IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да започне да намалява въглеродните емисии по-рано от очакваното

През 2028 година страната ще емитира 11 млрд. тона въглероден диоксид, сочат прогнози

21:59 | 30.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Пикът на емисиите въглероден диоксид от Китай се очакваше през 2030 година, а след това прогнозата беше, че ще започнат да намаляват. Това е от ключово значение за изпълнението на целта за въглеродна неутралност на страната до 2060 година. Но сега китайската икономика се забавя, а Пекин започва да обръща все по-голямо внимание на зелената енергия, пише Bloomberg.

Така, очакванията се променят и според китайски анализатори пикът на въглеродните емисии в страната ще бъде през 2028 година. Тогава Китай ще емитира 11 млрд. тона въглероден диоксид.

Поднебесната империя е отговорна за около 25% от емисиите въглероден диоксид в световен мащаб и често е притискана да си постави по-амбициозни цели. Досега Пекин отказваше да чуе тези призиви, но по-бавното икономическо развитие може да се окаже нужната спирачка.

Прогнозите сочат, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай ще забави ръста си до 5,5% през 2022 година, дори и при ускорение на отказа от въглищата.

Според прогнозите Китай ще запише пик на потреблението на въглища през 2025 година - 4,2 млрд. тона. Пет години по-късно ще отчете върховото потребление на петрол - 800 млн. тона, а през 2040 година - и на природния газ (650 млрд. куб. метра).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още