Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Директивата за платежни услуги PSD2 - революция за финансовия сектор

Създава се конкуренция относно бързината на услугата, коментира Цветомир Досков, изпълнителен директор на Сирма Бизнес Консултинг

гледано: 1828   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

"Директивата за платежни услуги 2" (PSD2) ще освободи сектора на финансови услуги, ще проправи път за участие на трети лица и ще революционизира финансовите отношения в страната ни, но само ако играчите на пазара намерят пряк, директен контакт с крайните клиенти. Те трябва да повярват в тази услуга - че тя ще им даде преимущества и леснота на плащанията, коментира Цветомир Досков, изпълнителен директор на Сирма Бизнес Консултинг, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Още по темата

Чрез Директивата за платежни услуги банките се задължават да предоставят на трети страни (предимно технологични играчи) достъп до сметките на своите клиенти. Това може да се случва само при съгласие на самите клиенти. Промяната дава възможност на финтех компаниите да извършват трансакции от клиентските сметки, както и да достъпват огромни информационни масиви.

"Етапът по въвеждане на директивата регулативно е приключил. Всички банки трябва да бъдат готови да предоставят услугата", посочи гостът.

Досков изтъкна, че предстои сериозен труд, за да се имплементира услугата на пазара.

По думите му тази услуга не създава реална конкуренция по отношение на това цената на крайното плащане да бъде намалена, но създава конкуренция относно бързината на услугата.

Цветомир Досков е убеден, че конкуренцията в сектора ще се усилва, а пазарът ще става вес по-динамичен.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Allianz: От 2008 г. българите увеличиха тройно активите си