IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са държавите с най-голям брутен външен дълг

САЩ са едва на 20-то място по съотношение брутен външен дълг/БВП в света, а на всеки ирландец се падат над 560 хил. долара чужди задължения

10:54 | 21.09.11 г. 23
Автор - снимка
Създател
Кои са държавите с най-голям брутен външен дълг

В разгара на финансовата криза много държави потърсиха финансова подкрепа по един или друг начин, което незабавно се трансформира в по-високи разходи, заемане на средства и в повечето случаи – увеличаване на външния дълг.

В спокойни години бюджетните дефицити и емитирането на държавен дълг са нещо нормално за развитите страни, но заради финансовата криза при някои държави задлъжнялостта се оказва доста притеснителна.

Външният дълг показва размера на задължението на дадена държава към чужбина и представлява главницата плюс лихвата, която правителството или държавна институция трябва да заплатят на чуждестранни инвеститори. Във външния дълг обаче попадат не само дълговете на правителството, а и задълженията на частния сектор и домакинствата към чуждестранни кредитори.

Един от основните методи за изчисление и сравнение на дълговите позиции на дадена държава е съотношението външен дълг към брутен вътрешен продукт. Сравнението на задълженията и това, което една страна произвежда може да се използва за определяне на потенциала на тази страна да изпадне в ситуация на неплатежоспособност, пише CNBC.

В настоящия материал са представени 20-те държави с най-голям процент външен дълг към брутен вътрешен продукт. Използвани са данни на Световната банка, а в изследването са включени 75-те най-големи икономики в света.

От публикуването на първия подобен доклад през април 2009 година досега дълговете на много от държавите все по-често попадат в полезрението на пазарите. В някои от европейските държави се стигна до прилагането на спасителни планове, а при много други се наложиха мерки за ограничаване на държавните разходи.

Държавите с високо ниво на външна задлъжнялост попаднаха под силен натиск, който предизвика поскъпване на външните кредити и все по-големи разходи за обслужване на задълженията. Подобна съдба сполетя Гърция, Ирландия и Португалия, а пазарите все по-уверено очакват по техните стъпки да поемат Италия и Испания.

И така, ето ги двадесетте страни с най-голям външен дълг спрямо размера на икономиката си:

Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Настоящият държавен дълг е последица от сгрешен модел за прилагане на парите.Ако не бяха с тази грешка, държавите нямаше да имат сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 8 години
КАКВА Е ЗАДЛЪЖНЯЛОСТТА НА ДЪРЖАВИТЕ В ЕС КЪМ 2010 ГОДИНА?АНГЛИЯ - $ 8,981 трилГЕРМАНИЯ - $ 4,713 трил.ФРАНЦИЯ - $ 4,696 трил.НИДЕРЛАНДИЯ - $ 3,733 трилИРЛАНДИЯ - $ 2,253 трилИТАЛИЯ - $ 2,223 трилИСПАНИЯ - $ 2,166 трилБЕЛГИЯ - $ 1,241 трил.....................................................................................ГЪРЦИЯ - $ 0,532 трилЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕВРОЗОНОТА КЪМ 2010 ГОДИНА - 13,720 трил долара, а на САЩ е 13,980 долара!!Данните са от сайта: http://kaily.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=331919&df=45&dflid=3ВИЖТЕ ГЕРМАНИЯ КАК Е ПОТЪНАЛА В ДЪЛГОВЕ !ИЗВОДА КОЯ ДЪРЖАВА В КАКВО СЪСТОЯНИЕ СЕ НАМИРА СИ НАПРАВЕТЕ САМИ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
пуснете една класация на държавите които имат най-голям "отрицателен" външен дълг. т.е. тез дет имат само да взимат.да знайме къде да мигрираме :]че държавния дълг го изплащат гражданите на държавата, а на никой не му се плаща дълг затуй че някой друг е ял и пил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Това са основните кредитори на на вече фалиралата Америка!!!Франция е най-малкият сред 25-те водещи кредитори на Вашингтон с вземания за 23,6 млрд. долара спрямо 38 млрд. д. година по-рано. Холандия държи американски държавни облигации за 23,7 млрд. долара. Италия е инвестирала в американски облигации 25,4 млрд. долара. Мексико кредитира САЩ с 27,7 млрд. долара. Полша трябва да получи 27,9 млрд. долара. Белгия е 20-тият по големина кредитор с вземания за 31,4 млрд. долара. Южна Корея пък е вложила в американски дългови книжа 32,5 млрд. долара. Ирландия има множество собствени финансови проблеми, но и дял от 33,5 млрд. д. в кредитирането за Вашингтон. Турция е увеличила вложенията си в суверенни облигации на САЩ до 39,3 млрд. д. спрямо 25 млрд. д. през миналата година. Индия е допринесла за финансирането на Вашингтон с 41 млрд. долара. Сингапур има вземания от 57,4 млрд. д., което е значителен спад спрямо инвестициите от 72,9 млрд. д. година по-рано. Тайландските инвестиции са за 59,8 млрд. долара. Германия би трябвало да получи плащания по кредити за 61,2 млрд. долара спрямо 52,2 млрд. д. през миналата година. Люксембург е вложил в американски дългови книжа 68 млрд. д., което е спад спрямо 98,9 млрд. д. през 2010 г. Канада е сред най-големите инвеститори с 90,7 млрд. долара. Швейцария е десетият по големина кредитор на САЩ със 108,2 млрд. долара. Русия е финансирала Вашингтон със 115,2 млрд. д., намалявайки инвестициите си спрямо 176,3 млрд. д. през октомври 2010 г. Хонконг е закупил американски кредити за 121,9 млрд. долара. Карибският басейн чрез Карибския банков център, сред чиито членове са Бахамските и Каймановите острови, е източник на 148,3 млрд. долара за хазната на САЩ. Тайван е предоставил 153,4 млрд. долара. Бразилия пък е увеличила капиталовложенията си от 158,5 млрд. д. през юни миналата година до 211,4 млрд. долара. Страните износителки на петрол като Венецуела, Иран, Ирак, Кувейт, Оман, Катар или Саудитска Арабия държат американски дългови книжа за 229,8 млрд. долара. Великобритания има вземания за 346,5 млрд. д., която е огромно повишение спрямо 94,5 млрд. д. през юни миналата година. Тогавашното равнище обаче беше близо до историческия минимум на показателя. Япония е вторият по големина кредитор с 912,4 млрд. долара. Китай има най-големи вземания от САЩ с американски дългови книжа за близо 1,16 трилиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
Roland77
преди 12 години
Абсолютно съм съгласен със "снайпер" - това би бил най-точния анализ за финансовото състояние на посочените държави по съотношение държавен дълг/БВП! Иначе статията създава впечатление, че страните в челото на класацията са пред финансов колапс и само доверието на пазарите ги крепи..., което, мисля, не е така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
sniper
преди 12 години
До 19Още по интересно ще е да се посочи посочените като най задлъжнели държави с колко са кредитирали други държави. Тоест да се направи баланс всяка държава колко има да връща и колко има да получава като частни и държавни задължения и вземания. Иначе така поднесена информацията си е чиста пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
Roland77
преди 12 години
В статията малко хаотично се споменава "външен дълг" в различни контексти... Важно е да се разбере разликата между брутен ВД (частни + държавни задължения) и публично гарантиран външен дълг (само държавни задължения). В статията се представят данни за брутния ВД на 20 страни. Но наистина - какво ни интересува какви са задълженията на частни играчи? Според мен, много по-важни са държавните публично гарантирани дългове и тяхното съотношение към БВП. Все пак БВП показва печалбата на държавата, а не на частните фирми...(въпреки, че двата параметъра свързани в определена степен...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
Дядо Мечо
преди 12 години
Е, не бъди егоист де. Светни ни и ние да знаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
bisaev
преди 12 години
Аз съм навит да настане "хаус". Има да си денсим...Виж, ако настане "хаос", направо не ми се мисли какво ще правим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
Pivoley
преди 12 години
Ама, то и Трета световна война ли е имало вече? А отговорът на поставения въпрос е отдавна известен. Това, че вие не го знаете си е ваш личен проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още