IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco обещава тлъст дивидент - 75 млрд. долара през 2020 г.

Мохамед бин Салман желае държавната петролна компания да бъде оценена на стойност 2 трлн. долара в първичното публично предлагане

12:26 | 01.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Reuters</p>

Снимка: Reuters

Saudi Aramco ще увеличи изплащането на дивиденти и ще плати по-малко данък, тъй като правителството се опитва да осигури желаното от от престолонаследника Мохамед бин Салман оценяване на стойност 2 трилиона долара в рамките на първичното публично предлагане на държавната петролна компания.

Но дори и ако Aramco изпълни целта на принца, предложеното изплащане в размер на 75 млрд. долара през следващата година ще остави дивидентните плащания на компанията под нивата на тези, които вече се предлагат от конкуренти, като Exxon Mobil Corp. и Royal Dutch Shell Plc.

Държавната компания, която произвежда около 10% от петрола в света, планира да осъществи продажба на свои акции на борсата в Рияд още през ноември. Първичното публично предлагане на компанията е в основата на плановете на престолонаследника за обновяване на саудитската икономика и ще допринесе с милиарди за суверенния фонд на кралството.

В корпоративна презентация, публикувана на уебсайта на компанията в понеделник плащането през 2020 г. е обозначено като част от плана за прогресивно нарастващ дивидент в полза на инвеститорите.

Дивиденти от 75 млрд. долара биха генерирали на инвеститорите дивиденти от 3,75%, ако компанията бъде оценена на 2 трилиона долара. Въпреки че стойността на дивидента е прилична, тя е по-ниска от тази на дивидентите, които получават инвеститорите в другите големи петролни компании: инвеститорите в Shell получават 6,22%, докато Exxon плаща 4,9%, сочат данните, събрани от Bloomberg.

Инвеститорите в акции също ще получат само малко по-висока възвръщаемост от инвеститорите в облигации – планираната доходност по облигациите на компанията до 2029 г. е около 3%.

Aramco може да увеличи дивидента чрез еднократни награди за акционерите. Компанията успя да изплати специален дивидент в размер на 20 милиарда долара през първата половина на годината поради „изключително силното си финансово представяне“ през 2018 г., казаха от Saudi Aramco през август, макар че това плащане беляза спад в капиталите им.

В опит да успокои потенциалните инвеститори, компанията също така заяви, че ако общият дивидент падне под 75 милиарда долара между 2020 и 2024 г., изплащанията към неправителствените акционери ще бъдат извършвани с приоритет.

В презентацията е посочено, че компанията ще се ориентира към прилагане на нови икономически способи и стратегии, например обвързване на дълга с общия капитал, като се опитва да поддържа съотношението им в интервала между 5% и 15 %. Въпреки, че такова съотношение е с по–малки показатели от тези на други компании, това е голяма промяна за Aramco, която традиционно поддържа по-ниски нива на дълга.

Но въпреки новата финансова рамка на Aramco саудитските инвеститори имат други възможности, които ще дадат по-добра възвращаемост дори и Aramco да бъде оценена на стойност от 2 трилиона долара. Близо 20 компании, регистрирани на местната фондова борса, имат доходност от дивидент над 4%, включително Saudi British Bank, Advanced Petrochemicals Co. и Saudi Basic Industries Corp., сочат данни, събрани от Bloomberg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Bones
преди 4 години
Кладенците на чаршафите са полупразни. Всеки с малко мозък в главата може да навърже сам събитията от последните месеци и да си направи нужните изводи. Войната за съжаление е неизбежна. Да не говорим, че никой не отрази военните дронове над България, както и кои правят въпросните "учения" над населени места. Само дето въпросните кои яко ще гризнат дръвцето този път....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още