядя вова , за теб "остро" заглавие кое е ... ?! успешен полет на руския дрон "охотник" , приземил се където трябва и както трябва ... нещо невиждано досега ... :))) ... заглавието какво му е ... ?! ако си зачел дори по диагонал , щеше да знаеш , че данните са разочароващи дори . всичко се дължи на трилионите наляти от държавата в инфраструктура и подкрепа на неработещи бизнеси . огромен ръст на вътрешно потребление в следствие на това упражнение . и почти никаква индустриална активност ... :)))
2
 
3
 
5
преди 2 месеца
Вата, пишат се бомбастични заглавия нарочно.Именно това и нарочно "коментирам".Видя ли тъпо заглавие, не си правя труда да чета.Чета, ако наистина ме интересува.
2
 
2
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
По същата лигика всички ще имат супер ръст в сравнение с тримедечието на първия локдаун.Ама клик - байта да тече и да събира вовчовци, които четат само заглавията и през живитеца си не са виждали един финансов репорт.
2
 
2
 
3
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Чети малко бе, трол илирерат!Ама толкова си елементарен, като празна консервна кутия с едно топче вътре си!..."в сравнение с предишното тримесечие ръстът е 0,6%"...
4
 
5
 
2
преди 2 месеца
за тва па Еврогейcкатa намалява с толко,щот нищо не се губи у тойо свят, следва само още два локдауна и е валат ....

Още от Анализи
Р. Бакърджиев: Бизнесите са принудени да се конкурират с пари "от въздуха"