IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето в Европа трябва да сложи спирачки и на Фед

При едновременно отслабване в трите основни световни икономики е ясно, че има проблем

16:15 | 03.11.18 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Увереността на Федералния резерв в неговата политика на увеличаване на лихвените проценти без съмнение беше стимулирана от съобщението от миналата седмица за силното представяне на американската икономика. Погледнете към Европа обаче и ще намерите причини, които да ви накарат да се съмнявате, посочва журналистът Карл Смит в свой материал за Bloomberg.

Икономическият растеж в еврозоната е едва 0,2% през третото тримесечие – силен контраст спрямо 3,5% в САЩ. Това става на фона на не толкова драматичен, но също толкова притеснителен спад на китайския растеж, който стана ясен по-рано този месец. И на двете места – както в Европа, така и в Китай, забавянето на международната търговия бе посочено като основна причина.

Всъщност признаци за същата тази слабост са налице и при американските данни. Наблюдава се силен ръст при вноса, което не е необичайно, когато икономиката се справя добре и потребителските разходи са силни. Той обаче е придружаван от тревожен спад на износа, общата стойност на който намалява до 23 млрд. долара. Брутният вътрешен продукт на страната щеше да бъде 5,4% без тази комбинация от повече внос и по-малко износ.

По-слабият ръст на износа в която и да е единична икономика винаги може да се окаже случайност. Но при едновременно отслабване в трите основни световни икономики е ясно, че търговската война на президента Доналд Тръмп вреди на световния растеж.

Поне досега стимулите от данъчните облекчения, приети в края на миналата година, помогнаха на САЩ да избегне забавянето на растежа, засегнало останалата част от света. След малка пауза през първото тримесечие растежът на годишна основа при потребителските разходи нарасна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
takiteasy
преди 5 години
Мисла от тук сме само на горе....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
Боян
преди 5 години
Иначе си прав всички ще потънат, но важното е да не се удавиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 3
Боян
преди 5 години
Човек това, че бълваш неконтролирано невярна информация не я прави вярна. Погледни бюджетите на двете държави и ще разбереш кой вече няма никакъв вариянт да си върне дълговете. Няма как да имаш смешни 2,5 трилиона приходи и да харчиш по 3,5 трилиона или всяка година да харчиш с 40% повече от приходите си и така вече 20 години. А това че американците не плащали данъци, било хубаво, ами на босия *** няма какво да му вземеш, то и нашите *** не плащат данъци сигурно и това е от някаква страхотна полза за българската хазна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 11
Sandy
преди 5 години
Късно е вече за всичко, света върви към финансов колапс, срив на валутите, златото, цените на имотите, на всичко. Предстои нещо невиждано - в квото и да си вложите парите, ще загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
веднъж вече Хитлер беше напрайл тая грешка - да изплати дълга на Швабия и глей кво стана ..... не знам са ако си изплатат дълга пак към гадните фамилии да не ги занитат отново с нещо, те не че не го напрайха с "бежанците" ама говорим за нещо по-мащабно .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 12
studioaa
преди 5 години
Според бюджетната комисия на Бундестага държавният дълг на Германия е 8 трилиона евро за сметка на 3 трилиона БВП. Това колко % от БВП е? Да не е над 200 случайно? И стига с тия лъжи за федералния дълг на Германия и как това е единствения дълг. Федерален дълг не е същото като държавен дълг. Общия дълг държавен и частен на САЩ е към 55 трилиона $ или 270% от БВП, а на Германия той е към 20 трилиона $ или 500% от БВП. Германският корпоративен дълг е нараснал само с 4 трилиона $ от 2015 насам. Това си е направо експоненциален неконтролируем ръст. Държавните харчове на Германия са от най-големите в света и Германия е на 4-то място по най-голямото данъчно бреме в света. Средният американец плаща 2 пъти по-ниски данъци от средния германец и не само това средният американец има 2 пъти по-малък дълг от германския си събрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 12
majnata
преди 5 години
Намалява друг път ... имаш ли идея какви дотации се изсипват в немската индустрия ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 5
Боян
преди 5 години
Германия има 10 пъти по-малко дълг при 4 пъти по-малко население, сам се сети колко ти е тъпо изказването. Като се има в предвид, че дълга на САЩ се качва ударно и неконтролирано, то този на Германия намалява, може би след 5 години дълга на човек на САЩ ще е поне 5пъти повече от на Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 20
studioaa
преди 5 години
В цялата история на Германия няма нито един случай на дефлационна криза. Германските лидери реагират на всяка криза чрез печатане на огромно количество нови пари. Германия е една от първите страни, която изоставя златния стандарт заради огромни държавни харчове. Германия има хиперинфлация цели 3 пъти за 20 век и страната е една от най-често фалиралите икономики в Европа в последните 150 години. Германия има дълг 2 пъти по-голям от този на САЩ на данъкоплатец и единствения възможен път за еврото е надолу и още надолу и много надолу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
takiteasy
преди 5 години
Швейцарски франкове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още