Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бизнес климатът в промишлеността е на почти десетгодишен връх

Промишлените предприемачи са оптимистично настроени заради осигуреността с поръчки през следващите седем месеца

Бизнес климатът в промишлеността е на почти десетгодишен връх

Снимка: Ройтерс

Българските предприемачи са все по-оптимистично настроени за бизнеса си. Както става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), показателят за бизнес климата в промошлеността нараства до 29,8 пункта през април спрямо 28,2 пункта месец по-рано.

Това е най-високата стойност от октомври 2008 г. насам, най-вече заради подобрения в очакванията за заетостта в идните шест месеца, бизнес ситуацията за следващите шест месеца и производството.

Увеличение на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори - освен в промишленост, също и в строителството, търговията на дребно и услугите.

     Бизнес климат – общо

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се повишава с 0,7 пункта, което се дължи на оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, показва анкета сред ръководителите на фирми, направена от експерти на НСИ.

Прогнозите им за износа и производствената активност през следващите три месеца също са по-благоприятни.

През периода януари - април 2018 г. излишъкът от мощности се увеличава, а средното натоварване в промишлеността се оценява на 73,7%, то обаче е с 3,1 пункта под януарското равнище.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните проблеми за развитието на бизнеса, като най-новата анкета на НСИ отчита засилване на негативното им влияние.

По отношение на продажните цени в промишлеността по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство

През април съставният показател „бизнес климат в строителството“ се покачва с 5,1 пункта в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

По тяхно мнение настоящата строителна активност е повишена, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.

Осигуреността на производството с поръчки се запазва спрямо януари и се оценява на седем месеца. Същевременно очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца се подобряват.

Основните фактори, затрудняващи дейността в сектора, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила.

Що се отнася до продажните цени в строителството мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се увеличава с 0,5 пункта, което се дължи на подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

По-благоприятни са и прогнозите им по отношение на поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца.

Най-сериозните затруднения за бизнеса остават недостатъчното търсене, конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, като през април се наблюдава намаление на негативното влияние на първите два фактора.

По отношение на продажните цени преобладаващите очаквания на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Услуги

През април съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ нараства със 7 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Подобрени са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да са основните пречки за дейността в сектора. Мениджърите не очакват промяна през следващите три месеца в продажните цени, обясняват от НСИ.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 години
"Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните проблеми за развитието на бизнеса, като най-новата анкета на НСИ отчита засилване на негативното им влияние." Цитатът е пулен абсурд! Правенето на пари-бизнес, не е същото както производството на стоки и услуги! Грешни термини, грешни изводи, грешни твърдения, господа драскачи и БИЗНЕС анализатори!

Още от Бюджет и финанси
Кирил Ананиев: НЗОК няма задължения към чужди здравни фондове