Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Необичайното интервю с Макрон: интернет медията Brut показва мускули

С разговора си с държавния глава френският медиен стартъп бе подготвил изненади и вкара политика в капан

Необичайното интервю с Макрон: интернет медията Brut показва мускули

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Това интервю се различаваше значително от тези по класическите телевизионни канали. Младата френска интернет медия Brut  интервюира президента Еманюел Макрон в петък. Тримата журналисти неколкократно притискаха френския държавен глава в ъгъла. Сблъскаха го с многобройни въпроси от публиката, които бяха много близки до реалния живот и завършиха разговора по начин, който остави президента без думи, поне за секунди.

Интервюто, проведено на живо във Facebook, влезе от самото начало в разгорещената полемика за полицейското насилие. Френските служители на реда бяха подложени на тежки критики през последните няколко дни: Първо, защото предприеха репресии срещу мигрантите, които бяха разпънали палатки на Place de la République в Париж. Тогава се появи видео, на което се вижда как трима офицери бият чернокож музикален продуцент в собственото му студио. Тогава Макрон обяви, че ще създаде нова платформа срещу полицейското насилие, на която пострадалите ще могат да докладват.

Журналистите попитаха Макрон защо като кандидат-президент през 2017 г. той говори за „полицейско насилие“, днес само за „насилие на някои полицаи“. Макрон се защити: „Аз съм за нулева толерантност и от двете страни, но полицейското насилие, това се превърна в лозунг за онези, които често сами стават насилствени".

Журналистите добавиха: „Но вие самите сте използвали този термин“. Макрон се извива: „Има насилствени полицаи, трябва да ги обучаваме и наказваме по-добре“.  Тримата интервюиращи не отстъпват: „Значи през 2017 г. имаше полицейско насилие, а днес има само единични полицаи, които насилват?".

И Макрон отстъпи: „Нямам проблем с термина, мога да го използвам, ако наистина искате, но това, което е важно, е, че във Франция няма такава полиция, както в САЩ, където при демонстрации се случват десетки смъртни случаи“.

Президентът призна, че е имало случаи на полицейско насилие, но добави, че изразът "полицейска жестокост" вече прекалено се политизира.

Макрон каза, че широкото използване на камери, носени от полицаите, ще помогне за откриване на нерегламентирани действия. Още през септември правителството потвърди, че до юни 2021 г. всички полицаи ще носят камери, прикрепени към телата им.

Франция експериментира с използването на такива камери поне от 2013 г., но това поражда напрежение за баланса между необходимостта от сигурност и гражданските права.

Правителството на Макрон се опитва в момента да прокара законопроект за сигурността, който ще направи незаконно публикуването на снимки на полицаи с умисъл да им се причини зло. Критици изразяват опасения, че това предложение може да накърни свободата на печата и да направи по-трудно за гражданите да изнасят случаи на полицейска жестокост.

12 млн. дневно активни потребители

Интернет медията Brut, „суров“ в превод на български, е френската история за успех, която започва с едно изгонване. Рено Льо Ван Ким продуцира многобройни програми за Canal +, когато е уволнен от Винсент Болоре, главен акционер на развлекателната група Vivendi. Инвеститорът смята френско-виетнамския продуцент за провал и се разделя с него.

Тогава отхвърленият основава Brut като медия, насочена предимно към 18- до 35-годишните. „Основахме Brut точно преди последните президентски избори (2017 г. - бел. ред.), защото смятахме, че много млади хора ще се интересуват от последните новини, но вече не могат да намерят подходящата медия за това“, казва Льо Ван Ким.

Brut разчита на видеоклипове с продължителност от три минути до половин час. Те се занимават най-вече с въпроси като разнообразието, екологията, положението на жените и историята, заедно с по-леки теми като пътувания или природа. Специалната естетика осигурява фактор за разпознаване: висока разделителна способност, силни цветове, бърз, но не забързан ритъм. Много видеоклипове не са озвучени, а се показват само с големи субтитри, което улеснява разпространението им в страни, които не са франкофони.

