IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай потвърди изпразването на американското консулство в Чънду

В консулството, което отвори врати през 1985 г., обикновено работят около 200 души, включително около 150 наети на местно ниво китайски служители

11:29 | 27.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американското знаме е свалено от сградата. <em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Американското знаме е свалено от сградата. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

След закриването на американското консулство в Чънду в югозападната част на страната китайските власти отново поеха сградата в понеделник сутринта. Срокът за изгонване беше изтекъл малко преди това. Китайското външно министерство потвърди, че консулството на САЩ е затворено, предава DPA.

"Длъжностни лица влязоха в сградата през главния вход и приеха обекта", заяви говорител. Сутринта в 6.24 ч. местно време (00:24 ч. CEST) американското знаме бе свалено от сградата.

Китайските служители са напуснали консулството рано сутринта, както става ясно от репортажите на китайската телевизия. Униформени охранители и цивилни са оградили улиците около представителството. Не са били допускани нито журналисти, нито случайни граждани.

В консулството, което отвори врати през 1985 г., обикновено работят около 200 души, включително около 150 наети на местно ниво китайски служители. Колко американски дипломати са били за последно в Чънду, не е ясно, тъй като консулството може да не е разполагало изцяло с персонал поради избухването на коронавируса, според непотвърдени медийни съобщения. След закриването сега САЩ имат четири консулства в Народната република и едно в Хонконг.

В знак на отмъщение за изненадващото решение на Съединените щати от миналата седмица да затвори китайското консулство в град Хюстън, Тексас, китайското правителство от своя страна помоли Съединените щати да спрат дейността си в офиса в Чънду и да изтеглят дипломатите си оттам. Ходът бе описан като "законен и необходим отговор на неразумния подход на САЩ".

И двете страни се обвиняват взаимно в незаконни действия, шпионаж и намеса във вътрешните работи, което представлява поредната ескалация във вече напрегнатите отношения.

Взаимоотношенията между двете най-големи икономики в света вече са обтегнати и заради обвиненията на САЩ за начина, по който Китай се справи с епидемията от коронавируса, търговската политика и китайските практики в Хонконг и Синдзян. От китайска гледна точка отношенията са на най-лошото си ниво от установяване на дипломатическите отношения през 1979 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още