Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кристалина Георгиева: Харчете повече и след това още малко!

Продължавам да съм защитник на фискални политики,, когато се опитваме да преструктурираме едновременно производство и потребление, твърди още тя

Кристалина Георгиева: Харчете повече и след това още малко!

Кристалина Георгиева. Снимка: архив  EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Политическите лидери трябва да приемат, че се налагат повече разходи за възстановяване на блокираните им икономики, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на участието си в руския икономически форум на името на Егор Гайдар. 

Още по темата

„Много необичайно е за МВФ, но от март нататък ще изляза и ще заявя: „Моля, харчете“. Харчете колкото можете и след това похарчете още малко“, казва Георгиева, цитирана от Ройтерс.

"Продължавам да съм защитник на фискални политики, защитаващи икономиките от колапс във времена, когато се опитваме да преструктурираме едновременно производството и потреблението", допълни тя пред руския международен икономически форум.

Управляващият директор не даде конкретни икономически прогнози, но ясно изрази желанието си правителствата да увеличат разходите си и поясни, че синхронизираният подход в международен план е най-подходящ за растежа.

През 2020 г. МВФ оказа подкрепа на 83 държави, каза тя.

Георгиева похвали руската централна банка за монетарната ѝ политика, както и финансовото министерство за фискалните стимули, което според нея е такъв пример за синхронизиран подход.

Според нея е нужно още международно сътрудничество - подобно на това за бързото създаване на ваксина срещу COVID-19 - и в сфери като цифровия растеж и зеления растеж.

„В МВФ изчислихме, че координираните фискални стимули на Г-20 в зелена инфраструктура - ако бъдат координирани правилно - могат да донесат две трети по-голям ръст, отколкото ако всяка страна действа без да се съобразява с останалите“, даде пример Георгиева.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
5
 
16
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Кристалина,Кристалина.....,не всеки получава твоята заплата за да харчи неугледно.....,ти точно се вписваш в българската поговорка че сития
не вярва на гладния.....
0
 
7
 
15
преди 3 месеца
Тази лелка, да вземе да се скрие, или поне, да спре да бръщолеви, а? "- ХарчЕте".
- А какво, откъде, с какви гаранции за утре?

Високоплатено ДРЪНКАЛО.
2
 
7
 
14
studioaa до: julian12
преди 3 месеца
Тези интервюта са просто цитиране на добре известните напълно компрементирани теории на Кейнс и тук там на Фридман, макар че Фридман не е особено харесван от лакеите на властта в САЩ...
Ти имаш ли изобщо представа как властта мери инфлацията - в детайли става въпрос, защото уверявам те, че ще останеш много неприятно изненадан как е получен лъжливия резултат... Данните са толкова силно манипулирани, че те в момента не значат почти нищо и реалната инфлация е минимум 300%-500% повече от обявената... Инфлация има много във всеки сектор на икономиката, просто се лъже, че няма за да не се събуди електората и за да не се вдигат пенсии и социални помощи, които са вързани с инфлацията и се разчита, че номерът ще мине.. 2020 беше най-инфлационната година у нас от 1997 насам...
1
 
6
 
13
преди 3 месеца
Съгласен съм с нея.
Лошото е ако това спре да работи какво ще последва после.
Защото за удовлетвореност и щастие печатници няма.
1
 
6
 
12
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Доколкото разбирам казаното от Кристалина е насочено към правителствата и големите играчи в икономиката. То не се отнася за нас, обикновенните хорица. Ние ще се справяме както можем според ситуацията. Неприятното е че не я знаем каква е. Можем само да правим предположения.

Още от Анализи
Заболелите от коронавируса надхвърлиха 157 млн. души от началото на пандемията