Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китайското население ще спре да расте по-рано от очакваното

Това ще има сериозни последици за икономиката на най-многолюдната държава в света, сочат анализатори

Китайското население ще спре да расте по-рано от очакваното

Снимка: gettyimages

Населението на най-многолюдната страна в света може да достигне своя пик шест години по-рано от очакваното, пише за CNBC Абигейл Ндж в сътрудничество с Йен Ний Лий и Ройтерс.

Китайското население вероятно ще спре да расте през 2023 г. според изследване на компанията за онлайн данни Global Demographics и аналитичната фирма Complete Intelligence. Досега китайското правителство оценяваше, че страната ще достигне своя максимум през 2029 г.

„Наблюдаваме, че раждаемостта се забавя доста бързо”, коментира Тони Наш, главен изпълнителен директор и основател на Complete Intelligence. „Хората очакваха пикът на населението да дойде десетилетие по-късно, но той е зад ъгъла.”

Според доклада спадът в раждаемостта се дължи на намаляването на жените във фертилна възраст (15-49 г.), които се очаква да намалеят до 318 млн. през 2023 г. от 346 млн. през 2018 г. Проучването предвижда, че през 2023 г. ще се родят 13,3 млн. китайчета спрямо 15,2 млн. през миналата година.

Китай започна разхлабването на политиката си за едно дете в края на 2013 г., за да се пребори със застаряването на населението, като това първоначално подпомогна раждаемостта, но ефектът може би вече се е изчерпал.

Броят на ражданията на 1000 жени нарасна рязко от 45,6 през 2015 г. до 49,9 през 2016 г., когато на китайските двойки им бе разрешено да имат по две деца. През 2018 г. обаче числото спадна драстично до 43,9, като общият брой на ражданията намаля с 12% спрямо 2017 г.

„Китай стабилизира успешно населението си, но отлагането на разхлабването на политиката за едно дете означава, че сега има по-малко жени във фертилна възраст”, посочва Клинт Лорънт, основател на Global Demographics. „Китайското правителство наистина няма какво да направи, за да увеличи броя на бебетата, като е малко вероятно жените да решат да раждат повече със забогатяването на населението”, отбелязва Наш.

Намаляването на населението на Китай вероятно ще засегне негативно някои бизнеси, особено такива, които се настроиха да посрещнат фалшивия сигнал за бум в раждаемостта през последните години.

„Бебешките и детски продукти ще бъдат първите засегнати”, сочи Наш. Компаниите за потребителски стоки вместо да разчитат на растежа на пазара, вече ще трябва да се борят за пазарен дял. „Ситуацията ще става все по-конкурентна”, изтъква той.

За разлика от САЩ, където има голям пазар за потребителите, родени през новия век, в Китай след бейби-бума ще се появи празнота.

Спадът на раждаемостта в Китай предвижда значително влияние върху бизнесите от предучилищния пазар, като например играчките и ежедневната грижа. Училищата също ще трябва да се приспособят към намаляващия брой ученици за в бъдеще.

Още по-далеч в бъдещето потреблението може да спадне и заради повишаващото се съотношение неработещи към работещи.  „Това съотношение ще се влошава след 2023 г. Хората ще харчат и спестяват по-малко, след като ще трябва да се грижат за повече деца и възрастни”, посочва Наш.

Според него Китай, заедно с останалата част от Северна Азия, ще трябва сериозно да се обърне към автоматизацията, за да запази конкурентните си предимства.

След 2023 г. страните от Североизточна Азия – Корея, Япония, Тайван и Китай – ще достигнат пика на населението си според предвижданията. „За да може тази част от света да продължи да произвежда около 35% от стоките глобално, тя ще трябва сериозно да се обърне към автоматизацията”, казва Наш.

Без прилив на млади в работната сила, на Китай ще бъде много по-трудно да има среден разход на работник, който да е конкурентен глобално, изтъква Наш. „Може да има сериозна миграция на нискоквалифицирана работна ръка към страни като Бангладеш и Виетнам, след като заплатите в Китай ще се вдигнат.”

Според него, отделно от тревогите за бизнеса и икономиката, друго голямо безпокойство е неравенството в доходите. „С намаляването на населението също така икономическата мобилност на хората спада.”

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
1
 
7
shinawatra до: vstoykov
преди 1 година
Няма профилна снимка
когато човек е богат и образован (имения, хубав живот и всичко необходимо) и всичко му е наред, желанието да има деца е налице - природа! когато е беден и образован (овапцал се е с кредити и разполага с МИНУСОВИ пари, а недай си боже да живее под наем като половината европейци от "богатите и развити индустриални държави") е адски трудно да бъде стимулиран - инстинкт за самосъхранение и съхранение на идните поколения. ФАКТ!
0
 
0
 
6
shinawatra до: zelka007
преди 1 година
Няма профилна снимка
освен, че си т-ъ-п си и фашист, зелка скапана!
1
 
2
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Когато човек е богат, образован и живее добре е трудно да бъде стимулиран на се размножава повече.

Бедните по-лесно се манипулират да раждат повече, защото те няма какво друго интересно да правят в живота.
1
 
8
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
ами стига с това раждане , то земята има някаква граница ... само в партийните решения всичко е безкрайно . затова ядът *** в китайско и се тровят постоянно с разни г а д о с т и . водата вече не е чиста от планината ами пречистена с разни утаители и химия , дрехите не са чист тексил ами разни смески с пластмаса , алергии под път и над път към всякакви химии , багрилни вещества , пълнители , и как му викат в хранителната индустрия - ингредиенти :))) - да ги е***а г а д о в е т е . не става всичко само с разтеж ... освен това сега е ред на африканците да се размножават поголовно :))) ... екстра че спират да се увеличават и започват да намалят ...

освен това , партията ще трябва да реши как да ги спира да излизат от рая дето е създала в китай , че като гледам как се устройват дори и тия дето са в БГ , май нещо не им се връща в родината ...
4
 
20
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
И тях ги "цивилизоваха" по тертипа на западния "цивилизован" свят. След време и половин дете няма да може да си позволи средно-статистическият китаец!

Още от Анализи
Защо Тръмп отказа да заклейми белия национализъм?