IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изселването на арабите запали израелско-палестинския конфликт?

Палестинците искат Източен Йерусалим да бъде столица на бъдещата им държава, но Израел иска Йерусалим като неразделена своя столица и заселва еврейско население

18:32 | 29.05.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Набил ал-Кюрд, палестинец, си спомня деня, в който еврейски заселници се преместват в къщата му, скромния едноетажен дом в Шейх Джара, предимно арабски квартал в окупирания Източен Йерусалим.

Яков Фауци, евреин от Ню Йорк, пристига с полицейска охрана в един слънчев есенен ден през 2009 г., изхвърля мебелите и се мести в малката пристройка, построена от Кюрд за сина му.

"Тогава той дори не говореше иврит", казва Кюрд, който е на 77 години. "Бяха му обещали земята, къщата - и сега той е тук 12 години“, допълва той.

Десет години по-късно, след серия съдебни битки, Кюрд и неговият нежелан гост в къщата са в заключителната фаза на план, замислен отдавна от крайнодесните израелски политици: избирате си домове в Източен Йерусалим, изгонвате собствениците, използвайки законите за собственост, които благоприятстват евреите пред арабите, и така цели квартали стават еврейски.

Миналата седмица Върховният съд на Израел трябваше да реши дали претенциите на заселниците към земята и имотите да бъдат валидни, а спорът за изселванията, които са незаконни съгласно международното право, тъй като Източен Йерусалим е окупиран, прерасна в хаотични демонстрации в джамията Ал-Акса, на няколко минути пеша в Стария град на Йерусалим. Мястото се почита и от евреите, тъй като е свещено и за двете религии.

След като няколко дни се биеше с млади мъже мюсюлмани над полицейски бариери пред Дамаската порта на Стария град, израелската полиция нахлу в комплекса, като рани стотици палестинци, които протестираха. На 10 май палестинската войнствена група Хамас изстреля ракети към Израел. В предупреждение към еврейската държава преди първия залп Хамас, който контролира Ивицата Газа, поиска незабавно изтегляне на израелската полиция от Шейх Джара и джамията.

Израел отговори с въздушни удари по Газа, които предизвикаха размирици между евреи и арабски израелци в смесени градове, както и протести в окупирания Западен бряг. До вторник вечерта в ивицата Газа бяха убити 217 палестинци, включително 99 жени и деца, съобщава министерството на здравеопазването в Газа.

Засега Израел бави производството, което би изгонило Кюрд и семейството му от дома им, както и десетки техни арабски съседи. Битката за тези имоти в малкия квартал е символа на окупацията, продължила десетилетия.

За десните израилтяни заселването на евреи в арабските квартали в Източен Йерусалим е малка част от кампанията по заселване, благодарение на която 650 хил. евреи се преместиха на западния бряг. Около 350 хил. палестинци живеят в Източен Йерусалим, заобиколени от около 200 хил. еврейски заселници.

Палестинците искат Източен Йерусалим да бъде столица на бъдещата им държава, но Израел иска Йерусалим като неразделена своя столица. Колкото по-голямо е еврейското население, толкова по-малко вероятно е то да бъде изкоренено във всяко бъдещо мирно споразумение, казва Арие Кинг, заместник-кмет на Йерусалим и лидер в движението на заселниците.

„Искам Йерусалим да бъде защитен завинаги като еврейски град и единственият начин да го защитим от радикални мюсюлмани е като бъдем повече от тях“, казва той. „Сърцето на еврейската нация е Храмовата планина, а слоевете, защитаващи планината, ще бъдат еврейското присъствие около нея“, допълва той.

За първи път палестинци са настанени в арабските квартали в Източен Йерусалим от Йордания, която контролира тази част от разделения град в продължение на 19 години след раждането на Израел през 1948 г. От шестдневната война през 1967 г. израелският закон позволява на евреите, загубили земята си през 1948 г., да я поискат обратно по съдебен ред. Законът се прилага само за евреите.

„Днес това е основният организиран начин за преселниците да изтласкат палестинците“, казва каза Хагит Офран, експерт по уреждане на спорове в Peace Now, която се застъпва за решение под формата на две държави.

Peace Now изчислява, че поне 200 семейства в арабските квартали в Източен Йерусалим са изправени пред изселване по същия закон, използван в случая на Кюрд. Други 20 хил. домове, притежавани от араби, в Източен Йерусалим са изправени пред разрушаване съгласно други закони, включително за зониране и заради нарушения на строителния режим, според Peace Now.

Битката за имуществото на Кюрд показва историята на израелско-палестинския конфликт. Семейството му са бежанци от Хайфа в северната част на Израел по време на войната през 1948 г. Те се преместват на това място през 1956 г.

Първоначално земята е купена от еврейски тръст в края на XIX век, когато османците управляват Палестина. След войната през 1967 г. тръстът се опитва да си я върне от семейството на Кюрд, но в крайна сметка я продава на заселници, които продължават опитите по съдебен ред. През 2009 г. съдия предава ключовете на пристройката на заселниците евреи.

Миналата седмица, в разгара на напрежението около последното изслушване за изгонване, Кюрд забелязва мъж, който изнася боклук от градината му, и го посочва като крадец. Набеденият за крадец е заселник, религиозен студент, който е герой във вирусен видеоклип – заснет е да стои по пижама в градината на съседа си и да казва, че ако той не открадне земята, някой друг ще го направи.  Той е бил два пъти в болница, защото е удрян от камъни, но със силата на израелския закон зад гърба си той е сигурен, че един ден ще има останалата част от къщата на Кюрд и семейството му.

„Това е цялата история на тази държава - когато хората губят множество войни, те не успяват да определят условията за предаване. Вие сте загубили войната, вие плащате цената. Всичко това трябва да е еврейско - ние не вярваме в Източен и Западен Йерусалим. Евреите имат мицва [религиозна заповед] да се заселят навсякъде в израелската земя“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 7
Solar Power
преди 2 години
Еми мюслитата владяха там 1000 години време е друг да управлява :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още