Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

0% ДДС за хляба, 25 ст. на литър отстъпка за бензин, дизел и метан и още...*

ДДС за парно и топла вода ще бъде 9% за срок от 1 година, ще бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно

0% ДДС за хляба, 25 ст. на литър отстъпка за бензин, дизел и метан и още...*

Асен Василев (вляво) и Кирил Петков. Снимка: архив, БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА 

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и  отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел – това са част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет. Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна, става ясно от прессъобщение на Министерския съвет.

Според решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Още по темата

Така за последната година и половина минималната пенсия се увеличава с над 55%, след като в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467 лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан. 

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнат на 20%.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природния газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождават се от акциз електрическата енергия, природният газ и метанът.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Малко след като оповестиха конкретните мерки управляващите дадоха и брифинг в Министерски съвет.

„Пред вас сме като правителство и като коалиция. Мерките са на база на общите ни виждания, че когато става дума за стандарт на живот на българите и овладяване на кризата, ние сме единни. Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, младите семейства с деца и да поставим фокус върху горивата и електроенергията", заяви премиерът Кирил Петков.

В отговор на критиките, че мерките са проинфлационни той подчерта, че инфлацията в България е привнесена, а когато това се случва, държавата трябва да се намеси.

„Когато инфлацията е привнесена отвън, държавата трябва да помогне там, където може да намали цените на горивата за крайните потребители, и да намали държавното оскъпяване на част от енергийните източници. Там държавата трябва да помогне, защото това ще се отрази на цялостната инфлация. Освен това фокусираме безпрецедентен пакет в подкрепа на най-уязвимите, така че ръстът на доходите им да изпревари инфлацията", посочи Петков.

Финансовият министър Асен Василев уточни, че всички граждани и шофьори в България ще могат да се възползват от отстъпката за гориво.

25-те стотинки ще се отнасят за горивата, които са най-ниски за дадения клас - А95 без добавки и дизел без добавки. Те ще се администрират директно от схема през бензиностанциите, тоест гражданите ще заплащат по-малко. „Има два варианта, които предстои да се уточнят със самите бензиностанции: да се издава фактура за физическо лице и да се администрира по служебен път с допълнителна информация към НАП. Отстъпката ще влезе в сила от 1 юли и ще важи до края на годината“, каза още Асен Василев.

От своя страна вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че мерките имат три цели – да помогнат на най-уязвимите в кризите хора - младите семейства с деца, пенсионерите и работещите бедни; спасяване на икономиката и решения, насочени в помощ на всички граждани - като 0% ДДС за хляба.

"Пред нас стои най-важното - в следващите седмици да превърнем този план в реалност и възможно най-бързо тази подкрепа на държавата за икономиката и тази грижа да достигне изцяло до тях", каза Нинова.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" определи пакета от мерки като балансиран и като "практично решение".

Владислав Панев от "Демократична България" заяви, че мерките гарантират финансовата стабилност на държавата и няма да генерират допълнителна инфлация.

*Обновена към 10.50 ч.

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Бюджет и финанси

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (29)

   1| 2| 3    
7
 
2
 
29
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Браво! Похвала за правителството на Кирчо Харвардския възпитаник.Прагът за регистрация по ДДС трябваше много отдавна да бъде вдигнат двойно и тройно - още през 2015-та... Останалите мерки също са добри...
3
 
4
 
28
doba до: zelka007
преди 1 месец
Зелков, хабцолютно те подкрепям. Кирчо, Кокорчо, Христов, Слави и Корни забъркват МНОГО ГОЛЯМА КАША. НО - народът си ги избра, Радев си ги нареди.
2
 
6
 
27
georgi_shum до: Hahoto2
преди 1 месец
Ако беше работодател или ако имаше собствен бизнес палащаш данъци, щеше да схванеш, за какво говоря. Зелката ти го обясни перфектно. Имаш прекрасно работеща изградена ваучерна система. С която прекрасно можеш да подпомогнеш нуждаещите се - било то за хляб и хранителни стоки, било то за горива или ел. Енергия. И вместо да използват това, тия забъркват такава каша в данъчната система, че ум ще ни зайде!
1
 
6
 
26
zelka007 до: Hahoto2
преди 1 месец
Прав е georgi_shum. Ние сме бедна държава, за да правим социална политика през данъците. ДДС и без това е сложна материя, и го усложниха още, и с тези изключения пък съвсем. Значи при ножицата в доходите, може да се пуснат ваучери. Системата с ваучерите работи. Сега трябва да пипат данъчните закони. А това е абсолютно забранено според мен. Не може основните правилници и закони в икономиката да се променят през година. Абсурд е. Има фирми обработват ваучерите. Има супермаркети обработват ваучерите в оборота. Системата работи! На пенциите ще ги дадът с пенциите. На социално слабите ще ги дадът с помощите. Едно семейство купува 8-10 хляба на седмица, нека да са 15. Ако работи само мъжът, при заплата 700-800лв(приемаме минимумът) са 20-30лв разход, вероятно значим за една заплата - махаш 4-5лв за ДДС. Нищо особено не се променя. При средна заплата 1200-1500 пък хептем, еле при двама работещи. Затова ваучери за нуждаещи се е по-добрата мярка. И без да пипат данъчните закони. Счетоводителката ми каза, да не си си помислил да ползваш някаква мярка или намаление, ще си търсиш друг счетоводител! Диващината за да си изряден в такива държавни схеми е огромна. Единствено на Бащицата и особено на Томислав Дончев, им признавам дето раздадоха по време на локдауните помощите на всички КОРЕКТНИ И РАБОТЕЩИ фирми, по малко пара, които иначе биха били усвоени от близки дрогаре. Да леко усложнено беше, щото е по европейска програма, но това им правя евала. Другото са бутафории...
4
 
2
 
25
Hahoto2 до: georgi_shum
преди 1 месец
Ти като раздаваш ваучери и ще решиш проблема, по-добре от тия. Страшна логика!

Още от Бюджет и финанси
Банка ДСК с ново дигитално решение за бизнеса