Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

„Газпром“ поддържа ниски количества в европейските си складове

Подобни действия могат да изплашат пазара дори ако руският монополист доставя на своите дългосрочни клиенти

„Газпром“ поддържа ниски количества в европейските си складове

Снимка: Bloomberg

Статутът на Русия като надежден доставчик на газ за Европа е поставен под съмнение, пише Дейвид Шепърд за Financial Times. 

Рекордните цени в Обединеното кралство и континентална Европа насочиха вниманието към намалените доставки на природен газ от Русия това лято, оставяйки мнозина да се питат дали Москва не е предизвикала умишлено недостига на пазара.

Според тази теория целта е да се повишат цените до такова ниво, че Германия да одобри политически спорния тръбопровод „Северен поток 2“, чието изграждане - вече завършено - беше подложено на американски санкции и опозиция от страна на държавите в Източна Европа.

Още по темата

В петък 40 членове на Европейския парламент, най-вече Полша и балтийските държави, призоваха за разследване на „Газпром“ – руският държавен монополист. Те искат да се установи дали действията на компанията стоят зад скока на цените, който сега заплашва с по-широки смущения в европейската индустрия.

„Газпром“ и неговите защитници казват, че това е преувеличено. Те посочват, че компанията е изпълнил всички свои дългосрочни договори за доставка. Не са били затваряни кранове. Някои държави в Европа, включително Германия, тази година дори са получили по-големи доставки от Русия от миналата.

Твърди се, че е русофобия да се обвинява компанията за това, което се превръща в световен проблем, след като цените на газа в Азия също се покачват, тъй като все повече страни се опитват да заменят поне част от въглищата в електроенергийния си микс с по-чистия природен газ. Европейският добив на газ също е спаднал рязко.

Критиците на „Газпром“ обаче контрират, че е необходима съвсем малка промяна в баланса между търсенето и предлагането на суровинните пазари, за да скочат или спаднат цените. Ключовата част от техния аргумент е, че доставките от Русия за Северозападна Европа тази година са били средно по-ниски, отколкото преди пандемията.

Освен това „Газпром“ многократно е отказвала да продава всякакви допълнителни количества на спот пазара чрез газопроводи, преминаващи през Украйна, която „Северен поток 2" - течащ директно от Русия до Германия през Балтийско море - до голяма степен е предназначен да заобиколи.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
1
 
4
 
17
преди 3 седмици
Я тоя *** от Файнейшъл Таймс да каже - къде са колосалните количества втечнен газ, които САЩ ни обещаваха? Как Газпром се явява монополист, като има под 40% пазарен дял? Откъде накъде Газпром да са длъжни да подават извънредни количества, след като си изпълняват договорите? Дори в британските форуми англичаните казват директно: "Руснаците не са виновни, че ние сме иди-0ти и си съсипахме енергетиката !!!" Че даже политици, мислещи като Стоенчик, си вярват, че могат да казват на Газпром откъде да си доставя стоката !!! Компанията добива рекордно и доставя на всички държави доста над миналогодишните количества - но дава приоритет на газохранилищата си в самата Русия. Или какво - руснаците сами да мръзнат, за да са на топличко някакви еврогейци, които открито демонстрират омразата си към Русия?
1
 
6
 
16
vzhekoff до: Стоян Петров
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Хахахха =значи потуркото ПръдлеФ ще каже на Газпром откъде да му минава газа :) Верно ли :) Нали не вЕрваш, че на Газпром им е лошо да продават на досегашните цени. Ако си чел (знам, че не си), Газпром има едва 13% от договорите по дългосрочни и с привързване към нефтените цени, всичкото останало е на спот с лаг между 1 и 11 месеца :) При внос в ЕС от порядъка на 160 млрд кубика, сам сметни далаверата СП2 да не работи :)
8
 
3
 
15
Стоян Петров до: vzhekoff
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Дeбилинo, СП-2 има 55 млрд свободен капацитет за мен и за теб, ако имаме какво да продаваме. Газпром няма право и един грам да транзитира. Да събаряме закони, заради мегаломанията на хаяcко. Защо дeбилино?
10
 
1
 
14
Стоян Петров до: Mavi Goz
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Хepмафpoдитино, защо да не транзитира допълнително газ и да продава на спота по 900 $ за 1000, а газпром изпълнява само привързаните към нефта договори на цена 220 $ за 1000?????????? А хepмaфродитино?????? Защо мразиш руският народ, та се радваш неистово на на загубите (нереализираните печалби) на "народното достояние", които според мен до момента са 10 000 000 000$. Ти и хaяcко се опивате от страданията на мyжиците и изпадате в нирвана от мизерното им и скотско ежедневие. Аз съм русофил и не го крия, но поради това съм задължен да бъда пyтинoфоб. Пък ти хepмaфpoдитино се възхищавал на твоят кумир - клептократ авторитарен yбиец, колкото си искаш. путин ке падне!
2
 
9
 
13
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Колко глупости прочетохме :) 1. Газпром трябвало да достави повече газ, отколкото по договорите за да смъкнел цената ? Защо да го прави ? Кой търговец предпочита да си сваля печалбата ? Вие бихте ли го направили ? Нали има куп газови терминали - нека демократичните молекули идват - какво им пречи ? Ааа пазарът в Азия - значи САЩ и Катар могат да печелят от високите цени, а Газпром не може ! 2. ПръдлеФ както винаги е написал другата голяма глупост - имало свободен капацитет в хохландия и Полша ? Има да, то има и 55 млрд свободен капацитет във СП2. Защо да трябва Газпром да минава през горните две страни изнудвачи, при положение, че хем е по-скъпо (твърди се, че СП2 е 2х по-евтин оъ Полша и 3х от хохландия), хем е по-екологично. Изобщо откога някой определя на търговеца как да си докара стоката. Все едно да кажете на Ка.уф.ла.нд, че не може да си вози със собствен транспорт доматите. В крайна сметка всеки търговец си има стратегия. Те ви Норвегия, те ви САЩ, те ви Алжир, те ви Грьонинген, те ви Катар - газ колкото искате :) Ама вие не искате на $950, а освен това искате да кажете и откъде да мине - смешници.

Още от Анализи
100 млрд. долара - препятствието, от което зависи успехът в борбата с климата