Първото видео е било гледано само десет пъти, припомня си днес с удоволствие Реми Бюзин, журналист в Brut. Но оттам насетне всичко тръгна стръмно нагоре. Само една година след старта някои от видеоклиповете, които първоначално бяха разпространени предимно чрез Facebook, са гледани стотици хиляди пъти. Само четири години след основаването си стартиращата компания има 12 милиона потребители на ден - не само във Франция, но и в САЩ и Азия.

Компанията, която стои зад Brut, печели пари от реклама, произвеждайки видеоклипове за трети страни и консултирайки компании за комуникациите. Преди няколко месеца компанията набра 40 млн. долара в рамките на кръг за финансиране, а парите ще се похарчат и за експанзията на американския бизнес.

Много въпроси за положението на децата мигранти

Интервюто с Макрон от петък е доказателство, че Brut се е издигнала до най-високия медиен клас. След брутални атаки от полицията, които Brut също показа на обществеността, въпросите за несъвършената нова версия на закона за сигурността и протестите срещу строгите изисквания заради Covid объркаха през последните седмици Макрон и го накараха да се обяснява, особено пред по-младите французи - и затова избра Brut. Много място беше отделено на въпроси за положението на второ или трето поколение деца мигранти.

„Един от моите ученици стана джихадист, чудя се какво направих, какво сгрешихме“, каза журналистът на Brut Томас Снегароф, който е редовен учител по история. Първоначално Макрон заговори философски: „Злото е в нас, извършителите на атаките през 2015 г. също дойдоха от нашата среда“. Но след това призна: „Имаме милиони хора, чиито родители или баби и дядовци идват от Африка или Магреб, не успяхме да общуваме с тях, да им кажем: Вие имате своето място тук, вие принадлежите на нас“.

За президента има аргумент в полза на преподаването на арабски в училищата в бъдеще: „Забравихме, че имаме голям потенциал там“.

Свободата на печата и правото на протест

В интервюто си за онлайн изданието Макрон обеща да пази свободата на печата и правото на протест.

"Ограничени ли са свободите във Франция?", попита той и добави, че това може да е така заради битката с пандемията, но не и в други области. "Ние не сме Унгария или Турция", заяви френският президент. Той защити приемането на предизвикалия много спорове член 24 от Закона за глобалната сигурност, който забранява снимането на полицаи с цел да им се навреди, и посочи, че идеята е полицаите да бъдат по-защитени. 

Макрон попадна в капан

И тогава Реми Бюзин примами Макрон в капан: Президентът все още не е казал официално дали ще се кандидатира отново за поста през 2022 г. „През 2017 г. бяхте едва трети сред 18 до 24-годишните. Как ще подходите към младите хора през 2022 г.?", попита той. Макрон се подлъга и отговори: „Ще се обърна към тях по същия начин, както сега, не с целеви съобщения“. Бюзин заключи: „Така че ще се кандидатирате за изборите през 2022 г.“. Объркан, президентът се опита да се отрече: „Не казах това, може би няма и да мога, може би ще трябва да взема много тежки решения през следващата година, вече имахме много изненади“.

В края на двучасовия разговор, който също беше излъчен от класическите телевизионни станции, хората от Brut си позволиха ексцентричност: „Утре е следващият ден от мобилизацията (протестите - бел. ред.) срещу новия полицейски закон, не забравяйте това“, каза Бюзин пред камерата. Междувременно Макрон седеше до него и не вярваше на ушите си. Отне му известно време, за да каже: „Ако демонстрирате, надявам се, че ще бъде ненасилствено!"

За Brut, който получи около 100 000 въпроса и коментари от зрителите в хода на предаването, интервюто беше успешно не само от гледна точка на възприятието: медията показа, че може да прави журналистика, която не може да бъде купена, при това без да стане вербално радикална или дори нараняваща.

По материали на DPA, Handelsblatt и Bloomberg.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
На барбарон му се *** майката

Още от Анализи
Поддръжниците на Тръмп не могат да бъдат отвърнати от него с разумни доводи