IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската дезинформация срещу западните ваксини имаше обратен ефект

Тя накара много руснаци да мислят, че ако международните продукти не са добри, то родното производство със сигурност е още по-лошо

11:46 | 07.11.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Владимир Путин е един от най-ярките отсъстващи от климатичната конференция на ООН (COP26) в Глазгоу, докато Русия се бори с ежедневни рекорди при жертвите от коронавируса. Едноседмичното недопускане до работните места, което президентът одобри до 7 ноември, е най-близкото до пълния локдаун от първите дни на пандемията насам. Тук има тъжна ирония. Въпреки разработването на една от първите ваксини, Русия е с едно от най-ниските нива на ваксинация сред големите икономики и, според анализ на FT, с едно от най-високите нива на пандемична смъртност.

Тази нерадостна съдба отразява лошото справяне на властите, общественото недоверие и дезинформацията, която урони доверието във ваксинацията и подхрани конспиративни теории, пише Financial Times в редакционен коментар.

Сравнявайки данните за смъртността с историческите тенденции, анализът на FT сочи, че Русия е регистрирала 753 000 смъртни случая над обичайното по време на пандемията до края на септември. Това е вторият най-голям брой след САЩ в абсолютно изражение и трето място на глава от населението след Перу и България.

Една от причините е, че Путин не е склонен да поеме отговорност за локдауни. Затварянето през пролетта на 2020 г. изпрати икономиката в рецесия и влоши рейтинга му преди референдума за конституционни промени, които биха могли да удължат управлението му до 2036 г. Властите отложиха повторното налагане на строги ограничения с 18 месеца, въпреки втората вълна миналата есен, докато скорошният скок не ги принуди.

Кремъл не е склонен да харчи пари, за да помогне на бизнеса и хората в случай на локдауни или други ограничения.

Лидерският вакуум доведе до някои нелогични решения на министрите. Някои ненаучни мерки, като например изискването за носене на ръкавици на обществени места в Москва, отпаднаха, уж защото са си свършили работата. Други, които имаха смисъл - като цифров сертификат за посещение на ресторанти и барове - бяха отхвърлени, защото бяха непопулярни. Смесените сигнали направиха фаталистичните руснаци по-малко склонни да приемат коронавируса насериозно.

След надпреварата за разработване на ваксината "Спутник V" обаче Русия се оказа много назад по ваксинация. Само 33% от населението е получило две дози. Независимата социологическа агенция "Левада" установи наскоро, че 45 процента от руснаците "не са готови" за игла.

Съмненията относно ваксините отчасти отразяват недоверието към държавата, датиращо от предсъветските времена.

Колебанието за ваксиниране вече беше широко разпространено преди пандемията, като случаите се увеличаваха. Бързането за пускане на "Спутник" преди приключването на мащабни клинични тестове допълнително накърни доверието. Властите се борят да противодействат на убеждението сред руснаците, които имат коронавирус, че естественият имунитет сега прави ваксинацията ненужна.

Но фалшивата демокрация и раболепните пропагандни медии от ерата на Путин само засилиха недоверието и склонността да се вярва в конспирации. Проучването на Левада показа, че 61% от анкетираните са съгласни, че коронавирусът е "нова форма на биологично оръжие". Всеки, който смята, че вирусът е създаден от човек, е малко вероятно да гледа на ваксините като отговор.

Критиката към чуждестранните ваксини от страна на Путин и държавните медии, предназначена да подкрепи "Спутник V", вместо това накара много руснаци да мислят, че ако международните продукти не са добри, то родното производство със сигурност е още по-лошо. В доклад на ЕС от октомври се казва, че систематичната дезинформационна кампания на руските медии, целяща да всее съмнения относно ваксините на запад (с материали на европейски уебсайтове на множество езици, включително руски), е имала обратен ефект.

