IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ревизира нагоре очакванията си за българската икономика

От Фонда виждат положителни тенденции за растежа в Европа, части от Азия и Африка, както и в САЩ

20:27 | 10.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) ревизира нагоре очакванията си за развитието на българската икономика за тази година.

В публикувания доклад за световните икономически перспективи експертите от фонда прогнозират, че през 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни ще нарасне с 3,6%, а през 2018 г. растежът ще забави темп до 3,2%. Повишението е значително - със съответно 0,7 и 0,3 процентни пункта за тази и следващата година спрямо предходния доклад от пролетта.

Като цяло според фонда икономическото възстановяване в глобален мащаб ускорява темповете и картината е много по-различна от миналата година, когато световната икономика беше с ограничен ръст, а пазарите - в непрекъснати турбуленции. Ускоряване на ръста се наблюдава в Европа, Китай, Япония и САЩ, както и в отделни части на Азия, но Великобритания е изключение посочват още от Фонда.

На базата на тази положителна промяна от МВФ промениха и своите прогнози за икономическия растеж през тази година - до 3,6%, и за 2018 година - до 3,7%. И за двете години повишението е от 0,1 процентни пункта.

Прогнозата за ръста на икономиката на еврозоната е от 2,1% за 2017 година и от 1,9% за 2018 година. Двигател на икономиката е Германия с прогнозен растеж за тази година от 2%, но и слабо забавяне през 2018 година - до 1,8 на сто. В същото време обаче се очаква ускоряване на икономическото развитие във Франция от 1,6% през тази година до 1,8 на сто през следващата година.

За САЩ прогнозата е,че икономиката ще продължава да расте и през 2017 година, и през 2018 година - съответно с 2,2% и 2,3%.

Що се отнася до Великобритания прогнозата е за забавяне на ръста през 2017 година - с 0,1 пункта спрямо данните за 2016 година до 1,7%. През 2018 година икономиката ще напредне с още по-бавен темп - от 1,5%. 

Едно от позитивните очаквания за експертите на Фонда е свързано с Африка, където доходите на населението замръзнаха през последните две години. През 2018 година обаче прогнозите са подобрение на ситуацията.

Възстановяването е широкообхватно, което дава възможност за амбициозни политики, които също ще допринесат за икономически растеж и по-голяма икономическа устойчивост в бъдеще. Препоръката на експертите е политиците да се възползват от момента, защото възстановяването все още не е пълно във важни сектори, а "прозорецът" за действие, който настоящият цикличен възход предлага, няма да бъде отворен завинаги.

Глобалното възстановяване все още е непълно

Макар и ускорено, възстановяването е още непълно, отбелязва още МВФ. Причините са няколко, а сред тях е неравномерният темп между държавите. Някои от развиващите се икономики, износителите на суровини, особено енергийни източници, все още са поставени пред изпитания. В страни от Близкия Изток, Африка и Южна Америка пък има граждански и политически безредици, което забавя възстановяването.

Разликите във възстановяването са стимул за политиците да действат - действия, които трябва да бъдат направени именно сега, защото ситуацията го позволява, пишат още от МВФ. Структурните реформи са лесни в моменти, когато икономиката е силна. Държавите се нуждаят от промени, които са различни за всяка една от тях, но необходими, за да се повиши икономическата им устойчивост.

За държави, постигнали пълна заетост например, е време да помислят за фискална консолидация и намаляване на нивата на публичните задължения. Те трябва да изградят и буфери за следваща рецесия. Държавите, които все още имат "фискално пространство" пък могат да заложат на увеличаването на инвестициите в инфраструктура и обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
Стефчо
преди 6 години
Прогнозата за ръста на икономиката на еврозоната е от 2,1% за 2017 година и от 1,9% за 2018 година. Двигател на икономиката е Германия с прогнозен растеж за тази година от 2%, но и слабо забавяне през 2018 година - до 1,8 на сто. В същото време обаче се очаква ускоряване на икономическото развитие във Франция от 1,6% през тази година до 1,8 на сто през следващата година.За САЩ прогнозата е,че икономиката ще продължава да расте и през 2017 година, и през 2018 година - съответно с 2,2% и 2,3%. При такива резултати китайците сменят отговарящия за сектор "стопанска политика" в Политбюро на ККП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още