Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бизнесът настоява втората година майчинство да отпадне

От АИКБ твърдят, че връщането на майките на работа след 2 години води до загуба на трудовите им навици и прави трудна адаптацията им на работното място

Бизнесът настоява втората година майчинство да отпадне

Снимка: Pixabay

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отново се обяви против запазването на втората година от платения отпуск по майчинство, през която обезщетението за отглеждане на дете е 380 лв. на месец. Днес от организацията изпратиха до медиите официалното си становище по Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Според бизнеса от една страна обезщетението е ниско, а от друга – платеният отпуск "задържа работната сила на майките извън пазара на труда, където има дефицит на работна ръка". 

Още по темата

От АИКБ твърдят, че връщането на майките на работа след 2 години води до загуба на трудовите им навици и прави трудна адаптацията им на работното място.

Съвсем очаквано, бизнесът е против вдигането на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв., както и против повишаването на минималните осигурителни прагове. Преговорите между работодателите и синдикатите за изработване на прозрачен механизъм за определяне на размера на МРЗ отново са в „задънена улица“, припомнят от организацията.

Както и предишни години от АИКБ настояват да се премахне добавката за "клас прослужено време" в заплатите на работещите.

„Категорично не подкрепяме заложените в Бюджет 2019 г. административно налагани политики по доходите, без съгласието на социалните партньори, а някои от тях – и без проведени консултации и преговори“, се посочва в становището.

Организацията се обявява и против повишаването на заплатите в бюджетната сфера с 10%, особено тези на полицията. „Изпълнителната власт категорично се отказа от реформа в държавната администрация. В проектите за държавния бюджет през последните години поне виждахме намерения за централизация на дейности, аутсорсване на услуги, съкращаване на персонал и т.н. АИКБ е на позицията, че чрез електронизация и модернизация на държавната администрация е възможно да бъде спестен човешки и финансов ресурс, с което значително да се увеличат възнагражденията на заетите в бюджетния сектор“, пише в становището.

Според АИКБ държавата е абдикирала от задълженията си и под натиска на европейските партньори на България предвижда повече капиталови разходи за ремонт на институциите за лишаване от свобода (затворите), отколкото за ремонти в рушащите се държавни болници. Държавните болници (общо 64 на брой) са в окаяно материално и техническо състояние и разчитат главно на дарения от пациентите за ремонт на болнични стаи и зали, припомня бизнесът.

Според работодателите реформите в областта на медицинската и трудовата експертиза са недостатъчни и в отпускането на инвалидни пенсии, като в същото време се предвижда нов ръст на инвалидните пенсии.

Организацията отново заяви и позицията си срещу увеличаването на максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв. от 1 януари 2019 г. Според АИКБ това е в противоречие с правителствената програма за управление и пролетната средносрочна бюджетна прогноза

АИКБ принципно подкрепя Бюджет 2019, включително прогнозирания реалистичен растеж от 3,7%, намаляването на дълга, запазването на ниската преразпределителна функция на бюджета, а също и увеличението на парите за образование и реформите в сектора. Организацията одобрява и "опита за реформа" в сектор "Здравеопазване". АИКБ принципно не възразява срещу проекта за бюджет на НЗОК. „АИКБ одобрява целите, с които се създава и ще се поддържа Национална здравно-информационна система, но като има предвид представената визия, се отнася скептично към очаквания резултат“, се казва в становищято.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
1
 
3
 
18
michaelis12 до: Лъчо
преди 1 година
верно молете се да не даде щот ше ви напрая на косерви на площада как прай С.Камилария нашия верен съюзник на демокрацията и Нато ......
1
 
6
 
17
michaelis12 до: Лъчо
преди 1 година
в Германия, Австрия, Белгия, Швейцария и т.н. е от 1 до 3 год. за "евтиния" живот токя е по-скъп от Австрия за тва Лъчо то предлагам да скочиш от Аспаруховия мост щот ше ви ебба майкката гнуссна платенна ....


Лъчо
регистриран на 30 Октомври 2018
2
 
7
 
16
michaelis12 до: s3
преди 1 година
мисля че треа ти пратим ония дет разфасоваха Кашогата да те турат у консерви и тебе ше напраат едно добро на наща остатъчна нация кат затрият такова оръффляци кат тебе и "бизнеса"......
7
 
4
 
15
преди 1 година
Няма профилна снимка
Напълно подкрепям предложението. В повечето страни в ЕС. Майчинството е само една година. Много мои приятелки живеещи в Гърция и Испания ( със осигуровки и стаж поне 10г.) идват да раждат в България именно поради дългото майчинство и евтиния живот ( ест чакат и на пари от чужбина
15
 
9
 
14
Shadow1 до: Eleanor
преди 1 година
Няма профилна снимка
Няма да има разлика в раждаемостта ако въведат промените които мислят. Човек който ще разчита на 360лв да отглежда дете е вреден за детето си и за държавата и ако с тази промяна се откажат такива хора да правят деца то още по-добре. За другите предложения не ми се пише по отделмо но накратко ще кажа че го одобрявам също.

Още от Бюджет и финанси
Финансовото министерство предлага разхлабване на бюджетните правила