По този начин, освен че причини хиляди смъртни случаи, които можеха да бъдат избегнати, Москва предаде собствените си учени, които се обединиха, за да създадат ваксина. В една демокрация лидерите, отговорни за подобна ситуация, рано или късно биха платили висока цена на избори. За съжаление Русия на Путин не работи по този начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
*** това, ъъъъъ... не мое да е верно, ъъъъъ... Проф. Мира Бабинатаи приказва съвсем други работи. "Зелените" сертификати са за да се накарат хората да се ваксинират. Щото ваксините са голееемо благо. Хем не те предпазват, хем заразяваш другите, хем спират да те проверяват, хем Биг Фа си взима мангизите, без да носи отговорност за никакви последици. Файн, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 5
v_tin
преди 2 години
С тази информация им е... б...а м.................ама--та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
v_tin
преди 2 години
Тоест кое е по вярно- технологията на целият свят или на руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
novata_ikonomika
преди 2 години
Статията 1 към 1 описва България управлявана доста неграмотно в последните години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
е добре бе , какъв им е мотивът да се бодат ?! щот тъй казват по талавизията ли ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Много висока летва им вдигаш. В техните опорки няма такива ключови думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"Всеки, който смята, че вирусът е създаден от човек, е малко вероятно да гледа на ваксините като отговор."..............а който смята че е дошъл от прилепите , се боде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
Biso
преди 2 години
Копирам тук един мой коментар от друго място. Така, малко за размисъл. Данните са от сайта на СЗО. Да погледнем статискита от сайта на СЗО за починалите от ковид по региони и страни. В Германия починали 97000 (1 на 876 човека), а в Южна Корея починали 2497 човека (1 на 20424 човека). Разликата е 1 към 23 и това повдига много въпроси. Корея има по добро здравеопазване от Германия? Използват иновативни методи и технологии за лечение на ковид? Лъжат в статистиката? Или вируса е по-смъртоносен за германците отколкото за корейците? https://covid19.who.int/Нека да сравним Южна Корея и Англия с население 67 милиона и починали 136000 човека (1 на 429 човека) и разлика с Корея 1 към 52. Или Япония с 17600 починали на 125 милиона население? (1 на 7100 човека).Или Китай с 5690 починали на 1,4 милиардa население? Някой по-долу писа, че ние сме били скотоумно население и отказваме да се ваксинираме.Във Франция стачкуват срещу ваксинирането и зелените паспорти вече повече от месец, в Австралия е същото положение. В Италия масови протести срещи зелените паспорти и задължителното ваксиниране за да можеш да ходиш на работа. В САЩ и там масови протести срещу задължителното ваксиниране на служителите във фирмите. В Австралия лекари и медицински персонал напускат, защото не са съгласни да се ваксинират. В САЩ полицай и пожарникари напускат, защото не са съгласни със задължителното ваксиниране. Също там гонят лекари от работа, защото не желаят да се ваксинират. Видимо "скотоумието" не е само при нас. Болница в Мелбърн, 51 човека (лекари, сестри и административен персонал) напускат защото не са съгласни с задължителното ваксиниране.https://***.theguardian.com/australia-news/2021/nov/03/royal-melbourne-hospital-down-51-staff-who-wont-comply-with-covid-vaccine-mandateДруга болница в САЩ, още 100 човека напускат.https://***.news.com.au/lifestyle/health/health-problems/staff-at-houston-methodist-hospital-fired-for-refusing-coronavirus-vaccine/news-story/8d73080dc52e8a3bfa35ff81578db91eБолница в Луисвил САЩ, 125 човека напускат.https://theconversation.com/half-of-unvaccinated-workers-say-theyd-rather-quit-than-get-a-shot-but-real-world-data-suggest-few-are-following-through-168447Тук може да се види по болници колко хора отказват да се ваксинират.https://***.fiercehealthcare.com/hospitals/how-many-employees-have-hospitals-lost-to-vaccine-mandates-numbers-so-far
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Средната продължителност на живот на руските мъже е 66 години. Процентно възрастните хора в русия са много по-малко. И другото,аз ти давам официални данни. Преди 10 дни путин се обърна към губернаторите с молба да не " разкрасяват" данниите по ковид. И той знае че ги фалшифицират, като намалят броят на заразените и умрелите. Но това е русия. В цял свят ако имаш ковид те броят за починал от него(макар и да не е така), а в матyшка има 4 степени - когато ковид е причината за смъртта, когато ковид е съпътстващо заболяване.......... Броят си само първиятпараграф и смятат че ще излъжат някого. Себе си лъжат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Задунайската губерния Б-стан... дето 80% от скудоумното население отказва да се ваксинира. Ей затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още