Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

България е в топ 20 на най-добрите производствени дестинации

Китай за поредна година запазва лидерската си позиция в производствения сектор, според глобален консултант

България е в топ 20 на най-добрите производствени дестинации

Снимка: архив Ройтерс

България е в топ 20 на най-добрите и безопасни за производство страни в света, става ясно от доклад на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Страната ни се нарежда сред държави като Румъния, Турция и Мексико в базовия сценарий за възстановяване на икономиката от коронавирусната криза, в който безапелационен лидер като най-добра за производство държава е Китай.

България е в топ 20 и на най-разходоефективните страни за производствения сектор, на едно ниво с Турция, Румъния, Унгария и Чехия. Китай е лидер и по този показател.

Докладът анализира 48 страни в Европа, Америка и Азия. Те са класирани по прогнозираната им способност да рестартират производствените си сектори след отпадането на ограничителните мерки за спирането на коронавируса.

Нови тенденции заради пандемията

Производственият сектор започва да се отваря отново по целия свят, но заради пандемията от новия  коронавирус COVID-19 се появяват нови тенденции, посочва се в доклада.

Китай запазва челната позиция в класацията на базовия сценарий, следван от САЩ. „И Китай, и САЩ предлагат голям потребителски пазар, достатъчно предлагане на работна ръка и стимули както на федерално, така и на щатско ниво, както и изградена инфраструктурна мрежа“, казва Джейсън Толивър, глобален ръководител на звеното  за търговски изследвания на компанията.

Топ пет се допълва от Индия, Чехия и Канада.

„Ние виждаме сериозни смущения в икономическата активност навсякъде и данните, които успяхме да натрупаме, показаха ползите и клопките на нашата глобална взаимосвързаност“, казва Лиза Греъм, ръководител на индустриалните изследвания в Европа, Близкия изток и Африка в Cushman & Wakefield.

Според нея, за да се създаде устойчивост в случай на втора пандемична вълна или втори период на блокиране, производителите са по-склонни да се справят с двете най-належащи уязвимости: източници на материали и компоненти и прекъсвания на веригата на доставки.

Политически и икономически риск и разходи

Канада е най-безопасната производствена дестинация от гледна точка на политически и икономически риск, като изтласква САЩ от челната позиция. Сингапур се изкачва от шесто на трето място тази година, Германия – от седмо на четвърто, а Китай завършва челната петица.

Третата изследвана категория са разходите, включително разходите за труд и оперативни разходи. В тази категория се отразява широкото въздействие на търговския спор между САЩ и Китай върху регионалното позициониране.

Китай запазва водещата си позиция, а Виетнам и Индия оформят челната тройка. Топ пет се допълва от Малайзия и Индонезия.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
2
 
4
Dr. Vatnikov до: Ricognito
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ами това са общи приказки, които са били верни...някога.
Сега е по-различно.
0
 
6
 
3
Ricognito до: Oбичам България
преди 10 месеца
Мога да допълня също така и трудолюбив народ. Каквото и да си говорим, това е истината. Българинът не е от корени мързелив и знае как да работи усърдно!
3
 
3
 
2
Oбичам България до: дядя Вова
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
При нас има много предимства - добър интернет, по-евтина работна ръка в сравнение с другите страни в ЕС (мин. заплата е 10 пъти по-ниска), може да си платиш за протекция ако имаш нужда да заобиколиш закона; развиващи се транспортни отрасли;
5
 
5
 
1
преди 10 месеца
И де ги тия инвеститори, де се бият тук да строят индустрия!?
Виж да отглеждане на тикви ще повявам - Number ONE !

Още от Анализи
Цялата купа ли трябва да купуват инвеститорите или да търсят златните игли в нея