IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се задържа над 73 долара в очакване на развръзка от ОПЕК*

Саудитците повишават цените на петрола за клиентите през август

09:57 | 07.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът остава стабилен на цена от над 73 долара за барел, докато инвеститорите продължават да следят развитието в обтегнатите отношения между Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които забавиха усилията за повишаване на производството на ОПЕК + на фона на повишаване на търсенето, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент повишават цената си с 0,44% до 74,86 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 0,52% до 73,75 долара за барел.*

Американският петрол затвори пазарите със спад от 2,4% във вторник, тъй като по-силният долар предизвика разпродажба при суровините. Преди този спад цените на "черното злато" бяха на най-високите си стойности от 2014 г. насам. Те поеха нагоре поради опасението, че спортът в картела ще спре възстановяването на пазара.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че американските власти са насърчили двете страни да постигнат компромис.

В Азия Saudi Aramco увеличи официалната продажна цена на Arab Light с 80 цента за барел до 2,70 долара над регионалния бенчмарк. Това е най-високият месечен ръст от януари и предполага, че петролният гигант няма да увеличи доставките през следващия месец.

петрол петрол

Петролът поскъпва през 2021 г., тъй като разпространението на ваксини позволи на големите икономики да се отворят отново, което стимулира съживяването на глобалното потребление. Въпреки че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) възстановиха част от производството, което беше ограничено по време на пандемията, сега те отново са изправени пред неясноти за бъдещето на добива.

Ако не бъде постигнат компромис, предлагането няма да се увеличи през август, което може да доведе до недостиг на пазара.

JPMorgan Chase обаче очаква да бъде постигната сделка. Надеждите са през следващите седмици ОПЕК + да се споразумее за увеличаване на производството с 400 хил. барела на ден месечно до края на 2021 г.

*Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още