Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Дефицитът в търговията за пет месеца намалява наполовина до 1,660 млрд. лева

Само за май външнотърговското салдо е на минус с 305,5 млн. лева, докато преди година беше на отрицателна територия с 887,7 млрд. лева, показват данните на НСИ

Дефицитът в търговията за пет месеца намалява наполовина до 1,660 млрд. лева

Снимка: БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ

Дефицитът във външната търговия на България през първите пет месеца на тази година възлезе на 1,660 млрд. лева. За сравнение в периода от януари до май миналата година външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) беше на минус с 3,134 млрд. лева, показват предварителните данни на Националния статистически институт. Това е намаление с 53%.

Само за май 2020 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) също е отрицателно и е на стойност 305,5 млн. лева, преди година то беше на минус с 887,7 млрд. лева, което е намаление с близо 35%.

През първите пет месеца на тази година изнесените български стоки на стойност 21,747 млрд. лв., което е с 8,1% по-малко в сравнение със същия период на 2019 година. Само през май експортът възлиза на 3,744 млрд. лв. и намалява с 21,4% в сравнение с година по-рано.

Номинално изменение в стойностния обем  на износа на стоки от България през периода 2019 - 2020 година (Спрямо същия месец на предходната година)

От януари до май в страната са внесени стоки на стойност 23,407 млрд. лв. (по цени CIF), което е с 12,7% по-малко в сравнение с година по-рано. През май импортът намалява с 28,4% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 4,049 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки в България през периода 2019 - 2020 година (Спрямо същия месец на предходната година)

Търговия с трети страни

В НСИ изчисляват, че външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през първите пет месеца на тази година е на минус с 1,626 млрд. лева. Само през май то също  е отрицателно и е на стойност 387,5 млн. лева.

Статистиката отчита, че през периода януари - май износът на стоки от България за трети страни намалява с 8,9% в сравнение със същия период на 2019 г. и е на стойност 7, 511 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Обединеното кралство, Съединените американски щати, Сърбия, Руската федерация и Република Северна Македония, които формират 53,2% от износа за трети страни.

Само през май експортът на български стоки за страни извън ЕС спада с 27,7% на годишна база и е в размер на 1,209 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем  на износа на стоки от България за трети страни през периода 2019 - 2020 година (Спрямо същия месец на предходната година)

През първите пет месеца на тази година българският износ за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, е най-голям ръст в сравнение със същия период на 2019 г. в секторите „Храни и живи животни“ (40,5%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (30,2%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (46,7%).

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - май намалява с 11,9% в сравнение с година по-рано и е на стойност 9,137 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

През май вносът спада с 28,2% в сравнение с година по-рано и е в размер на 1,596 млрд. лeвa.

Номинално изменение в стойностния обем  на вноса на стоки в България от трети страни през периода 2019 - 2020 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - май най-голямо увеличение спрямо същия период на 2019 г. е отчетено в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“  (55,9%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (35,3%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (46,8%).

Стокообмен с ЕС

Предварителните данни на НСИ показват, че външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - април е на минус със 116,2 млн. лева.

Износът на български стоки към европейските партньори намалява с 5,1% за първите четири месеца на годината спрямо същия период на 2019 г. и е в размер на 11,700 млрд. лева. Основни търговски партньори на нашата страна са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Белгия и Франция, които формират 70,7% от износа за държавите - членки на ЕС.

През април експортът за ЕС намалява с 20,2% на годишна база и е в размер на 2,432 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем  на износа на стоки на България за ЕС през периода 2019 - 2020 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При експорта за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - април 2020 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (42,3%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (42,3%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (27,8%).

Вносът от ЕС през периода януари - април спада с 9,1% спрямо същия период на 2019 г. и достига 11,816 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

През април вносът от държавите - членки на ЕС, намалява с 32,4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,295 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем  на вноса на стоки на България от ЕС през периода 2019 - 2020 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - април 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (24,7%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“  (54,1%).

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Банките променят онлайн банкирането и комуникацията с клиентите