Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Фед вече има силата да съживява мъртви акции

Случаят с Hertz е показателен за способностите на централната банка

Фед вече има силата да съживява мъртви акции

Снимка: Bloomberg

Мислехме, че сме видели всичко, но спекулациите от миналата седмица с акциите на фалиралата компания за коли под наем Hertz са достойни за финансовите учебници. Сега Федералният резерв очевидно има силата да съживява мъртви книжа, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

В петък съдия в Делауеър одобри искането на Hertz Global Holdings Inc. да продаде публично акции, за да се финансира през процедурата по фалит. Hertz каза, че предлагането може да набере до 1 милиард долара нов капитал, а съдията Мери Уолрът заяви, че това е по-евтина алтернатива на типичното финансиране на длъжника при банкрут.

Hertz излезе с идеята за продажба, след като миналата седмица видя как акциите й се покачват от центове до над 5 долара за брой, въпреки че през май подаде молба за процедура по банкрут. Обикновено акционерите са губещи при несъстоятелност, тъй като на облигационерите, доставчиците и други кредитори се плаща преди тях при преструктурирането на компанията. Hertz казва, че има дългове за близо 19 милиарда долара.

Още по темата

Но инвеститорите, много от които еднодневни трейдъри, които очевидно няма какво да правят докато спортните хазартни игри са в застой, залагат, че компанията може да се завърне с отварянето на икономиката. Hertz нарича това "уникална възможност", което е забавно меко казано.

Лесно може да се окаже, че новите акции не струват нищо, в зависимост от това колко бързо се отваря икономиката и колко пари са налични за издължаване към кредиторите. Нюйоркската фондова борса преминава към делистване на акциите на Hertz. Междувременно поскъпването им позволи на някои бивши акционери да излязат от инвестицията срещу някакви пари.

По-голямата картина тук е, че инвеститорите се възползват от извънредната намеса на Фед на кредитните пазари. Акциите на други задлъжнели фирми, като J. C. Penney, също възкръснаха от пепелта. Фед ясно е взел решение да поема корпоративния дълг, за да предотврати каскада от фалити.

И на фона на лихвени проценти отново близо до нулата, и вероятно такива в обозримо бъдеще, инвеститорите се оглеждат за доходност. Нискокачествените облигации поскъпнаха заради пандемичните пари, така че защо да не залагате на акции на фалирали или почти фалирали компании?

Трудно е да се винят инвеститорите за този избор, предвид финансовите стимули, които централната банка предоставя. По-специално инвеститорите на Hertz бяха надлежно предупредени, че новите им акции са еквивалент на хазартен залог.

Но тази аномалия с поскъпването на акции на зомби компания е причина за безпокойство относно изкривяването на ценовите сигнали от Фед и по-дългосрочните икономически рискове от това. Капитализмът е система на печалби и загуби, но намесата на Фед твърде често намалява или елиминира възможността за загуба. Това може да е оправдано засега, като се има предвид, че правителството разпореди икономическо спиране, което коства на компаниите приходите им. Но ние научихме, след като Фед предприе този курс през 2009 г., че това може да създаде финансов цикъл на интервенции от централната банка и дълг, от които е трудно да се избяга.

Фед поддържаше лихвите близо до нулата в продължение на години след финансовата паника през 2008-2009 г., давайки на корпорациите стимул да трупат дългове на ниска цена. Hertz е класически пример. Но същият този корпоративен дългов товар прави икономиката по-уязвима, отколкото би трябва да бъде, към икономическо забавяне или някакъв политически (или в случая пандемичен) шок. В такъв случай Фед се чувства длъжен отново да се притече на помощ с още повече гаранции.

Сегашният Фед вече стори доста повеча от това, което Бен Бернанке направи за подкрепа на цените, включително някои от най-рисковите ходове на Уолстрийт. Председателят Джером Пауъл заяви миналата седмица, че Фед дори обмисля таван на кривата на доходност за дългосрочния дълг. Това допълнително ще изкриви ценовите сигнали и може да доведе до по-нататъшно странно разпределение на капитала, като купуване на зомби акции на фалирали компании като Hertz.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
2
 
8
Lucifer до: khao
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Еврика, перпетуум мобиле....
0
 
3
 
7
khao до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
да допълня ... за тия аиции ше зема кредит!!! :))
0
 
4
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
все едно сега разбирате че цялата борса е пунта мара и никва файда от нея... още 10 години и на никой нема да му се бачка :)... ще си купим некви акции, без значение кви, те всички акции ще са нагоре, фалирали/нефалирали ще дават дивиденти... и ето ти ББД, хахахаха.
0
 
2
 
5
ivan.kostov.39 до: V.At.
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
С тази разлика, че пазаруват със същите банкноти и от другите магазини.
0
 
5
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ами то си е като вица за Киркор и Гарабед, които печатат фалшиви пари - единият в купюри от 6 и 4 лв, другият от 7 и 3. И си ги разменят.

Още от Анализи
Инвеститорите в акции трябва да вдигнат наздравица за ниските лихви