Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Световната банка очаква БВП на България да забави ръст през следващите 3 г.

Рисковете пред глобалната икономика остават, растежът на развитите страни ще се забави чувствително

Световната банка очаква БВП на България да забави ръст през следващите 3 г.

Снимка: архив Ройтерс

Световната банка запазва без промяна прогнозата си за растежа на България през тази и следващите години. За 2019 г. институцията очаква 3,6% ръст на икономиката. През тази година темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) се очаква да се забави до 3% и да се стабилизира на 3,1% през 2021 и 2022 г., посочва се в доклад на Банката.

Растежът на България е сред най-бързите от държавите в Източна Европа, Балканите и Централна Азия, които Световната банка наблюдава. От страните на полуострова единствено Косово се очертава с малко по-силен растеж. Икономиката на България се съизмерва с растежа на икономиките на Полша, Унгария, Албания, Молдова, Северна Македония, Румъния.

Най-бърз растеж се очаква да постигнат икономиките от Централна Азия, както и Армения и Грузия, които влизат в групата на страните от Източна Европа.

Още по темата

Средният растеж в региона на Източна Европа и Централна Азия се забавя до 2% през 2019 г. заради рязкото забавяне на турската икономика и Русия, оценява Световната банка. Очертава се продължително отслабване на ръста на износа на страните от региона на фона на по-бавните инвестиции в производството и отслабеното търсене.

За 2020 г. Световната банка прогнозира средният растеж на страните в региона да достигне 2,6% на фона на стабилизирането на цените на суровините, очакваното възстановяване в Турция и Русия и растежа в еврозоната.

Слаб растеж и бавно възстановяване на фона на повишени рискове

Очакванията на Световната банка за глобалния растеж са за минимален ръст до 2,5% през 2020 г. заради постепенното възстановяване на инвестициите и търговията от значителната слабост през миналата година.

Остават обаче повечето рискове пред глобалната икономика, предупреждава институцията.

Очаква се растежът сред развитите икономики като група да спадне до 1,4% през 2020 г. отчасти поради продължаващата криза в индустриалния сектор. Растежът на развиващите се пазари и икономики, същевременно, ще се ускори до 4,1%, но това ще се дължи на добрите резултати на само няколко страни. Според прогнозата около една трета от развиващите се пазарни и развиващи се икономики през тази година ще се забавят поради по-слабия от очакваното износ и инвестиции.

За САЩ Световната банка очаква забавяне на ръста на БВП до 1,8% през тази година, което отразява негативното въздействие от по-ранните повишения на лихвите и несигурността.

Предвижда се растежът на еврозоната да се понижи до средно 1% през 2020 г. при слаба индустриална активност.

Рисковете пред световната икономика включват повторно ескалиране на търговското напрежение и несигурността на търговската политика, по-рязък от очакваното спад на големите икономики, финансови сътресения в развиващите се пазари. Дори и ако възстановяването на развиващите се страни се осъществи според очакванията, растежът на глава от населението ще остане доста под средните дългосрочни нива и нивата, необходими за постигане на целите за намаляване на бедността, заключава институцията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

8
 
11
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Когато министър на финансите ти казва, че 3% икономически растеж е един от най-високите в ЕС, не го възприемай сериозно. Това е невежество, което ни демонстрира премиерът. Ние сме толкова по-бедни от другите страни в ЕС (и Румъния върви динамично напред), че е глупаво да се сравняваме буквално с тях по темп на растеж. За тях 3% е значим обем на БВП, за нас - НИЩО, защото не предизвиква никакъв значим успех, а КРЕТАНЕ и спад надолу. А пък дали темпът ще бъде 3.2% или 3.3% - това са просто глупости. Разликата е никаква, а като знаем и как управляващите НЕ УМЕЯТ или не им РАЗРЕШАВАТ да употребяват разходите по целесъобразност, НИЩО по-добро не може да се очаква.
9
 
12
 
4
Dr. Vatnikov до: alphaomega
преди 1 година
Няма профилна снимка
Поредния троляк петолъчков, обясняващ вижданията си за икономиката по един изключително компетентен начин "ще гърми много яко" " държави ще бъдат изтрити от картата" и тн.
Ама за толкова копейки, толкова качество, какво да се прави.
7
 
17
 
3
Бидонойл до: alphaomega
преди 1 година
Няма профилна снимка
Най-перспективната професия в света. През деня пасеш козичките, вечер ги таковаш. Ех, живот...
14
 
19
 
2
преди 1 година
Идва много, ама много голяма криза при която ще има много, много фалити!
После компаниите участващи във всякакви търговски схеми извън производство, банки, пенсионни фондове и застрахователни дружества....всичко това ще гърми много яко. и После ще има мощни демократични експлозии по цялото земно кълбо, и ще наблюдаваме чудесна заря на небосклона. Цели държави ще бъдат изтрити от картата.

Затова купувайте си селски имоти в планински райони и се учете от сега как се гледат кози.
След 10г. козарството ще е една от най перспективните професии в света.
6
 
10
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Уф, жалко, жалко че ще забави ръст без никога да е ускорявала ръстта си нашата икономика. 3.6% в момента e среден в най-добрия случай.

Още от Анализи
Данъкът върху нетното богатство е най-благоприятният за капитализма