IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: България може да увеличи вноската си в бюджета на ЕС*

Държавата не е в позиция да взема решение по сделката за българските активи на ЧЕЗ, твърди финансовият министър

14:08 | 09.03.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България е готова да увеличи вноската си в бюджета на Европейския съюз. Все още не е изчислено с колко точно, но се обсъжда повишение от около 10%. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов преди среща за следващата многогодишна финансова рамка (МФР) на ЕС в НДК, в която участва и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

По думите на Горанов българското председателство ще се стреми към гладко протичане на преговорите за бюджета на ЕС. „Свидетели сме на сериозни предизвикателства пред ЕК. Заради това темата за финансовата рамка е основен приоритет не само на българското председателство“, посочи Горанов, цитиран от БТА. 

На същото събитие по повод многогодишната финансова рамка след Брекзит премиерът Бойко Борисов каза, че България ще предложи и, според него трябва да бъде прието, да се повиши вноската на всички членки на ЕС "по квотата, каквато е в момента на база БВП".

Ролята на бюджета на ЕС е относително ограничена, тъй като размерът му е около един процент от БВП на страните от ЕС. Предоставянето на обществените блага и услуги се прави от националните държави, но в бюджета на ЕС трябва да се търси добавената стойност, посочи още Горанов. Според него е важно финансирането на научно-изследователската и развойна дейност, на политиките по отбрана и миграция да става и чрез европейския бюджет. 

Необходимо е да се гарантира, че и по-бедните райони също могат да получат минимални стандарти от нивата на публични услуги, добави финансовият министър.

„В икономически подем с подобряващи се условия на пазара на труда и на финансиране, с умерена и градивна политическа амбиция ще се справим с тези предизвикателства и ще гарантираме общата финансова стабилност и постигане на дългосрочен растеж на икономиката, заетостта и доходите“, каза финансовият министър.

По думите му ключът към успешното реализиране на МФР е плодотворната комуникация сред всички нас, в Съвета на ЕК и в Европейският парламент.

Относно сделката с ЧЕЗ Горанов коментира, че държавата има достатъчно инструменти да контролира електроразпределителните дружества, но държавата не е в позиция да взема решение по сделката за българските активи на ЧЕЗ.

"Нямаме още никаква официална информация, чух от медиите, че се очаква до края на деня да има нова информация. Позицията ни е непроменена, ние очакваме да чуем какво ще заяви чешката страна, тъй като това все пак е частна сделка, която зависи от тези, които са я сключили", коментира Горанов, цитиран от БНР. 

*Новината е допълнена в 15.40 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
thehappyroger
преди 6 години
Само с крадене няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
thehappyroger
преди 6 години
След 2030-та за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет на ромите от доброто сърце ще ги събирате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
thehappyroger
преди 6 години
До 2030-та кретено-масонският ЕС ще е жабешко блато. Иначе не се притеснявайте, спасителните пакети за БГ са подготвени, само се чака подходящият момент да ви ги предложат, някъде около 2025-та, когато балончето от заеми и еврофондове изгърми и се разбере, че реално България няма никаква икономика, през 2030-та тя ще един град, останалото няма да ви го повтарям какво ще е, че някои мн се обиждат от истината и постоянно карат *** да ми трият коментарите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
съни(тя)
преди 6 години
Митев, прав си. Все по-растящата бюрокрация на ЕС се изолира от реалните икономически проблеми на отделните страни. Еврофондовете, често се ползват за политически натиск и намеса и бягат от основната си цел да се изравнява конкурентоспособността и изостаналостта в част от страните. Финансовата политика търси общи правила във финансовата сфера и данъчната политика, но бяга от общ облигационен пазар. Така, едни страни се финансират с отрицателни лихви, други с десетки % по-скъпо.Планът Юнкер за развитие и инвестиции в ЕС, който трябва да генерира и разпредели около 300млрд. до 2018та, за Б-я е с ефект около няма и 300 милиона, дадени на 2 компании, които и без тях имат добри възможности да се развиват...Като цяло единството на ЕС, създава впечатление, че се гради на интереса на Германия да поддържа огромния си излишък, а Франция - огромните субсидии за селското си стопанство....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
s3
преди 6 години
Да се увеличи вноската, нашата, както и на другите страни, за да има повече еврофондове за усвояване. Ние сме много добри с усвояването, нека да има повече. А хората да плащат с данъците си за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
Иван Митев
преди 6 години
Сегашната неправилната структура на приходите и разходите на европейския бюджет подсигурява провалът на Европейския съюз.При допусканата грешка, колкото по-добре се изпълнява бюджета толкова е по-голям провалът на Европейския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още