Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Димитър Радев: Преходът към еврото ще протече гладкo

Българските финанси стоят устойчиво на фона на нестабилния свят в момента, твърди управителят на БНБ

Димитър Радев: Преходът към еврото ще протече гладкo

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Управителят на БНБ Димитър Радев е убеден, че преходът към европейската валута ще протече гладко и успешно и в случая с България.

ЕЦБ даде много бърза и силна подкрепа за промените в закона. Това до голяма степен е показателно за степента на взаимодействие и за процеса, който напредва съгласно предварителния план. Това е процес, който осъществява за първи път. Не виждам причина преходът към европейската валута да не протече гладко и успешно и в случая с България", категоричен бе управителят на БНБ пред БНТ.

Още по темата

Той припомни, че България е прецедент поради това, че за първи път процесът към еврозоната започва не само с присъединяване на националната валута, но и успоредно с присъединяване към Банковия съюз.

По думите му решението на Народното събрание, с което дава мандат на финансовия министър Владислав Горанов да преговаря за приемане на еврото по сегашния курс спрямо лева, всъщност е много сериозна подкрепа за позицията на БНБ.

Радев коментира и случая "КТБ" и ефекта, предизвикан от него върху банковата система у нас.

"КТБ ще бъде дълго в публичния фолклор, но няма пряка връзка с валутния борд. Има две основни причини за развитието на този случай - слабости в банковия надзор и липси в институционалната рамка за проблемите в сектора", заяви управителят на БНБ.

Паричният режим, базиран на концепцията за валутен борд, се управлява по много строги правила, категоричен е Радев. Цените в България зависят от международните цени, от пазара на труда, допълни икономистът.

"Българските финанси стоят устойчиво на фона на нестабилния свят в момента, а българският лев е една от най-стабилните валути", категоричен бе още Димитър Радев.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
2
 
2
al64ad до: крас
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Не бери грижа...
С врътки от всекъв характер парите на хартия са подсигурени. На фибата и остават едни джобни 20 милки
1
 
16
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Европейската централна банка откри капиталов недостиг от 263 млн. евро в банката на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев и 52 млн. евро в банката на Петя Славова.
След тези резултати от ЕЦБ очакват БНБ да предприеме последващи действия, какъвто ангажимент българският регулатор вече пое.

КАКВО СЕ СЛУЧИ С ТЕЗИ ДВЕ БАНКИ ОТ 20 ЮЛИ 2019 ГОДИНА когато бе направена констатацията до момента?!!

Може би от ИНВЕСТОР ще се обърнат към БНБ за да обяснят решен ли е проблема с тези две банки , както и осигурени ли са едни 548 мил.лв. които са вноската ни за участие в този съюз !!!

НАДЯВАМ СЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ , защото без преодоляване на тези ДВЕ ИЗИСКВАНИЯ на ЕЦБ , всички законодателни инициативи се превръщат в едно безсмислено и нямащо никаква полза за присъединяването ни към евро зоната мероприятия.

Още от Бюджет и финанси
Allianz: От 2008 г. българите увеличиха тройно активите си