IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка ще намали цената на заемите с плаваща лихва

Институцията въвежда нов показател за ценообразуване на кредитите и ще проправи пътя за по-нататъшното им поевтиняване

08:32 | 28.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Централната банка на Китай вече ще използва основна лихва за заемите (loan prime rate или LPR) като нов показател за ценообразуване на съществуващите заеми с плаваща лихва. Според анализатори това е стъпка към намаляване на разходите за заеми и подкрепа на икономическия растеж, предава Ройтерс.

Пекин разкри редица мерки за растеж през тази година, включително намаляване на данъци, повече разходи за инфраструктура, намаление на размера на паричните средства, които банките трябва да поддържат като резерви, както и на лихвените проценти, за да се насърчи кредитирането, припомня информационната агенция.

Заемите с плаваща лихва, с изключение на индивидуалните жилищни заеми, обвързани с държавните фондове, изтеглени преди 2020 г., ще се ценообразуват в съответствие с LPR, съобщават от централната банка на Китай. Съгласно новия режим на лихвените проценти, който Пекин обяви през август, LPR е свързан със средносрочното кредитно улеснение (MLF), ключов елемент от политиката на институцията.

„Целта на тази стъпка е да направи лихвите пазарни и да помогне за намаляване на разходите за финансиране“, казва Вен Бин, икономист от Minsheng Bank в Пекин.

Едногодишният основен лихвен заем (LPR) е 4,15%, като намалява с 16 базисни пункта спрямо август. Предишният референтен банков лихвен процент се запазва на 4,35%, на каквото ниво е от октомври 2015 г. Анализаторите очакват централната банка да намали MLF показателя с 20-30 пункта през 2020 г., което ще проправи пътя за по-нататъшно намаляване на LPR.

Финансовите институции ще започнат преговори с клиентите си за преобразуване на лихвите по заемите им от 1 март, допълват от китайската централна банка. Преобразуването на референтните стойности трябва да приключи преди края на август, допълва институцията.

Забавяне на китайската икономика

Икономическият растеж на Китай се забави до 6% през третото тримесечие, което е близо 30-годишно дъно. Очакванията са растежът за цялата година да е в рамката на целта от 6 – 6,5%, допълва Ройтерс.

Анализаторите смятат, че облекчаването на търговското напрежение със САЩ може да отслаби натиска върху износа. Необходимо е, обаче, по-нататъшно разхлабване на политиките, за да се справи Пекин със слабото търсене в страната и чужбина.

Правителството планира да определи по-ниска цел за икономически растеж от около 6% през 2020 г., като разчита на увеличените разходи за държавна инфраструктура, за да предотврати по-рязко забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още