IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ предлага да се въведе нулев данък за реинвестираната печалба

В Алтернативния бюджет за 2022 г. икономистите настояват и за 12 пункта по-ниски осигуровки

16:21 | 20.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ) предлагат държавата да въведе нулев данък за реинвестираната печалба (100% амортизация в първата година за инвестиции в машини, съоръжения, оборудва и нови технологии). Това е мощен стимул за нови инвестиции и реинвестиране на печалбите, обясниха те по време на представянето за 19-та поредна година на Алтернативния бюджет с ниски данъци.

и3 и3

Основен мотив за предложението е, че инвестициите са основен фактор за разширяване на производствения потенциал на икономиката в дългосрочен план. Те са нужни за дългосрочна трансформация в посока висока продуктивност и повишаване на добавената стойност. „България цяло десетилетие е с едни от най-ниските нива на инвестиции в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) – под 20% от брутния вътрешен продукт (БВП), при 22% средно за ЦИЕ и около 26-29% в най-успешните и бързорастящи икономики в региона. Привличането на нови инвеститори е ключов фактор за технологично обновление и позициониране на глобалните пазари. Същевременно, вече установени, успешни и печеливши в страната местни и чуждестранни компании в момента разпределят над 10 милиарда лева дивиденти годишно – част от тези средства ще бъдат реинвестирани при предлаганите стимули и ще разширят потенциала на доказано конкурентоспособни предприемачи“, пише в анализа на ИПИ.

От института предлагат и намаление на осигурителните вноски с 12 процентни пункта, което ще доведе до ръст на нетните доходи на работещите с около 25% спрямо 2021 година, т.е. в домакинствата ще останат с 5,3 милиарда лева по-висок разполагаем доход.

и2 и2

Според ИПИ това би увеличило и заетостта в частния сектор на икономиката и ще спомогне за цялостно изсветляване на заетост, доходи и потребление. „Комбинация от стимули като по-ниски осигуровки и по-ефективна работа на приходните администрации може да доведе до много по-добри резултати в намаление на укриването на доходи. Това ще позволи и да се постигнат по-реални нива на социални плащания, вкл. пенсии, майчинство, болнични и др. Наскоро обявените предварителни оценки от преброяването потвърди значително намаление на населението в трудоспособна възраст – близо 900 хиляди за десетилетие. Запазването, привличането и развитието на човешките ресурси трябва да е централен фокус на икономическата политика“, пише в доклада .

По време на пресконференцията по представянето му икономистите обясниха, че са толкова смели тази година, защото за първи път „стъпват на чисто“ – все още няма изготвен и представен бюджет за 2022 г. и това позволява да бъде предложени и по-големи идеи.

Според ИПИ стопанската активност все по-слабо се влияе от вълните на епидемията, а това позволява ресурсът за т.нар. COVID социално-икономически мерки постепенно да се свие и отваря пространство за политики за дългосрочен растеж.

и1 и1

Не по-малко важно е заетите и издръжката в публичния сектор да следват демографските тенденции. При значителното намаление на трудоспособното население публичния сектор не може да остане в сегашния си размер и трябва да се намалява като се свиват приоритетно неефективни разходи и структури. „Предлагаме да се върнат в бюджета всички т.нар. „извънбюджетни“ ресурси – вкл. набирателни сметки и „фирми-касички“. Активното, бързо и умно използване на европейски средства, заедно с належащите реформи, позволява да се реализират необходими инвестиционни проекти без това да тежи на местните данъкоплатци. Алтернативният бюджет премахва изцяло бюджетния дефицит като постига намаление на държавния дълг и намалява инфлационния натиск“ пише в доклада към Алтернативния бюджет.

Икономистите предлагат с 10% да се редуцира персоналът в целия публичен сектор.
Друга препоръка е промяна във фискалната политика, която да насърчи двигателите на растежа, а държавата да харчи по-ефективно средствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Дан
преди 2 години
Е..., та тя печалбата, която се реинвестира си е с нулев данък - разбира се като се следва амортизационен план! Значи по скоро предложението е инвестициите в пълния си размер да намалят в годишния отчет положителния резултат подлежащ на облагане (т.е. без амортизационен план). Не че е лошо предложението, но като че ли някой иска да създаде впечатление, че се освобождава от данък нещо, което е било облагано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още