IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското население ще спре да расте по-рано от очакваното

Това ще има сериозни последици за икономиката на най-многолюдната държава в света, сочат анализатори

16:31 | 04.05.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Населението на най-многолюдната страна в света може да достигне своя пик шест години по-рано от очакваното, пише за CNBC Абигейл Ндж в сътрудничество с Йен Ний Лий и Ройтерс.

Китайското население вероятно ще спре да расте през 2023 г. според изследване на компанията за онлайн данни Global Demographics и аналитичната фирма Complete Intelligence. Досега китайското правителство оценяваше, че страната ще достигне своя максимум през 2029 г.

„Наблюдаваме, че раждаемостта се забавя доста бързо”, коментира Тони Наш, главен изпълнителен директор и основател на Complete Intelligence. „Хората очакваха пикът на населението да дойде десетилетие по-късно, но той е зад ъгъла.”

Според доклада спадът в раждаемостта се дължи на намаляването на жените във фертилна възраст (15-49 г.), които се очаква да намалеят до 318 млн. през 2023 г. от 346 млн. през 2018 г. Проучването предвижда, че през 2023 г. ще се родят 13,3 млн. китайчета спрямо 15,2 млн. през миналата година.

Китай започна разхлабването на политиката си за едно дете в края на 2013 г., за да се пребори със застаряването на населението, като това първоначално подпомогна раждаемостта, но ефектът може би вече се е изчерпал.

Броят на ражданията на 1000 жени нарасна рязко от 45,6 през 2015 г. до 49,9 през 2016 г., когато на китайските двойки им бе разрешено да имат по две деца. През 2018 г. обаче числото спадна драстично до 43,9, като общият брой на ражданията намаля с 12% спрямо 2017 г.

„Китай стабилизира успешно населението си, но отлагането на разхлабването на политиката за едно дете означава, че сега има по-малко жени във фертилна възраст”, посочва Клинт Лорънт, основател на Global Demographics. „Китайското правителство наистина няма какво да направи, за да увеличи броя на бебетата, като е малко вероятно жените да решат да раждат повече със забогатяването на населението”, отбелязва Наш.

Намаляването на населението на Китай вероятно ще засегне негативно някои бизнеси, особено такива, които се настроиха да посрещнат фалшивия сигнал за бум в раждаемостта през последните години.

„Бебешките и детски продукти ще бъдат първите засегнати”, сочи Наш. Компаниите за потребителски стоки вместо да разчитат на растежа на пазара, вече ще трябва да се борят за пазарен дял. „Ситуацията ще става все по-конкурентна”, изтъква той.

За разлика от САЩ, където има голям пазар за потребителите, родени през новия век, в Китай след бейби-бума ще се появи празнота.

Спадът на раждаемостта в Китай предвижда значително влияние върху бизнесите от предучилищния пазар, като например играчките и ежедневната грижа. Училищата също ще трябва да се приспособят към намаляващия брой ученици за в бъдеще.

Още по-далеч в бъдещето потреблението може да спадне и заради повишаващото се съотношение неработещи към работещи.  „Това съотношение ще се влошава след 2023 г. Хората ще харчат и спестяват по-малко, след като ще трябва да се грижат за повече деца и възрастни”, посочва Наш.

Според него Китай, заедно с останалата част от Северна Азия, ще трябва сериозно да се обърне към автоматизацията, за да запази конкурентните си предимства.

След 2023 г. страните от Североизточна Азия – Корея, Япония, Тайван и Китай – ще достигнат пика на населението си според предвижданията. „За да може тази част от света да продължи да произвежда около 35% от стоките глобално, тя ще трябва сериозно да се обърне към автоматизацията”, казва Наш.

Без прилив на млади в работната сила, на Китай ще бъде много по-трудно да има среден разход на работник, който да е конкурентен глобално, изтъква Наш. „Може да има сериозна миграция на нискоквалифицирана работна ръка към страни като Бангладеш и Виетнам, след като заплатите в Китай ще се вдигнат.”

Според него, отделно от тревогите за бизнеса и икономиката, друго голямо безпокойство е неравенството в доходите. „С намаляването на населението също така икономическата мобилност на хората спада.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
shinawatra
преди 4 години
когато човек е богат и образован (имения, хубав живот и всичко необходимо) и всичко му е наред, желанието да има деца е налице - природа! когато е беден и образован (овапцал се е с кредити и разполага с МИНУСОВИ пари, а недай си боже да живее под наем като половината европейци от "богатите и развити индустриални държави") е адски трудно да бъде стимулиран - инстинкт за самосъхранение и съхранение на идните поколения. ФАКТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
shinawatra
преди 4 години
освен, че си т-ъ-п си и фашист, зелка скапана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
vstoykov
преди 4 години
Когато човек е богат, образован и живее добре е трудно да бъде стимулиран на се размножава повече.Бедните по-лесно се манипулират да раждат повече, защото те няма какво друго интересно да правят в живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
ами стига с това раждане , то земята има някаква граница ... само в партийните решения всичко е безкрайно . затова ядът *** в китайско и се тровят постоянно с разни г а д о с т и . водата вече не е чиста от планината ами пречистена с разни утаители и химия , дрехите не са чист тексил ами разни смески с пластмаса , алергии под път и над път към всякакви химии , багрилни вещества , пълнители , и как му викат в хранителната индустрия - ингредиенти :))) - да ги е***а г а д о в е т е . не става всичко само с разтеж ... освен това сега е ред на африканците да се размножават поголовно :))) ... екстра че спират да се увеличават и започват да намалят ...освен това , партията ще трябва да реши как да ги спира да излизат от рая дето е създала в китай , че като гледам как се устройват дори и тия дето са в БГ , май нещо не им се връща в родината ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 4 години
питайте джак *** за съвет :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още