IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CCB поглежда и към Европа

„Ако можем да намерим подходящи цели и получим подкрепа на регулаторните органи, ще се възползваме“, казва председателят на банката

11:07 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
CCB поглежда и към Европа

Втората най-голяма банка по активи в Китай China Construction Bank (CCB) е отворена към „нови възможности за придобивания“ в Европа. За тази цел обаче регулаторите трябва да отворят достъпа, заявява председателят на банката Уан Хунджан в интервю за Financial Times.

В материала от неделя Хунджан заявява, че „CCB оценява високо европейския пазар“.

„Ако можем да намерим подходящи цели и цената е подходяща и получим подкрепа на регулаторните органи, мисля, че CCB ще се възползва от шанса за сливания и придобивания".

Уан твърди, че това не значи, че предстои сделка, но той вече се е срещал с представители на регулаторните органи в Германия и Великобритания през миналата седмица и е провел неформални разговори за това дали банката ще бъде добре дошла в двете страни.

Той заявява, че банката иска да разшири операциите си в повече европейски страни, но добавя: „Дали ще можем да придобием повече институции в Европа зависи от регулаторите на европейските страни, отношението им към CCB и дали CCB ще бъде приветствана от тях или не".

Припомняме, че в петък CCB обяви, че ще купи 72-процентов дял в Banco Industrial & Comercial за 1,6 милиарда реала (719,6 млн. долара). Закупуването на банка в Бразилия е най-лесният начин за Construction Bank да вземе лиценз в страната, към която се стичат много нейни клиенти.

През март Китай и Бразилия се съгласиха да сключат помежду си валутен суап за 30 млрд. долара. Преди седмица пък China National Petroleum Corp. спечели правото да предостави помощ в разработването на най-голямото нефтено находище в областта Либра в Бразилия.

FT пояснява, че е говорила с Уан преди обявяването на сделката.

Още важни корпоративни новини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още