Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Българската банка за развитие с близо 50% ръст на печалбата към септември

Размерът на привлечените за собствена сметка средства от международни финансови институции за деветмесечието нараства над два пъти и достига 1,164 млрд. лева

Българската банка за развитие с близо 50% ръст на печалбата към септември

Снимка: ББР

Близо 50% е ръстът на печалбата на Българската банка за развитие (ББР) за деветмесечието, която възлиза на 22 млн. лева.

Още по темата

Ръстът на финансовия резултат на банката е значително по-висок от средния за банковата система у нас, който е с годишно увеличение от 4,2%, съобщиха от кредитната институция. Оттам напомнят, че от печалбата си за 2018 г. ББР е разпределила дивидент в размер на 20,1 млн. лева в бюджета на държавата.

В Българската банка за развитие отчитат и най-висока капиталова адекватност в българската банкова система. В края на септември тя е 31%. Коефициентът на ликвидно покритие на ББР е 558%, което е далеч над средното за банковата система и значително над регулаторно изискуемата норма от 100% ликвидно покритие.

Продължава постепенното развитие на кредитната дейност в подкрепа на развитието на националната икономика, като за първите девет месеца увеличението на предоставените от ББР заеми е 9%, с което банката е в топ 10 на финансовите институции в страната с най-много отпуснати кредити към фирми.

Банката успешно привлича финансов ресурс от международни институции, без да ангажира националния бюджет с държавни гаранции, като осигурява финансиране за българския бизнес въз основа на доброто си финансово състояние.

От началото на 2019 г. размерът на привлечените за собствена сметка средства от международни финансови институции нараства над два пъти, като достига 1,164 млрд. лева.

Рейтинговата агенция Fitch потвърди рейтинга на ББР “BBB”, като перспективата се променя на стабилна.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Пък Fitch понижава перспективата. Смотаняци :)

Още от Бюджет и финанси
Финансовото министерство предлага разхлабване на бюджетните правила