Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Международни инвеститори придобиват дял за 12,4 млрд. долара в нефтопроводите на Saudi Aramco

Сделката оценява новосформираното дружество Aramco Oil Pipelines на 25 млрд. долара

Международни инвеститори придобиват дял за 12,4 млрд. долара в нефтопроводите на Saudi Aramco

Снимка: архив Ройтерс

Инвеститори, водени от EIG Global Energy Partners LLC, са се договорили да придобият дял на стойност около 12,4 млрд. долара в тръбопроводния бизнес на Saudi Aramco, предава Bloomberg.

Групата ще придобие дял от 49% в Aramco Oil Pipelines Co., новосформирано дружество с 25-годишно право с лихвено плащане за петрол, доставен през мрежата от тръбопроводи на саудитския петролен гигант, казва се в изявление на EIG.

Сделката предполага обща стойност на собствения капитал от около 25 млрд. долара за Aramco Oil Pipelines.

Сделката е част от стремежа на Саудитска Арабия да се отвори за чуждестранни инвестиции и да използва парите за диверсификация на икономиката си. Продажбите на активи помагат на енергийния гигант да поддържа плащанията си към акционерите, както и да прави инвестиции в нефтени находища и проекти за рафинерии.

Миналата година компанията изплати дивидент в размер на 75 млрд. долара, най-високият от всички публични компании. Почти всички пари отидоха в кралството.

Още по темата

Aramco се превърна в третата по големина компания в света по пазарна стойност след Apple Inc.и Microsoft Corp. след първично публично предлагане през 2019 г., при което петролният гигант събра 25,6 млрд. долара за по-малко от 2% от акциите си.

„Тази забележителна сделка определя пътя напред към нашата програма за оптимизиране на портфолиото“, коментира главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър в изявление. „Силната структура на капитала на Aramco ще бъде допълнително подобрена с тази сделка, което от своя страна ще спомогне за максимална възвръщаемост на нашите акционери“, допълва той.

Сделката е всъщност споразумение за наем и обратно връщане. Контролираната от държавата компания ще даде под наем правата за използване на своите тръбопроводи. Новият субект ще предостави обратно на Aramco изключителното право да управлява и поддържа мрежата в продължение на 25 години и в замяна да събира лихви от компанията майка. Aramco запазва собствеността върху тръбопроводите.

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: Азия Saudi Aramco

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Регулаторният натиск в Китай натежа върху индексите в региона