Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Държавните фирми ще внесат 50% от печалбата си в бюджета

Разпореждането на правителството не се отнася до лечебните заведения за болнична помощ, „Държавната консолидационна компания“ и ВиК дружествата

Държавните фирми ще внесат 50% от печалбата си в бюджета

Снимка: Архив Ройтерс

Още по темата
Държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала трябва да внасат в полза на държавата 50% от печалбата си за финансовата 2018 година. За  „Българска банка за развитие“ процентът е 80 на сто, реши Министерският съвет.

Това се прави в съответствие със заложените параметри в Закона за държавния бюджет за 2019 г,, съобщи правителственият пресцентър.

Срокът за внасяне на отчисленията и дивидентите за държавата е 7 юни, а за дружествата, които съставят годишен финансов отчет съгласно чл. 31, ал. 1 от Закона за счетоводството, е 15 юли.

От обхвата на разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се отчита тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничен брой източници на финансиране.

Извън обхвата на задължените фирми остава и „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, предвид спецификата в дейността на дружеството, както и дружествата от отрасъл „Водоснабдяване и канализация“ - поради изпълнение на предварителни условия във водния сектор за усвояване на средствата от европейските фондове за програмния период 2014 - 2020 година.

С разпореждането се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет за тази година в частта на неданъчните приходи от дивиденти, което е изготвено според Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, посочват от Министерския съвет.
 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Фандъкова: Ще запазим финансовата стабилност на столицата