IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Вноските по ипотечните кредити ще се увеличат леко тази година

Има повишено търсене на имоти в страната, посочи банкерът

11:53 | 23.01.19 г. 7
Хампарцумян: Вноските по ипотечните кредити ще се увеличат леко тази година

Вноските по ипотечните кредити през тази година ще се увеличат леко, с части от процента на годишна база. Това прогнозира Левон Хампарцумян в предаването "България сутрин" на Вulgaria ON AIR.

„Има индикатори, че сме близко до периода на нулевите лихви, коментира той. – Икономиката на Европа независимо от всички популистки „брекзитовски“ неща върви все още относително добре. Има индикации, че може би краят на възходящия цикъл е близо, но това са предположения. Това е същото както БНБ предупреждава, защото вижда някои фактори, които действат в посока, които биха създали проблеми в бъдеще. Но това не е стопрецентово предсказание, това е предупреждение.“

Според банкера българинът е доста пестелив по принцип и никога не взима заем на ръба на възможностите.

"Кредитът в крайна сметка се погасява от бъдещите ви доходи. Българинът е благоразумен – за разлика от англосаксонците например. Човек трябва да е благоразумен, когато взима кредит. Винаги трябва да има буфер при екстремни ситуации, защото става всичко", посочи Левон Хампарцумян .

По думите му броят на взетите ипотечни кредити расте, но условията са доста добри.

"Пазарът е далеч от червената зона, където всичко е прегряло и цените отиват в небето. Има едно повишено търсене, има доста проекти, които се изграждат и се предлагат, но това е на фона на десетгодишен застой при предишната криза, когато всичко се беше построило и се разпродаде, обясни банкерът. – В същото време няма големи опашки за имоти в страната, но пазарът е доста балансиран.”

Хампарцумян смята, че ако има раздвижване, то това е в последните три години.

Банкерът е на мнение, че последните кризи са направили банките доста по-предпазливи, но в следващите месеци не се очаква да има промяна на икономическия цикъл.

Експерти очакват Европейската централна банка да повишава лихвите на всяко шестмесечие с 0,25%, като това ще се отрази и на условията на банките както по депозитите, така и по ипотечните кредити. При купувачите, придобили жилище чрез ипотечен кредит, при всички положения ще има промяна на вноските им.

Има ли бум на кредитите и ще скочат ли лихвите? Как се развиват пазарите? Какви са прогнозите за икономическия цикъл? Ще има ли рецесия? Кои страни оказват влияние на икономиката на България?

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 15 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Дано си ***, иначе не мога да повярвам, че може да има толкова "обратното на остър" човек... П.с. доцент Митев поне е забавен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
Blueberry
преди 5 години
Само *** би последвал този съвет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Според мен Хараламби казва - "тая година обещаваме само ***" :DИначе тоя като говори, гледай да е през деня на слънчево, че да гледаш от къде е изгряло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 18
s3
преди 5 години
Зависи, нормално е да има малко увеличение на лихвите, но то ще е минимално и няма и да се усети. А за финансиране за закупуване на жилище има и по-хитри схеми: ипотечен 85%, потребителски за около 15%, мебелите взети на изплащане, + кредитна карта за финансиране на текущи нужди. Ето как без никакви спестени пари да има човек, пак може да се уреди добре. Както имаше една реклама преди години: Добре си се уредил ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Точно. Уникредит набива по 2 кредита на желаещия мечтания дом. Един ипотечен и още един потребителски, ако не ти достигат собствени средства за имота. Точно банките надуха пак нов балон с цените на жилищата заради щедрото раздаване на кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
Jorkata
преди 5 години
Добавил е думата "леко", за да не стряска народа... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
zap
преди 5 години
Този химик нали вече се пенсионира, явно има време да обикаля из телевизиите. По-коректно е да се представя като БИВШ банкер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още