IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес влиза в сила най-голямата отворена търговска зона в света

Tърговското споразумение между ЕС и Япония премахва мита и редица търговски бариери

08:21 | 01.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата отворена търговска зона в света започва работа на 1 февруари с влизането в сила на споразумението за икономическо партньорство между Япония и Европейския съюз.

По този начин ще бъдат премахнати по-голямата част от плащаните годишно мита на стойност 1 млрд. евро от европейски компании, изнасящи за Страната на изгряващото слънце. След пълното прилагане на споразумението Токио ще премахне митата си върху 97% от стоките, внасяни от единния блок.

Със споразумението също така отпадат и редица търговски бариери, извън митническите, като например по отношение на единния стандарт за автомобилите.

„Европа и Япония изпращат послание към света за бъдещето на отворената и честна търговия. Откриваме пазар, който е дом на 635 млн. души и близо една трета от световния брутен вътрешен продукт“, посочи в изявление председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от пресцентъра на ЕК.

Сред основните аспекти на сделката са премахването на налозите върху износа на много европейски сирена като гауда и чедър (29,8%), както и върху този на вино (средно 15%). Също така страните от ЕС ще имат възможност за увеличат износа си на говеждо за Япония. Що се отнася до свинското, търговията на обработено месо ще е безмитна, а тази на прясно месо – почти безмитна.

Предвижда се и откриването на пазар на услугите, най-вече на тези във финансовия сектор, електронната търговия, телекомуникационните услуги и транспорта.

Споразумението включва и спечифични мерки за улесняване на работата на малкия и среден бизнес, стандарти за наемането на работна ръка, безопасността на труда, опазването на околната среда и защитата на потребителите.

Според представените от ЕК изчисления обемът на търговията между ЕС и Япония годишно може да нарасне с 36 млрд. евро, щом споразумението започне да бъде прилагано изцяло.

По отношение на защитата на личните данни на 23 януари тази година Брюксел и Токио се договориха за свободната обмяна на информация, като и двете страни се съгласяват да признаят съответните системи за нейната защита като еквивалентни една на друга. Това от своя страна ще създаде най-голямата в света зона за свободно движение на данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още