IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай пак иска да прокара законите за националната сигурност, разгневили Хонконг

Населението на специалния административен район пак се готви за протести

18:17 | 21.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайските власти планират да включат нов закон за националната сигурност в хартата на Хонконг, съобщават местните медии, цитирани от Bloomberg.

Това би било драматична ескалация на усилията на Пекин за овладяване на несъгласието с централната администрация в Пекин в града.

Китайските законодатели се готвят да приемат мерки, с които да ограничат отделянето, измяната, чуждата намеса и тероризма в бившата британска колония, съобщават медиите, включително South China Morning Post, като цитират неидентифицирани източници.

Представителите на Хонконг ще бъдат информирани по-късно днес преди официалното обявяване на текстовете в Пекин, според новинарския сайт HK01, който първия обяви плана.

Новоназначеният директор на кабинета на Китай в Хонконг и Макао Сиа Баолун вероятно ще представи последните директиви на Пекин пред администрацията на града, посочва сайтът. След това се очаква брифинг преди откриването на Народния конгрес утре.

„Те ни казват – това са кадрите, настройваме параметрите, съпротивата е безполезна“, коментира Джоузеф Чен, пенсиониран професор по политология и ветеран активист за демокрация. „Това е част от техния подход без никакви отстъпки, диалог“, допълва той.

Протестиращи се опитват да направят демонстрация в града, става ясно от публикации във форуми, популярни сред демонстрантите. На един от призивите се говори за „битка на живот и смърт“.

По-рано подкрепящите Пекин местни фигури, включително депутатите Чан Ман-ки и Нг Чау-пей, заявиха, че ще предложат такива мерки, като заобикалят градския законодателен съвет.

Предложението е да се приемат същите закони за сигурност, , като се използва член 18, който позволява на националния законодател да приема закони, свързани с отбраната или външните работи, ако, наред с други неща, смята, че има „смут в рамките на специалния административен район, който застрашава националното единство или сигурност и е извън контрола на правителството“. Законите, приети по този метод, включват закони за китайската националност, териториални граници и дипломатически и консулски привилегии и имунитети.

Преди няколко месеца опит за налагане на подобни закони предизвикаха масови протести миналата година Хонконг, продължили седмици наред, и сринаха икономиката на града, припомня Bloomberg. Подобни демонстрации е имало и в миналото с всеки опит закон за националната сигурност да бъде прокаран с основния закон на града.

Говорител на правителството на Хонконг и на кабинета на местния премиер Кари Лам отказва коментар.

Хонконгският долар рязко отслабна след публикацията на НК01 до 7,7539 спрямо долара. „Пазарите възприемат тази новина негативно, като се има предвид вероятното възобновяване на насилствените протестни действия и рискът САЩ да премахнат някои преференциални условия за Хонконг – например преференциалните мита“, посочва Беки Лю, ръководител на макростратегията за Китай в Chartered Bank Ltd.

Местната администрация в Хонконг и централното правителство определят протестите като почти терористични актове“.

В Хонконг предстоят избори през септември. Опозицията се надява, че ще получи мнозинство в местния Законодателен съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още