Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Горанов: Минималните осигурителни прагове не са изгубили смисъла си

През 2017 година минималната работна заплата ще се повиши до 460 лева, потвърди финансовият министър

Горанов: Минималните осигурителни прагове не са изгубили смисъла си

Владислав Горанов (вдясно) по време на заседанието на Министерския съвет през тази седмица. Снимка: БТА

Минималните осигурителни прагове не са загубили смисъла си, смята финансовият министър Владислав Горанов. Той заяви и че догодина ще има ново увеличение на минималната работна заплата до 460 лева. Със своето заявление финансовият министър се противопоставя на работодателите, които искат отпадане на праговете и на понятието "минимална работна заплата".

"Според мен минималните осигурителни прагове не са загубили смисъла си. Те са полезен инструмент в държава, в която се твърди, че размерът на сивата икономика е висок", каза Горанов.

Министърът обясни, че се надява през следващия месец и половина да бъдат постигнати договорености. "Няма аргумент прагове, прилагани през 2016 година да не могат да се прилагат да се прилагат и през 2017 г. при очакван ръст на икономиката 3%", каза финансовият министър.

Горанов уважи правото на работодателските организации да имат свои позиции. "Може би се вдига и малко напрежение предизборно. Но мисля, че сме далеч от прекъсването на социалния диалог", каза още той.

Горанов обясни, че не иска да се конфронтира с работодателите, но минималните осигурителни прагове могат да останат.  Той потвърди, че от догодина минималната заплата ще стане 460 лева, както е заложено в тригодишната бюджетна прогноза.

"Минималната работна заплата нараства с разумни темпове. С колко точно трябва да расте, трябва да се мисли върху показателите, които могат да се използват за коректното изчисляване. На този етап няма такъв обективен механизъм", каза финансовият министър.

Той обясни, че не може да се говори за влизане със задна дата на приетия вчера данък "Уикенд", защото сумите по него ще се събират догодина.

Още политически новини можете да намерите в Dnes.bg

 

По статията работиха: автор Вера Александрова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Л. Дацов: Идеята за министерство на държавните предприятия беше абсурдна