Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Каква е драмата със затворената Greensill Bank в Германия?

Голяма швейцарска банка и индийски стоманен барон играят централна роля във финансовата драма

Каква е драмата със затворената Greensill Bank в Германия?

Снимка: Bloomberg LP

Ако германският орган за финансов надзор Bafin изпрати специален представител в дадена банка, ситуацията трябва да е сериозна - в края на краищата базираният в Бон орган често не бе осъзнавал сериозността на ситуацията в много скандални случаи или я бе признал твърде късно.

Но сега се стигна и до там: Тъй като британският кредитор Greensill Capital, който е почти непознат в Германия, е в тежко положение и заедно с него и германската дъщерна компания, Bafin има не само надзорник в Greensill, който да контролира бизнеса директно на място, но в сряда органът дори реши да затвори банката поради заплахата от свръхзадлъжнялост. Greensill вече бе подал молба за защита срещу несъстоятелност в Австралия. Както съобщава Bloomberg, в момента Greensill преговаря с финансовия инвеститор Apollo за продажбата на големи части от действащия бизнес.

Ситуацията е объркваща. Но поне едно е очевидно - затрудненията на Greensill може да се превърнат в най-голямото предизвикателство за германското застраховане на депозитите след краха на Lehman Brothers и нейното германско дъщерно дружество през 2008 г. Стотици милиони, ако не и милиарди евро на германските малки инвеститори са застрашени, а голяма швейцарска банка и индийски стоманен барон играят централна роля във финансовата драма.

Ето и по-важните въпроси и отговори.

Коя е Greensill?

Казано по-просто: банка, основана през 2011 г. от австралиеца Лекс Грийнстийл. Той казва, че е израснал в австралийска ферма за захарна тръстика и пъпеши, а семейството му е било твърде бедно, за да го изпрати в университет. Младият Лекс обаче е бил достатъчно буден, за да забележи финансовите проблеми, с които фермерите в родината му трябва да се борят, а именно, че им се плаща за реколтата с голямо закъснение.

След години чиракуване като инвестиционен банкер в Лондон Лекс използва опита си, за да даде път на своя собствена бизнес идея: финансиране на веригата за доставки, или по-космополитното Supply Chain Finance.

Компанията майка Greensill Capital е със седалище в родната Австралия, докато най-важното подразделение, наречено Greensill Capital, е със седалище в Лондон. Тo ръководи основния бизнес. В Германия групата придоби базираната в Бремен NordFinanz Bank през 2014 г. и я преименува на Greensill Bank AG.

Какво точно прави Greensill?

Гореспоменатото финансиране на веригата за доставки. Има две разновидности.

Съществува така наречения факторинг, какъвто се практикува от изпадналата в затруднения Grenke AG от Баден-Баден. Това, което звучи сложно, по принцип е просто: фирма, която доставя на друга фирма стока, може да не чака клиентът да плати фактурата, а да продаде това вземане на трето лице като Greensill, което го плаща незабавно, но с малка отстъпка. Предимството: купувачът получава стоката, доставчикът веднага получава пари в брой, дори ако не и 100% от фактурата. Купувачът на вземанията може да събере 100% от фактурата и при успех да осребри разликата до цената, която е платил предварително на доставчика като печалба. 

Още по темата

Другият вариант се нарича обратен факторинг: Тук клиентът може предварително да финансира покупката на стоки.

Специалният трик на Greensill и за двата варианта на факторинг е, че банката обединява вземанията и ги продава като фонд на инвеститорите на капиталовия пазар. Общо Greensill е фактурирала и препратила вземания за над 143 млрд. долара от над 10 милиона клиента в 175 държави само през 2019 г. Идеята зад всичко това: парите, събрани от продажбата на инвеститори, могат да бъдат инвестирани в нови търговски вземания.

Какъв е проблемът?

Голямата швейцарска банка Credit Suisse от години продава "фондовете за веригата за доставки" на Greensill на професионални инвеститори, но сега има съмнения, че тяхното съдържание - исковете – са на такава сума, каквато твърди Greensill. Става въпрос за 10 милиарда долара.

Освен това се твърди, че Credit Suisse е дала на Greensill заем от 160 милиона долара през есента на миналата година.

Швейцарският мениджър на активи GAM пък заяви: „Затварянето на Фонда за финансиране на веригата за доставки бележи края на бизнес отношенията между GAM и Greensill, които датират от 2016 г.“. Подобни алармени сигнали идват и от японската инвестиционна група Softbank, която беше вложила пари и в Wirecard: Softbank е отписала дела си в Greensill за 1,5 милиарда долара. Според Bloomberg Softbank дори може да отпише инвестицията си напълно, като по този начин удостовери, че Greensill е безстойностен, така да се каже.

Каква е връзката с Германия?

Тя може да бъде намерена в Бремен в Greensill Bank. Тя е събрала много спестявания от професионални и частни инвеститори в Германия, за да даде на компанията майка в Лондон и Австралия необходимата финансова подкрепа за управлението на бизнеса.

Както писа рейтинговата агенция Scope, „Greensill Bank е напълно зависима от Greensill Capital (...) за извършване на бизнес и хеджиране на кредитни рискове“.

През последните години бизнесът буквално се взриви: Между 2017 и 2019 г. общият баланс се увеличи шест пъти, а задълженията към клиентите се повишиха от 3 милиона евро на 3,3 милиарда евро. 73 процента от депозитите са направени от професионални инвеститори, 27 процента от малки спестители, озовали се в Greensill чрез платформи като Weltsparen или Zinspilot.

Огромният растеж е косвено и следствие от факта, че много финансови инвестиции едва ли генерират каквато и да е лихва. Всеки, който е пласирал парите си в Greensill, все пак е получил нещо - със съответния риск, както става видно сега.

Застрашени ли са парите на германските спестители?

Не. Депозитите в цяла Европа са законово защитени до 100 хил. евро и едва ли някой инвеститор е надхвърлил тази граница. А ако го направи: Bremer Greenhill Bank е член на германския фонд за защита на депозитите на Асоциацията на германските банки (BdB), който защитава дори двуцифрени в милиони суми на клиент.

Може да отнеме известно време, преди да си върнете парите в случай на евентуален фалит, но ще ги получите: касите за защита на депозитите са добре запълнени.

Въпреки това сумата, за която се говори, е по-висока от тази при фалита на Lehman преди 13 години. По това време застраховката на депозитите в BdB трябваше да покрие 6,2 милиарда евро. Ако обаче и този път се намеси и ако фондът за защита на депозитите трябва да се попълни след този недостиг, тогава членовете на BdB - т.е. частните банки, а не спестовните банки, или ще трябва да си върнат парите от масата на несъстоятелността, ако Greensill фалира, или ще трябва да попълнят сумата сами - а това от своя страна може да бъде за сметка на клиентите, например чрез по-високи такси.

Каква е ролята на индийския стоманен барон?

Твърди се, че Лекс Грийнсил е в тясна връзка с индо-британския стоманен магнат Санджив Гупта. Bafin изпитва притеснения по темата от известно време; твърди се, че органът се опитва да принуди Greensill Bank да свие заемите си за компаниите от групата на Гупта. Според Bloomberg те възлизат на общо 1,5 милиарда евро, огромна част от общите активи на Greensill. Компанията на Гупта Liberty Steel наскоро се провали с опита си за поглъщането на стоманеното подразделение на Thyssenkrupp.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Стабилността на ЕС отново ще обърка критиците му