IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп е приел покана за среща с Ким Чен-ун

Въпреки постигнатия голям напредък засега санкциите срещу Северна Корея остават

07:24 | 09.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Директорът на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ею-йо по време на срещата си с Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Директорът на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ею-йо по време на срещата си с Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп е приел поканата за среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, като мястото и датата ще бъдат определени допълнително. Това съобщи снощи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс и БТА.

„Президентът Тръмп оцени високо приятните думи на южнокорейската делегация и президента [на Южна Корея] Мун. Той ще приеме поканата за среща с Ким Чен-ун на място и във време, които ще бъдат определени. Очакваме денуклеаризация на Северна Корея. Междувременно всички санкции и максимален натиск трябва да останат", се казва в изявлението на Сандърс. 



Преди това директорът на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ею-йо, който оглавява делегация във Вашингтон, съобщи пред репортери в Белия дом, че Ким Чен-ун е обещал да се въздържа от нови ядрени и ракетни тестове. Пратеникът на Сеул каза още, че Тръмп изразил желание да се срещне с лидера на Севера до май.

Малко по-късно Тръмп заяви тази нощ, че е постигнат "голям напредък" със Северна Корея, но санкциите срещу нея ще останат до сключването на споразумение.

"Ким Чен-ун е говорил пред южнокорейските представители за денуклеаризация, не само за замразяване [на ядрените си оръжейни програми]", написа Тръмп в Twitter.  "Също без ракетни тестове на Северна Корея през този период време. Голям напредък бе постигнат, на санкциите ще останат, докато бъде постигнато споразумение", пише президентът на САЩ и добавя: "Срещата се планира".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още