IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите дават все по-малко пари за храна и все повече за данъци

Стандартът на живот на българските домакинства продължава да се подобрява, пише в анализа на Явор Алексиев

13:30 | 09.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В този материал ще разгледаме някои от основните тенденции при доходите и разходите на домакинствата, разпределени по децилни групи, пише в анализа на Явор Алексиев, икономист от екипа на Института за пазарна икономика.

Всяка група обхваща 10% от наблюдаваната съвкупност – в случая българските граждани.

Това означава, че първият децил включва най-бедните 10% от българите, а десетият – най-богатите 10%. Трябва да  се има предвид, че структурата както на доходите, така и на разходите на домакинствата се влияе в голяма степен от редица характеристики, между които броят на членовете, тяхната възраст и икономическата им активност.

Бедните домакинства в страната са по принцип съставени от по-голям брой членове, поради което най-бедните 10% от българите всъщност формират по-малко от 7% от домакинствата, докато най-богатите 10% от населението формират над 12% от домакинствата.

Последните годишни данни на НСИ показват,  че през 2016 г. доходите на домакинствата продължат да нарастват, което оказва положително влияние и върху структурата на техните разходи.

Най-голямо значение за благосъстоянието на средностатистическото българско домакинство играят трудовите доходи, които формират 54,3% от общия му доход, следвани от пенсиите (27,7%). Разликата между отделните групи на доходното разпределение обаче е осезаема.

Структура на дохода на най-бедните и най-богатите 10% и сравнение със средните стойности за страната през 2016 г. (%)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Браво , Тошкова ... и кога ше догоним "развитите" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още