IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газопроводът „Силата на Сибир“ ще започне да доставя газ за Китай на 1 декември

Строителството на проекта ще завърши преди първоначално определения краен срок, заяви ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер

17:31 | 05.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Руският газопровод „Силата на Сибир“ ще бъде пуснат в експлоатация на 2 декември, като доставките на газ за Китай ще запчнат ден по-рано - на 1 декември, съобщава ТАСС.

Държавната руска енергийна компания "Газпром" и Китай са определили датата за официалното пускане на газопровода, който ще транспортира синьо гориво до най-силната азиатска икономика. Проектът е с дължина от 3 хил. км и с годишен капацитет от 38 млрд. куб.м газ. 

Изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер заяви по-рано, че строителството ще приключи преди крайния срок, а доставките на газ за Китай през северната част на газопровода (участъка Heihe-Changling) ще започнат по-рано от планираното - на 1 декември 2019 г.

От ТАСС припомнят, че първоначално пускането на газопровода беше предвидено за 20 декември.

„Силата на Сибир“ ще транспортира природен газ от големите находища Чаянда, Якутия и Ковикта в Иркутска област в Източен Сибир, за да доставя газ на вътрешния пазар (през Хабаровск до Владивосток) и по-нататък за износ към Китай.

Договорените отношения между Русия и Китай за доставка на газ се отнасят за следващите 30 години.

През май 2014 г. "Газпром" и „Китайската национална петролна корпорация“ (CNPC) подписаха съответно споразумение за покупко-продажба на газ.

На 29 октомври "Газпром" обяви, че е завършил запълването на газопровода "Силата на Сибир".

Освен това през 2015 г. "Газпром" и CNPC сключиха споразумение за базисните условия за доставка на газ от западносибирските находища в Китай по „западния“ маршрут (през газопровода „Силата на Сибир 2“) и меморандум за разбирателство за проекта за газопровод за природен газ, който ще транспортира ресурс в Китай през руския Далечен Изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още