IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай записа исторически икономически спад за първото тримесечие

БВП на страната се е свил с 6,8% на годишна база

09:47 | 17.04.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

През първото тримесечие на годината китайската икономика се е свила за първи път от поне 1992 г. насам, тъй като коронавирусът парализира производството и разходите. Всичко това пък доведе до натиск върху властите да направят повече, за да спрат нарастващите загуби на работни места, предава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е спаднал с 6,8% на годишна база в периода от януари до март, сочат данни на правителството. Понижението е по-голямо от очакваните 6,5% от анализаторите, участвали в анкета на Ройтерс, и показва поемане в друга посока след 6% ръст за четвъртото тримесечие на миналата година.

Свиването е първото в историята на втората по големина икономика в света от поне 1992 г., когато е започнало официалното отчитане на тримесечния БВП.

Въпреки че Китай успя да възстанови голяма част от икономическите си процеси след застоя през февруари, анализатори твърдят, че властите са изправени пред трудна битка за съживяване на растежа, тъй като пандемията е опустошила глобалното търсене.

Nomura очаква в краткосрочен план Пекин да предостави пакет от стимули, който може да бъде финансиран от централната банка по различни канали.

БВП е спаднал с 9,8% на тримесечна база през отчетния период, посочва Националното статистичеко бюро. Данните са малко под очакваното понижение от 9,9%, За сравнение този показател през предходното тримесечие показа 1,5% ръст.

Отделни данни показват, че индустриалното производство в Китай е намаляло с по-малко от очакваните 1,1% през март спрямо година по-рано. Продажбите на дребно са се свили с 15,8% през същия период. Инвестициите в дълготрайни активи са намалели с 16,1% между януари и март.

Процентът на безработицата в градовете е 5,9% за март, под 6,2% за февруари.

Пандемията зарази над 2 млн. души в глобален мащаб и взе над 130 хил. жертви. Китай, където се появи вирусът, обяви над 3000 смъртни случая, макар че новите случаи на заразени спаднаха значително след пика им.

Анализатори очакват загубата на 30 млн. работни места тази година, което означва надминаване на 20-те млн. съкращения по време на финансовата криза през 2008-2009 г.

Пекин обеща да предприеме повече стъпки за борба с въздействието на пандемията, тъй като нарастващите загуби на работни места заплашват социалната стабилност. Централната банка вече разхлаби паричната политика, за да помогне.

През 2020 г. икономическият растеж ще потъне до най-ниското си годишно равнище от близо половин век, сочи проучване на Ройтерс от тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
driverf1
преди 4 години
.....,а и пише коментари в инвестора.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
ти остави Китай , ами вземи напиши как ние фалираме ... гледам наясно си с тая материя .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 4 години
САЩ и ЕС имат общо население към 800 милиона човека. Китай има население 1,5 милиарда, тоест почти двойнопо голямо от двете икономики общо. За да се изхранва този народ на Китай му е нужна двойно по голяма икономика от тази на САЩ и ЕС взети заедно. Заводите трябва да работят на макс и износа да не спира и за ден. Китай засега се спасява заради ниските цени на суровините, но така пък мюсулманската и руската *** ще фалират.Лоши времена за развиващите се държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Твоето падение е ясно! Влизаш и излизаш от тоалетната и се мериш!Ти и без това друго не правиш!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
А нашия спад кога ше напишете колко е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Achtung
преди 4 години
Силен очакван удар, второто тримесечие също няма да е цветущо с оглед състоянието на основните търговски партньори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още