IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 500 000 души в Европа използват българския дигитален портфейл iCard

Дигиталният портфейл е пуснат на пазара в началото на 2018 г. и към днешна дата е спечелил доверието на над 300 000 потребители на водещи пазари като Италия, Франция и Англия

15:38 | 12.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;iCard</em></p>

Снимка: iCard

Близо 500 000 души в цяла Европа използват българското платежно решение iCard. Дигиталният портфейл е пуснат на пазара в началото на 2018 г. и към днешна дата е спечелил доверието на над 300 000 потребители на водещи пазари като Италия, Франция и Англия. Отскоро засилен интерес към iCard има и в Румъния, която има потенциал да изпревари дори водещи пазари като италианския.

Сред основните предимства на портфейла са безплатната му инсталация и регистрация, липсата на каквито и да е месечни такси, възможността да се плаща с телефон, както и да се правят мигновени преводи на пари между потребителите му. Само за 2018 г. през системата на iCard са обработени 47 милиона трансакции на обща стойност над 1,7 милиарда евро.

„В момента навлизаме в заключителната фаза от съвместен проект с партньорите Visa и Apple и съвсем скоро ще можем да предоставим услугата Apple Pay както на клиентите си в България, така и на тези в цяла Европа. Вярваме, че така ще успеем да достигнем с решенията си до повече от 1 000 000 души в рамките на следващата година“, заяви г-н Явор Петров, изпълнителен директор на iCard АД.

iCard e единственият дигитален портфейл в България, който предлага на клиентите си захранване на сметки в брой посредством верига от собствени банкомати, разположени в моловете в големите градове в страната, както и на каса в партньорските мрежи на OMV и FastPay. Само българското платежно решение предлага и възможността за плащане с NFC аксесоари, както и създаването на виртуални GiftCard - карти с персонализиран дизайн и мигновеното им изпращане директно в мобилния портфейл на получателя.

По данни на проучване на iCard на пазара в България към септември 2019 г. най-популярната банкова услуга е дебитната карта – използват я 89% от всички българи. 55% използват банкови преводи, 24% имат онлайн банкиране, а 16% - мобилно. 7% не използват банкови услуги.

Проучването показва, че iCard e най-разпознаваемата сред конкурентите си марка на пазара, като над 60% от интервюираните биха използвали платежното решение, а най-предпочитана услуга е плащането със смартфон заради основните ѝ предимства – няма такса (25%), удобно (19%) и бързо (14%).

iCard АД е основана през 2007 г. с екип от 8 души. Днес компанията е лидер на пазара на дигитални финансови услуги с операции в 30 страни и 250 служители. През 2018 г. дружеството отчита 40% ръст в обема на обработените трансакции, извършени с платежни карти, издадени от iCard и 80% ръст в приетите и обработени трансакции като акцептираща институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още